Marković pisao Stankoviću: Šoškića suspendovati i ispitati moguću krivičnu odgovornost

"Suštinski, svojim nepostupanjem tužilac Šoškić prikriva napad na novinara Otaševica", ističe urednik Dana
3370 pregleda 3 komentar(a)
Marković, Foto: Boris Pejović
Marković, Foto: Boris Pejović

Urednik "Dana" i predsjednik Komisije za istrage napada na novinare, Nikola Marković, obratio se v.d. Vrhovnog državnog tužioca i predsjedniku Tužilačkog savjeta, Ivici Stankoviću, povodom, kako navodi, neetičkog i nezakonitog postupanja Višeg državnog tužioca Miloša Šoškića prilikom napada na novinara "Dana" Vladimira Otaševica koji se dogodio juče u trznom centru Delta u Podgorici, a kojem je prisustvovao Šoškić.

"Kao što je javnost već obaviještena, a vjerujem I Vi, novinar Otašević je bio izložen šikaniranju, vrijeđanju, prijetnjama i fizičkom napadu od strane Mladena Mijatovića, službenika MUP-a i Zorana Bećirovića. Kao što se vidi na snimku koji su zabilježile kamere u Delti (video snimak izuzet je po nalogu ODT, tako da Vam je dostupan) tužilac Šoškić je očevidac čitavog incidenta, ali ni ne pokušava da napad spriječi na bilo koji način. Čak ni ne obavještava policiju, niti bilo koji drugi nadležni drzavni organ o tome, iako mu je to bila zakonska i etička obaveza. Tim prije sto su u njegovom prisustvu izrečene ozbiljne prijetnje novinaru koje mogu biti povod teškog krivičnog djela ukoliko se izvrše", navodi Marković u prijavi na ponašanje Višeg državnog tužioca.

Marković je zatražio od Stankovića da suspenduje Šoškića do okončanja disciplinskog postupka, ali i da se izda nalog kako bi se ispitala i moguća krivična odgovornost pomenutog tužioca.

"Suštinski, svojim nepostupanjem tužilac Šoškić prikriva napad na novinara Otaševica, te stoga od Vas tražim i kao urednik Dana i kao predsjednik Komisije za novinare da hitno reagujete i u skladu sa svojim ovlašćenjima suspendujete Miloša Šoškica do okončanja disciplinskog postupka. Takođe od Vas očekujemo da date nalog da se ispita i moguća krivična odgovornost pomenutog tužioca. Očekujemo da nas, kao i cjelokupnu javnost, tokom današnjeg dana obavijestite o koracima koje ste preduzeli", zaključuje Marković u obraćanju Stankoviću.

Bonus video: