Marović i Ilinčićeva sada ratuju na sudu

Odavno je poznato da nisu u dobrim odnosima pravosnažno osuđeni Budvanin i Ilinčićeva, čije poslovanje godinama provjeravaju specijalni tužioci
9947 pregleda 12 komentar(a)
Svetozar Marović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Svetozar Marović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.04.2019. 16:12h

Budvanska kompanija “Biochem industries” tužila je firme “Fifth avenue investments limited” i “Property Investments Budva” zbog nadokande štete nastale otuđenjem imovine.

Spor pred Osnovnim sudom u Kotoru, iako ne formalno, zapravo vode odbjegli šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović i njegova nekadašnja saradnica Olivera Ilinčić.

Odavno je poznato da nisu u dobrim odnosima pravosnažno osuđeni Budvanin i Ilinčićeva, čije poslovanje godinama provjeravaju specijalni tužioci.

Da sukob nisu izgledali, potvrđuje i tužba.

“Biochem Industries DOO Budva, podnio je tužbu protiv Property Investments DOO Budva i Fifth Avenue Investments Limited, radi naknade štete zbog otuđenja nepokretnosti. Predmetom je zadužen sudija mr Veljko Bulatović, a ročište je zakazano za dan - 28. maj. Postupak je u toku i nikakva odluka do sada u istom nije donesena”, saopštio je “Vijestima” portparol Osnovog suda u Kotoru, sudija Špiro Pavićević.

Budvanska kompanija Biochem industries nedavno je blokirala imovinu firme Fifth avenu investments limited - dvije zemljišne parcele od 1.000 i 2.500 kvadrata na bečićkoj plaži, kao i poslovne prostore na Svetom Stefanu.

Fifth avenue, kako piše u Centralnom registru, osnovala je istoimena firma iz Velike Britanije. Property investments, čiji se osnivači kriju iza firme Blunt internacional sa Britanskih djevičanska ostrva, gazduje atraktivnim zemljišnim kompleksom od gotovo 9.500 kvadrata u uvali Lučice. Upravo iza tih firmi neformalno stoji Ilinčićeva.

Viši sud je, na zahtjev tužilaštva Specijalnog tužilaštva Milivoja Katnića, dva puta donosio rješenja o privremenom oduzimanju imovine.

Međutim, predstavnici kompanije Biohem industries tvrde da im je oteta imovina. Prije dvije godine ta firma zaključila je Sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom, kao i njen tadašnji izvršni direktor Stjepan Skočajić.

On je u istrazi opisao kako je po nalogu Marovića pronevjerio tri miliona eura opštinskog novca, da bi se izmirio dug šefa kriminalne grupe prema Gojku Kapisodi.

Skočajić, nekadašnji skiper na jahti Kenco u vlasništvu Marovića, priznao je da je zaključivao brojne fiktivne ugovore i radio po instrukcijama nekada najmoćnijeg čovjeka u Budvi, da bi se milionski dug vratio.

Biochem industries osnovala je istoimena firma iz Škotske, a kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, do promjene na mjestu izvršnog direktora došlo je polovinom novembra prošle godine, od kada se kao izvršni direktor vodi Ivan Avramović.

Blokadu imovine kompanije Fifth avenue još u oktobru prošle godine tražilo je Specijalno tužilaštvo, nakon nastavka istrage oko mreže povezanih firmi koje su kontrolisali Marović i Ilinčićeva, njegova nekadašnja savjetnica dok je bio na čelu državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Viši sud je tada donio privremenu mjeru koja je upisana u katastarsku evidenciju i blokirano je oko 40.000 kvadrata zemlje od Lučica do Budve, vlasništvo povezanih kompenija Fifth avenue, Property investments i Good location.

Tužilaštvo i dalje istražuje Ilinčićevu i Marovića, odnosno njihovo učešće u malverzacijama u vezi s kupovinom zemljišnih kompleksa i prevarom budvanskih porodica.

Skočajić, koga je Viši sud osudio na pola godine robije i plaćanje kazne od 100.000 eura, priznao je da je preko firme Biochem industries vratio tri miliona eura Marovićevog duga, tako što su radovi na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica napumpavani, pa se opštinski novac preko fiktivnih ugovora preusmjeravao za izmirivanje pozajmica.

Opštinskih 2.808.000 eura, izvođač radova na postrojenju prebacio je na račun Biochem industries, a novac je na kraju završio na računu Kapisode, zahvaljujući fktivnom ugovoru o pozajmici. Kapisoda je još 2008. godine pozajmio Maroviću pet miliona eura, jer mu je Budvanin govorio da će taj novac pomoći državi Crnoj Gori.

Marović godinama nije vraćao pozajmicu, pa je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iskorištena da se dug vrati i ujedno finanijski sahrani Opština Budva.

Biochem indiustries vraćao je novac i kompaniji Property investments, takođe na ime pozjamice Marovića.

Jahta rađena po specijalnoj narudžbi

Skočajić bio je izvršni direktor i u firmi “MennYacht”, čije je sjedište u budvanskoj marini. Osnivač kompanije krije se iza švajcarske firme “Mennyacht Europe AG”, koja je bila ekskluzivni zastupnik Fereti grupe za Crnu Goru.

Marovići su 2008. godine, za 10 miliona eura, kupili luksuznu jahtu Fereti koja je za njih napravljena po specijalnoj narudžbi.

Jahta nazvana “Kenco”, duga je 29 metara i na njoj je skiper bio Skočajić. Tada je i registrovana firma “Mennyacht”, čiji je osnivač istoimena firma iz Švajcarske, a Skočajić je imenovan za izvršnog direktora.

Marovići su jemčili austrijskom Hipo lizingu da će im of šor firma Galaxy sa karipskih ostrva vratiti kredit od deset miliona koji je uzet za kupovinu jahte.

Kako novac nije vraćan, pokrenut je spor, koji je nedavno završen vansudskim poravnanjem, nakon čega je austrijska firma odsutala od tužbe.

Jahta se poslije tri godine, prošlog ljeta vratila u budvansku marinu, nakon što je Heta lizing navodno prodala srpskom biznismenu kosovskog porijekla Zvonku Veselinoviću.

Beograd ne čuje molbe Podgorice?

Marović je još u Beogradu, iako ga u Crnoj Gori čeka četvorogodišnja robija.

Njegovi branioci godinama ponavljaju da se u glavnom gradu Srbije liječi, iako su više puta objavljivane njegove forografije iz beogradskih restorana i sa tamošnjih ulica.

Predstavnici Crne Gore više puta su ponovili da su raspisivanjem potjernice učinili sve što je do njih i da Srbija ne želi da odgovori na njihove zahtjeve.

Uprkos tome, crnogorsko Ministarstvo pravde prekjuče je srpskim kolegama uputilo molbu za izručenje Marovića radi odsluženja zatvorske kazne.

“I prije podnošenja navedene molbe za izručenje, samim raspisivanjem međunarodne Interpolove potjernice bili su stvoreni svi pravni preduslovi da Svetozar Marović bude lišen slobode u Republici Srbiji u cilju njegovog izručenja Crnoj Gori, kako je to slučaj sa drugim licima koje Crna Gora potražuje i čija se izručenja iz Republike Srbije redovno i ažurno realizuju”, piše u saopštenju iz Ministarstva pravde.

Bonus video: