Lalatović rekao da se ne kaje što je izbo pritvorenika; Bulatović: Rekli su mi da je plaćen da me ubije

Lalatović je ispričao da je Bulatovića napao jer se plašio da će ga taj pritvorenik povrijediti
14980 pregleda 2 komentar(a)
Lalatovića dovode u danilovgradski sud, Foto: Jelena Jovanović
Lalatovića dovode u danilovgradski sud, Foto: Jelena Jovanović

Nikšićanin Vuk Lalatović (21) ne kaje se što je u januaru prošle godine improvizovanim bodežom izbo pritvorenika Miljana Bulatovića.

Pritvorenik Lalatović to je kazao juče u sudnici danilovgradskog Osnovnog suda, u kojem pred sutkinjom Sonjom Keković odgovara za nanošenje lakih tjelesnih povreda Bulatoviću.

Ispričao je da je Bulatovića napao jer se plašio da će ga taj pritvorenik povrijediti i da zbog toga nema razloga da se kaje.

“Bio sam na trećem krugu za šetnju. Stajao sam pored ograde i razgovarao sa drugom Igorom Koprivicom. On je prolazio pored mene, mislio sam da će me napasti i htio sam da se zaštitim. Izvadio sam improvizovani bodež i ubo ga, ne znam gdje tačno, jer nisam obraćao pažnju. Onda su došli komandiri i razdvojili nas”, rekao je Lalatović.

Odgovarajući sutkinji, kazao je da mu je prije toga jedan pritvorenik, kom ne zna ime, prenio Bulatovićeve prijetnje, ali i da je bodež napravio sam, od žice koju je pronašao u zatvorskoj sobi u kojoj je boravio.

Bulatović je povrijeđen 25. januara 2019. na krugu za šetnju Istražnog zatvora.

U sudnici juče negirao da je ikada, na bilo koji način prijetio Lalatoviću, tvrdeći da do dana kada je povrijeđen - “nije ni čuo za tu osobu”.

“Izlazio sam na šetnju i bio na prolazu između dva kruga. Podigao sam ruku i javio se drugu Peku Đikanoviću, u tom trenutku vidio sam da neko kreće da me napadne. Instinktivno sam podigao ruku da zaštitim glavu i osjetio bol. Ubo me nečim više puta, tada je pritrčao komandir (Velibor) Prodanović i odgurnuo me”, ispričao je on.

Kazao je da tada nije vidio da Lalatović nešto drži u ruci, samo da je zamahnuo u predjelu njegovog vrata.

Pitao je tužiteljku Rominu Vlahović zbog čega je taj pokušaj ubistva kvalifikovan kao nanošenje lakih tjelesnih povreda.

“Nikada prije toga nisam čuo za njega, niti sam mu uputio bilo kakvu prijetnju. Nemam zamjerku ni sa kim i nisam se nadao da će me neko napasti. Pridružujem se krivičnom gonjenu i postavljam imovinsko-pravni zahtjev u iznosu koji sud ocijeni”, rekao je.

Odgovarajući na pitanja tužiteljke, rekao je da je u saznanju da dosta pritvorenika ima improvizovani bodež koji prave od viljuške, kašike, žice...

Sutkinja je dva puta je zabranila pitanje Lalatovićevog branioca, advokata Damira Lekića - da Bulatović kaže da li je sam ili u saučesništvu počinio krivično djelo zbog kojeg je u Istražnom zatvoru.

Obrazložio je da je odgovor bitan, kako bi utvrdili ko je Lalatoviću prenio prijetnje, jer je Nikšićanin rekao da toj osobi ne zna ime, ali da zna da je “iz istog krivičnog djela iz kog je i Bulatović”.

Tužiteljka, sutkinja i svjedok oštećeni su reagovali, naglašavajući da nije dokazano da je Bulatović počinio krivično djelo, jer taj postupak nije pravosnažno okončan.

“Par mjeseci nakon napada, tokom posjete, prijatelj čije ime ne želim da kažem zbog njegove bezbjednosti, rekao mi je da je Lalatović plaćen da me ubije, isto kao što je plaćen za ubistvo u Nikšiću”, kazao je Bulatović.

Lalatović je osumnjičen da je ubio Ranka Vuletića, 1. avgusta u Nikšiću.

U sudnici je pročitan ljekarski nalaz o Bulatovićevim povredama i izvršen je uvid u improvizovani bodež i duksericu koju je taj pritvorenik nosio kada je uboden.

Suktinja Keković prihvatila je Lekićev prijedlog da se u nastavku suđenja kao svjedoci saslušaju pritvorenici Đikanović, Koprivica, Dejan Pavićević i Dragan Koprivica.

Izolovan sam duže od tri godine

Bulatović, koji je u Istražnom zatvoru zbog optužbi da je jedan od organizatora kriminalne grupe odgovorne za ubistvo Budvanina Đorđa Boreta i dr Dragana Zečevića, rekao je juče da je tri godine i mjesec pod strogim nadzorom, izolovan od svih drugih pritvorenika osim Dejana Pavićevića.

Miljan Bulatović
Bulatović juče ispred suda u Danilovgradu(Foto: Jelena Jovanović)

“Nemam kontakt ni sa kim, osim sa njim. Pod dvadesetčetvoročasovnim video-nadzorom smo u jednokrevetnoj sobi, šetamo odvojeno, posjete su mi odvojene i nikoga od pritvorenika koji su u Istražnom zatvoru ne mogu sresti niti sa njim komunicirati”, rekao je on.

Njegov iskaz o izolaciji potvrdili su zatvorski policajci Prodanović, Vladan Lučić i Mirko Maraš, koji su juče svjedočili.

Naglasili su da su Pavićević i Bulatović sami i kada su na redovnim i vanrednim šetnjama.

Zatvorski policajac: Lalatović je napao Bulatovića

Zatvorski policajac Velibor Prodanović kazao je u sudnici da Bulatović nije krenuo ka Lalatoviću, već da je bilo suprotno.

“Stajao sam na podestu i u prolaz ka krugu pustio Bulatovića, ostajući tu da sačekam Pavićevića. Bulatović je podigao je lijevu ruku ka Đikanoviću, Lalatoviću i (Draganu) Koprivici koji su šetali u krugu do i pitao: ‘Kako ste momci?’. Krenuo je da spušta ruku, a onda je ka njemu krenuo Lalatović, koji je do tada mirno stajao uz ogradu sa rukama u džepovima. Vidio sam da Bulatović instinktivno vraća lijevu ruku iznad glave, ali i da ga Lalatović neprirodno udara otvorenom šakom. Tada nisam vidio da ima bodež”, kazao je Prodanović.

Objasnio je da je Bulatovića gurnuo u jedan, a Lalatovića u drugi krug, zaključao ih i vratio Pavićevića koji je nailazio.

Lučić je kazao da pretresom Lalatovića nije pronašao bodež, ali da ga je našao na krugu gdje je Bulatović napadnut.

Bonus video: