Lakićević Đuranović krivi i tužilac i CGO i student i „Vijesti” i dekanica...

“U pitanju je zavjera protiv mene, na čelu sa dekanicom Anetom Spaić. Ona ima osvetnički odnos prema meni otkako je izabrana za dekanicu, jer želi da predaje moje predmete koji su aktuelni”, kazala je suspendovana profesorica
28256 pregleda 45 komentar(a)
Bojana Lakićević Đuranović sa advokatom Velimirovićem dolazi na suđenje, Foto: Savo Prelević
Bojana Lakićević Đuranović sa advokatom Velimirovićem dolazi na suđenje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.11.2019. 20:32h

Suspendovana vanredna profesorica državnog Pravnog fakulteta (PF) Bojana Lakićević Đuranović negirala je danas da je plagirala rad svog studenta Đorđija Drinčića, koji je objavila krajem prošle godine kao svoj u beogradskom stručnom časopisu "Pravni život".

Ona je, pred sutkinjom Osnovnog suda Nadom Rabrenović, kazala da je sudski postupak rezultat medijske kampanje protiv nje i pritisaka na akademsku zajednicu i institucije sistema.

Saopštila je i da neće odgovarati na pitanja državnog tužioca Vukasa Radonjića, jer, tvrdi, u prethodnom postupku nije prihvatio nijedan od dokaza koji je odbrana preldožila, a bilo ih je sedam.

“Ovo je posljedica pritiska jedne NVO na sve institucije u Crnoj Gori, počevši od tužioca... Na čelu te NVO - Centra za građansko obrazovanje (CGO) je Daliborka Uljarević, koja je u sukobu sa mnom posljednjih 10 godina, iz njoj poznatih razloga. U medijima se protiv mene vodila kampanja, u čemu su prednjačile ‘Vijesti’..., te je u javnosti stvorena slika o mojoj krivici”, kazala je Lakićević Đuranović.

Radonjiću je zamjerila i što je prisustvovao na konferenciji, koju je, između ostalih, organizovao CGO, nakon što je “ekspresno” po njihovoj krivičnoj prijavi postupio i podigao optužnicu protiv nje. Radonjić je odgovorio da nije podigao optužnicu zbog pritiska, već postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično djelo koje joj se stavlja na teret.

“I ranije je CGO podnosio krivične prijave, a koje su odbacivane, što nije nailazilo na odobravanje podnosioca niti dijela javnosti... Ali državni tužilac nikada neće raditi pod pritiskom već isključivo na osnovu zakona”, kazao je.

Radonjić je upitao da li odbrana traži njegovo izuzeće, na šta je Lakićević Đuranović odgovorila da je to “samo primijetila”, ali da vjeruje u nezavisnost sudstva.

Istakao je da je optužnica podignuta na osnovu svjedočenja Drinčića, koji je naveo da ona nije svojim stvaralačkim radom učestvovala u izradi njegovog rada.

Tužilac je naveo i da je postojao izvještaj komisije PF, koji pokazuje da je gotovo 98 odsto poklapanja u diplomskom radu Drinčića i članku Lakićević Đuranović.

Njen pravni zastupnik Goran Velimirović kazao je da komisija PF, prema Zakonu o akademskom integritetu, nije imala pravo da vijeća o spornom članku, već da je to nadležnost Etičkog komiteta Crne Gore.

“Zbog toga smatram da ovaj dokaz nije valjan i da se mora izuzeti iz spisa, zbog čega ova optužnica ostaje bez jedne od dvije noge”, tvrdi Velimirović.

Lakićević Đuranović je još kazala da je njen jedini propust to što zbog brojnih radnih i privatnih obaveza u to vrijeme, greškom prilikom slanja mejla Kopaoničkoj školi prava, koja izdaje časopis, nije kao koautora pomenula Drinčića.

On je prigovorio na to, ističući da je “nemoguće da se napravi takva greška, koliko god posla ima”.

“...Pa da moje ime ne navede kao koautora. To je krupan propust i takav krupan previd nije moguće napraviti, po mom sudu”, kazao je Drinčić.

Negirao je tvrdnje suspendovane profesorice da je bio upoznat da će njegov diplomski biti objavljen u časopisu “Pravni život” sa njom kao koautorom. Tvrdi da je, tek nakon što je članak objavljen, saznao da je iskoristila njegov diplomski, a da ga nije pitala. “Prigovaram njenom iskazu. Kamo sreće da je aktivna saradnja postojala. Kad sam je pitao da mi predloži slučajeve, rekla mi je ‘snađite se’, pa sam se sam snalazio za literaturu, sudsku praksu...”, naveo je Drinčić.

Bojana Lakićević Đuranović ispred Osnovnog suda
Bojana Lakićević Đuranović ispred Osnovnog suda(Foto: Savo Prelević)

Na njegov iskaz u potpunosti su prigovorili Lakićević Đuranović i Velimirović. Ona je kazala da je uvijek studentima pomagala, pogotovo Drinčiću jer je imao ambicije da postane asistent. Tražio je i da se angažuje međunarodna komisija koja bi vještačila da li je Drinčićev rad autorsko djelo i da li je došlo do plagiranja.

Takođe je tražio da se kao svjedok sasluša i profesor Ranko Mujović, jer ga je oštećeni ranije pomenuo kao nekog ko je vršio pritisak na njega i zato što je bio član komisije kada je Drinčić branio diplomski.

Sutkinja Nada Rabrenović je zbog toga odložila ročište i novo zakazala za 4. decembar.

Drinčić: Zavjera nije, saradnje bilo nije, koautorstvo nije

Na pitanje advokata Velimirovića kako je došlo do toga da Drinčić promijeni stav o koautorstvu, odnosno da od toga da je riječ o koautorstvu kasnije navede da nije, i da li je Komisija PF uticala na njega, on je kazao da je „9. jula dao izjavu za ‘Vijesti’, a dan kasnije se ponovo obratio redakciji.

“Tada sam naveo da ima elemenata koautorstva, ali ni tom izjavom nisam rekao da nije plagijat. Koautorstvo podrazumijeva aktivnu saradnju između mentora i studenta. Budući da saradnje između profesorice i mene nije bilo, zaključio sam da koautorstva nema“.

Na pitanje Velimirovića zašto nije ranije podnio krivičnu prijavu sam, Drinčić je kazao da je “postojao strah, jer Pravni fakultet u tom trenutku ne bi stao u moju zaštitu”.

Kazao je i da se plašio odmazde, zbog čega se kasnije prebacio na katedru profesora Nebojše Vučinića.

Lakićević Đuranović, pak, poručuje da je riječ o zavjeri protiv nje.

“U pitanju je zavjera protiv mene, na čelu sa dekanicom Anetom Spaić. Ona ima osvetnički odnos prema meni otkako je izabrana za dekanicu, jer želi da predaje moje predmete koji su aktuelni”, kazala je suspendovana profesorica.

Drinčić je na pitanje zašto je dio “zavjere” protiv profesorice, odgovorio da takva “zavjera” ne postoji.

Bonus video: