MANS podnio krivičnu prijavu protiv Radulovića i Nurkovića

Krivična prijava tereti i direktora Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Nikolu Medenicu i direktora Uprave za inspekcijske poslove Aliju Košutu, zajedno sa odgovornim osobama u kompaniji CRBC
4503 pregleda 9 komentar(a)
Radulović u obilasku gradilišta autoputa, Foto: MORT
Radulović u obilasku gradilišta autoputa, Foto: MORT
Ažurirano: 25.06.2019. 13:54h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je danas Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ministara održivog razvoja i turizma i saobraćaja i pomorstva Pavla Radulovića i Osmana Nurkovića, zbog, kako navode, najnovijeg slučaja devastacije životne sredine izgradnjom autoputa.

Iz te NVO su kazali da krivična prijava, osim Radulovića i Nurkovića, tereti i direktora Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Nikolu Medenicu i direktora Uprave za inspekcijske poslove Aliju Košutu, zajedno sa odgovornim osobama u kompaniji China road and bridge corporation (CRBC).

Iz MANS-a su objasnili da je krivična prijava podnijeta zbog najnovijeg slučaja devastacije životne sredine izgradnjom autoputa, kada je otkrivena treća po redu nelegalna deponija građevinskog otpada, na obali Tarine pritoke Drcke, u blizini Mateševa.

U prijavi se navodi da su Radulović, Nurković, Medenica i Košuta zloupotrebom službenog položaja i nevršenjem službenih ovlašćenja direktno doprinijeli tome da kineska kompanija izvrši više krivičnih djela u dijelu zagađenja i oštećenja životne sredine.

“CRBC-u je omogućeno da, bez ikakve kontrole i sankcije, građevinski otpad deponuje direktno na poljoprivredno zemljište, čime je prekršen Elaborat procjene uticaja izgradnje autoputa na životnu sredinu”, stoji u krivičnoj prijavi koju je iz MANS-a podnijeli.

Iz MANS-a su podsjetili da su prošle sedmice objavili snimke koji, kako navode, pokazuju da CRBC odlaže otpad koji nastaje otkopavanjem tunela Mateševo na trasi autoputa Bar – Boljare direktno na obalu rijeke Drcke.

Osim toga, kako su dodali, snimci pokazuju i cijevi za odvod otpadnih voda sa gradilišta u rijeku, a potom i u Taru.

Iz MANS-a su rekli da indolentan odnos nadležnih očigledno traje još od početka izgradnje autoputa.

“Neodgovornost ministara i rukovodilaca drugih nadležnih tijela u fokusu je javnosti od jeseni prošle godine – kada je otkriven porazan nivo devastacije rijeke Tare i njene okoline”, dodali su iz te NVO.

Kako su naveli, Evropski parlament, Evropska komisija i UNESCO prepoznali su uticaj zadiranja trase autoputa u korito rijeke Tare, dok crnogorske institucije kontinuirano odbijaju da odgovor ko je odgovoran za, kako tvrde, anarhično stanje na gradilištu autoputa – Kinezi, država, ili svi zajedno.

Iz MANS-a su podsjetili da je više NVO i prošle jeseni podnijelo krivičnu prijavu protiv odgovornih za devastaciju rijeke Tare, izmještanje njenog korita i nelegalno odlaganje otpada na njene obale.

“Za osam mjeseci, crnogorsko tužilaštvo nije našlo za shodno da po toj prijavi postupi, niti da pruži bilo kakvu povratnu informaciju u vezi sa devastacijom koja očigledno dalje traje, i koja prijeti da nepovratno uništi prirodno dobro koje pripada svima nama”, ističe se u saopštenju.

Iz MANS-a su kazali da se takav odnos tužilaštva i nadležnih institucija koje su odgovorne za sprovođenje i nadzor nad projektom, uključujući i državne komisije, do sad pokazao kao koristan samo za CRBC i podizvođače, koji, kako su naveli, i dalje nesmetano i uz minimalne kazne nanose nepopravljivu štetu međunarodno zaštićenoj rijeci Tari.

Bonus video: