Mesarič: NLB ne bi dala kredit bez garancije Vlade Crne Gore

Prvo okrivljeni nekadašnji direktor NLB-a u Podgorici Črtomir Mesarič rekao je da se ne osjeća krivim
5972 pregleda 1 komentar(a)
Mesarič, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
Mesarič, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković

Suđenje šestoro optuženim u predmetu "Primorka", koji se terete da su nezakonitim radnjama državni budžet oštetili za 6.651.611 eura u korist NLB banke, počelo je danas u Višem sudu u Podgorici pred specijalnim vijećem sudije Dragoja Jovića.

Prvo okrivljeni nekadašnji direktor NLB-a u Podgorici Črtomir Mesarič rekao je da nije kriv, da se ne osjeća krivim. U vezi optužnice da je odobrio kredit "Krismi trejd" za kupovinu "Primorke" u Baru, te da je organizovao kriminalnu grupu koja je oštetila budžet Crne Gore za skoro sedam miliona eura, istakao je da je garancija za kredite odobrila Vlada Crne Gore, te da ona nije stala iza projekta "Primorka" NLB ne bi ni odobravala kredite.

"Vlada je dala garancije na iznos od 14,4 miliona eura kredita. Sve je odobreno u Ljubljani NLB, bez mog potpisa. NLB ne bi ni ušla u ovaj posao bez garancije Vlade Crne Gore. Ne znam ništa kako je "Krizma" vraćala kredite", kazao je Mesarič.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Črtomira Mesariča, Nebojše Boškovića, Svetozara Markovića, Biljane Bošković, Milenka Markovića, Vinka Marovića i NLB banke kao pravnog lica zbog sumnje da su početkom 2009. godine formirali kriminalnu grupu. Takođe u optužnici piše da je na štetu budžeta Crne Gore, NLB banci pribavljena imovinska korist u iznosu od 6.651.611 eura. Njima se optužnicom stavlja na teret krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Bonus video: