Mališić tražio izuzeće predsjednika Višeg suda

Osim Golubovića i D. Mališića, u postupku optužnicom SDT-a obuhvaćen je i brat prvooptuženog - Milan Golubović
2042 pregleda 3 komentar(a)
Vuka Golubović, Foto: Savo Prelević
Vuka Golubović, Foto: Savo Prelević

Suđenje bivšem predsjedniku opštine Berane Vuki Goluboviću, optuženom da je počinio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja na način što je, prema navodima SDT-a, oštetio budžet grada na čijem je bio čelu, ponovo je danas odloženo u Višem sudu u Podgorici.

Optuženi Darko Mališić, nekadašnji načelnik beranskog katastra, petog novembra podnio je zahtjev za izuzeće predsjednice vijeća, sutkinje Ane Vuković kao i predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića.

Kako je pojasnila sudija Vuković, ona je dostavila svoju izjavu nakon podnošenja zahtjeva za izuzeće ali odluka do danas nije donešena. Nastavak suđenja zakazano je za 20. novembar i biće održano ukoliko bude odbijen zahtjev za izuzeće.

Optuženi Mališić se nalazi u invalidskim kolicima, i nakon što se nije pojavio na prošlom ročištu, naloženo je da se on pozove posredstvom Uprave policije. Takođe, sud je ranije tražio od vještaka da se izjasni o njegovoj procesnoj sposobnosti i vještak je ocijenio da je okrivljeni Mališić procesno sposoban, te da može dolaziti na pretrese u pratnji nekog lica. Ovaj okrivljeni, kao ni ostali okrivljeni, nisu se pojavili na današnji zakazani glavni pretres.

Osim Golubovića i D. Mališića, u postupku optužnicom SDT-a obuhvaćen je i brat prvooptuženog - Milan Golubović. Optužnicom je obuhvaćeno i pravno lice d.o.o. "Tehnostar" Berane i vlasnik tog društva Žarko Barjaktarović, kao i optuženi Vučeta Mališić, geodet.

Prema navodima naredbe za istragu SDT-a, Vuka Golubović se tereti da je opštinski budžet oštetio za ukupno 192.761 euro. Milan Golubović beransku opštinu oštetio je za 5.000 eura, dok se Darko Mališić i Momčilo Sajičić, bivši načelnik beranskog katastra, terete da su, uz pomoć Vučete Mališića, u tri navrata opštinsko zemljište, vrijednosti 334.829 eura, bez pravnog osnova, upisali na kompaniju "Tehnostar".

Bonus video: