“Milošević je nezakonito uhapšen”

“Ovo lišenje slobode izvršeno je na nezakonit način i suprotno Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, na šta je Milošević skrenuo pažnju službenicima Uprave policije i zatražio da odmah bude pušten na slobodu"
11455 pregleda 4 komentar(a)
Miloševića juče uvode u tužilaštvo, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Miloševića juče uvode u tužilaštvo, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 29.02.2020. 17:12h

Mario Milošević nezakonito je uhapšen povodom sumnje da je učestvovao u ubistvu Miodraga Kruščića.

To je “Vijestima” juče saopštila njegova pravna zastupnica, advokatica Natalija Karadžić.

“Pravdu ćemo tražiti u Crnoj Gori, ali i van nje, jer smatramo da je dostižna bez obzira što nekada zna da bude spora”, rekla je ona. Podsjetila je da je sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović odbio predlog da se njenom klijentu odredi pritvor u vezi sa krivičnim djelom ubistva Radomira Đuričkovića 16. oktobra 2016. godine na Cetinju.

“Postupajući sudija je našao da nije ispunjen materijalno-pravni uslov za određivanje pritvora, tj. da iz prikupljenih dokaza ne proizilazi osnovana sumnja da je izvršio krivično djelo zbog kojeg se protiv njega vodi postupak”, kazala je Karadžićeva. Ona je objasnila da se na to rješenje žalio viši državni tužilac u Podgorici, nakon čega je Milošević uhapšen, ali zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Kruščića.

“Ovo lišenje slobode izvršeno je na nezakonit način i suprotno Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, na šta je Milošević skrenuo pažnju službenicima Uprave policije i zatražio da odmah bude pušten na slobodu. To se nije desilo, već je bio nezakonito lišen slobode skoro 24 časa. U međuvremenu je Viši sud u Podgorici, odlučujući po izjavljenoj žalbi tužilaštva, istu usvojio i odredio pritvor Miloševiću u vezi sa ubistvom Radomira Đuričkovića”.

“Smatramo da su sudije Višeg suda u Podgorici, koje su odlučivale po žalbi, radile svoj posao u skladu sa zakonom i donijele odluku za koju smatraju da je ispravna. Mi je, međutim, ne doživljamo ispravnom, pa ćemo nastaviti da se borimo za ukidanje pritvora! Pravdu ćemo tražiti u Crnoj Gori, ali i van nje jer smatramo da je dostižna bez obzira što nekada zna da bude spora”, saopštila je advokatica Karadžićeva.

Milošević je u utorak pušten iz spuškog zatvora nakon što je odležao kaznu zbog ilegalnog nošenja oružja, ali je odmah uhapšen na kapiji Uprave za izvršenje krivičnih sankcija zbog istrage o ubistvu Đuričkovića na Cetinju. Za ubistvo navodnog člana škaljarskog kriminalnog klana osumnjičeni su i Igor Mašanović i Vukan Vujačić, koji se nalaze u kosovskom zatvoru.

Tamo je i Milošević bio pritvoren, a Crnoj Gori izručen je 5. novembra 2019. godine.

Optužnica u tom predmetu, međutim, vraćena je na doradu i još nije potvrđena, iako je od ubistva proteklo tri i po godine.

Iz Višeg tužilaštva prekjuče su “Vijestima” odgovorili da još traje istraga o ubistvu Kruščića i ranjavanju novinarke Olivere Lakić. Saopštili su da se istraga vodi protiv više osoba. Istražitelji ga sumnjiče da je direktni izvršilac ubistva Kruščića i da je taj zločin počinio kao član kriminalne organizacije Filipa Bešovića, a koja je odgovorna i za ranjavanje novinarke Olivere Lakić.

Bonus video: