Marovićev ortak bi stan zbog duga od 236.000 eura

Država je stan uknjižila 27. marta, nakon presude Apelacionog suda kojom je stan oduzet, jer je dokazano da ga je Marović stekao kriminalnim radnjama
23267 pregleda 13 komentar(a)
Miloš Marović, Foto: Vijesti
Miloš Marović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 24.05.2020. 08:26h

Budvanin Petar Miloš osporio je uknjižbu države na luksuzno potkrovlje od 193 kvadrata u zgradi nadomak Autobuske stanice u Budvi, nekadašnje vlasništvo Miloša Marovića.

On je uložio žalbu Ministarstvu finansija na odluku budvanskog katastra, jer mu je, navodno, Marović dugovao 236 hiljada eura.

Na taj iznos bila je upisana i hipoteka na nekretninu.

Država je stan uknjižila 27. marta, nakon presude Apelacionog suda kojom je stan oduzet, jer je dokazano da ga je Marović stekao kriminalnim radnjama...

Zgrada u kojoj je sporna nekretnina
Zgrada u kojoj je sporna nekretnina(Foto: Vuk Lajović)

Pravni zastupnik Petra Miloša, advokat Nikola Kavedžić, kazao je “Vijestima” da je uložio žalbu na rješenje Uprave za nekretnine - područna jedinica Budva, kojim se dozvoljava uknjižba u korist države i briše pravo svojine Marovića.

“Mišljenja smo da je navedeno rješenje Uprave za nekretnine neosnovano“, kazao je Kavedžić.

On je podsjetio da je na stan upisan teret - “hipoteka u iznosu od 236.000 eura u korist Petra Miloša, sa zabranom otuđenja i opterećenja nepokretnosti bez pismene saglasnosti hipotekarnog povjerioca, uz pristanak na neposredno prinudno izvršenje bez odlaganja nakon dospjelosti potraživanja“.

“Navedeni teret je sačinjen u formi notarskog zapisa 22. avgusta 2014. po osnovu zajma. Osim što, po Zakonu o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, upisani teret u vidu hipoteke ima prvenstvo u odnosu na kasnije upisane terete i zahtjeve, što jasno definiše član 12 pomenutog zakona, hipoteka Petra Miloša je takva da po svojim karakteristikama onemogućava uknjižbu prava svojine, budući da u svom teretu jasno piše - ‘zabrana opterećenja i otuđenja bez pismene saglasnosti hipotekarnog povjerioca’. Prvostepeni organ, a ni podnosilac zahtjeva, nijesu pozvali Petra Miloša da se izjasni, niti su od njega dobili pismenu saglasnost kako bi se predmetna nepokretnost otuđila, što rješenje čini neosnovanim“, naglasio je Kavedžić.

On navodi da Petar Miloš u “konačnom može namiriti svoje potraživanje u izvršnom postupku procjenom i prodajom navedenog stana, imajući u vidu pomenutu zakonsku odredbu“, bez obzira što se država uknjižila.

Petar Miloš, prijatelj i nekadašnji poslovni partner Miloša Marovića, još ranije je zatražio i prinudnu naplatu, a javni izvršitelj donio je rješenje o izvršenju koje je 17. marta upisano u list nepokretnosti.

Apelacioni sud je 1. marta potvrdio presudu Višeg suda i trajno oduzeo potkrovlje od Marovića. Viši sud u Podgorici je početkom decembra od osuđenog Miloša Marovića trajno oduzeo stan za koji su prihvaćeni dokazi Specijalnog državnog tužilaštva da je stečen kriminalom.

Riječ je o dijelu dupleksa od ukupno 400 kvadrata u kome su do kraja 2015. živjeli Miloševi roditelji - Svetozar, odbjegli šef budvanske kriminalne grupe, i Đorđina.

Stan na petom spratu od 287 kvadrata koji je uknjižen na građevinsku firmu MF invest u kojoj Miloš ima pet odsto osnivačkog kapitala, povezan je sa spornim potkrovljem od 193 kvadrata i čine jednu cjelinu.

Mlađi Marović će od 17. septembra biti slobodan čovjek, jer mu dan ranije apsolutno zastarijeva zatvorska kazna koju je izrekao podgorički Viši sud. On je ostao “dužan“ da odleži 11 mjeseci robije, na šta ga je obavezivala sudska presuda.

Otac i sin su još u junu 2016. napustili Crnu Goru i otišli u Beograd, gdje žive, iako su ih crnogorski organi zvanično potraživali za izdržavanje zatvorskih kazni. Svetozar je trebalo da robija četiri godine.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, Miloš Marović uhapšen je 3. decembra 2015. zbog sumnje oko milionske malverzacije prilikom prodaje zemlje u industrijskoj zoni Jaza.

Samo nekoliko dana prije isteka tridesetodnevnog boravka u istražnom zatvoru u Spužu, mlađi Marović je početkom januara 2017. zaključio sporazum o priznanju kirivice i napustio ćeliju.

Miloš je priznao da je bio dio kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27 hiljada kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinsku kasu za 1,4 milion eura. Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385 hiljada eura, koju je izmirio.

Odmah nakon preseljenja u Beograd, Miloš je dobio srpsko državljanstvo i podnio zahtjev da robiju služi u toj državi. Zatvorsku kaznu nije odslužio.

Dok boravi u Beogradu, u stanu na Vračaru, Miloš je ostao bez velikog dijela svoje imovine.

U februaru prošle godine, Opština Budva preuzela je hektar zemlje u Mrčevom polju, u zaleđu plaže Jaz, za 225 hiljada eura, i to po upola manjoj cijeni od procijenjene.

Preuzimanjem zemlje, Opština je naplatila dio sudske kazne od 1,1 milion eura, koju se obavezao da će izmiriti njegov otac.

Stariji Marović je zaključenjem sporazuma o priznanju krivice, a potom i sudskom presudom, garantovao i zemljom svoga sina da će izmiriti novčanu kaznu, što do danas nije uradio.

Njegovi branioci tvrde da ne može da dođe u Crnu Goru i odleži zatvorsku kaznu, jer se nalazi na liječenju.

Đina ostala bez vile, Sveto odmah prodao stan

Bez imovine je ostala i Miloševa majka - država je u maju prošle godine uknjižila luksuznu četvorospratnu vilu u budvanskom naselju Babin Do, koju je zaplijenila od Đorđine Marović nakon što je dokazano da je izgradila kriminalnim novcem supruga i sina. Na osnovu dokaza koje je dostavilo Specijalno tužilaštvo, sud je utvrdio da je Marovićeva fiktivno prodala vilu tivatskom biznismenu Radojici Krstoviću.

Sud nije povjerovao u svjedočenja srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića i Isata Boljevića da su pozajmili novac Krstoviću za kupovinu vile, što je bilo presudno da se donese odluka o trajnom oduzimanju.

Marovićeva je kuću u Budvi kupila 2012. za 300.000 eura od pokojnog Miljana Miljanića, a potom je srušila i izgradila vilu...

Za razliku od sina i supruge, Svetozar je uspio da dokaže da stan kod Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša“ od 90 kvadrata nije stekao kriminalom. Odmah nakon sudske presude, stan je preknjižen na Budvanku D.O. koja ga je kupila za 180 hiljada eura.

Bonus video: