Lončar od države traži još 50.000 eura za izgubljene zarade

Lončar zahtijeva da mu država isplati sve zarade za vrijeme koje je proveo u pritvoru - od maja 2011. do 23. aprila 2014. godine, odnosno oko 50.000 hiljada eura
971 pregleda 0 komentar(a)
Jovica Lončar, Foto: Savo Prelevic
Jovica Lončar, Foto: Savo Prelevic

Pljevljak Jovica Lončar podnio je novu tužbu protiv države Crne Gore kojom traži naknadu izgubljene zarade ostvarivane u preduzeću Mat kompani, prije nego što je u maju 2011. godine neosnovano pritvoren.

Lončar zahtijeva da mu država isplati sve zarade za vrijeme koje je proveo u pritvoru - od maja 2011. do 23. aprila 2014. godine, odnosno oko 50.000 hiljada eura.

Lončar tvrdi da je kao direktor u kompaniji “Mat kompani”, mjesečno zarađivao 1.500 eura. U Centralnom registru privrednih subjekata Lončar se vodi i kao osnivač preduzeća “Mat kompani”. Lončar i Duško Šarić u septembru prošle godine pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje oko 20 miliona eura stečenih prodajom narkotika. Nakon tri osuđujuće presude, tu odluku donijele su sudije Apelacionog suda, a istu presudu krajem marta potvrdio je i Vrhovni sud Crne Gore. Optuženi su od početka negirali krivično djelo koje im se stavljalo na teret. Sutkinja Osnovnog suda u Pljevljima Sanja Aničić nedavno je odlučila da se Lončaru isplati 106.200 eura odštete zbog neosnovanog pritvora. Sutkinja je dosudila skoro duplo manji iznos od onog koji je Pljevljak tužbom tražio. Lončar je podnio Osnovnom sudu u Pljevljima tužbu protiv države, tražeći 200.000 eura odštete za duševne bolove zbog neosnovanog pritvora. Tužbu sa istim odštetnim zahtjevom Osnovnom sudu podnio je i Šarić. I jedan i drugi tužbe su podnijeli nakon što ih je na to uputilo Ministarstvo pravde, kojem su se obratili za vansudsko poravnanje. Tokom četiri godine sudskih procesa, izrečene su tri osuđujuće presude, ali su sve oborene, pa je predmet završio pred Apelacionim sudom, koji je na kraju pravosnažno oslobodio dvojicu Pljevljaka. Šarić i Lončar su krajem 2013. godine drugi put osuđeni na ukupno jedanaest godina zatvora zbog navodnog pranja skoro 20 miliona eura stečenih prodajom droge.

Jovica Lončar, Duško ŠarićŠarić i Lončar

Nakon što je i druga presuda ukinuta u junu naredne godine, Pljevljaci su se treći put našli na optuženičkoj klupi, ali pred Apelacionom sudom.

Optužnicu protiv njih 2012. godine podigla je specijalna tužilteljka Đurđina Ivanović.

U nedokazanoj optužnici pisalo je da su se Duško Šarić i Lončar udružili da u periodu od 24. jula 2006. do 28. februara 2011. godine, putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju porijeklo novca, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavaljanje u promet opojnih droga izvršenog na organizovan način, u ukupnom iznosu od 21.353.879,22 eura.

Duškov brat - Darko Šarić prije dva dana u Beogradu je osuđen na 15 godina zatvora zbog organizovanja krijumčarenja kokaina.

On je označen kao organizator grupe koja je prokrijumčarila 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Čeka se presuda po tužbi Šarića

I Duško Šarić od države traži 200.000 eura odštete zbog neosnovanog pritvora, a presudu u tom slučaju sutkinja Marina Jelovac donijeće 28. decembra.

Tokom nedavnog svjedočenja, Šarić je objasnio da je u pritvoru bio od 15. novembra 2010. do 23. aprila 2014. godine, što je, kako je rekao, ostavilo ozbiljne posljedice na njegovo zdravlje.

Između ostalog, rekao je da je nakon hapšenja injekcije primao u stanici policije pred velikim brojem policajaca i da je u samici proveo devet mjeseci.

“U sobi je bilo dosta vlage i ja sam se počeo loše osjećati. Tek kada me je pregledao zatvorski ljekar, ispostavilo se da sam dobio upalu pluća i prebacili su me u normalnu sobu u kojoj su bila tri zatvorenika. I ova soba je bila pod video-nadzorom, ali makar su se svjetla uveče gasila”, rekao je Šarić u sudu. Kazao je da mu je nakon dvije godine provedene u pritvoru oslabio vid, da su ga ostavili supruga i prijatelji.

“Kada su me oslobodili, opet hoće da mi se vrate”, rekao je Šarić.

Bonus video: