Nastavljeno suđenje Mugoši: Pisanim dokazima svi zadovoljni

Predsjednica specijalnog vijeća sudija Vesne Pean, zakazala je sljedeći glavni pretres za 27. jun, kada će se nastaviti sa čitanjem pisanih dokaza
3564 pregleda 1 komentar(a)
Mugoša sa advokatima, Foto: Savo Prelević
Mugoša sa advokatima, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.06.2019. 12:58h

U nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Opštine Podgorice Miomiru Mugoši, danas su u Višem sudu u Podgorici, čitani pisani dokazi. Prema navodima optužnice, Mugoša je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovedenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na kompaniju "Carine".

Mugoša (DPS) se optužnicom tereti za zloupotrebu službenog položaja u slučaju Carine. Bivši gradonačelnik se sumnjiči da je oštetio gradski budžet za 6,7 miliona eura.

Sutkinja Vesna Pean je pročitala zapisnik o postupku javnog nadmetanja održan 7. juna 2007. godine.

"Javna licitacija za prodaju zemljišta i to za dvije parcele, početna cijena je bila 207 eura za metar kvadratni, zatim 400 i dostigla je 970 eura po kvadratnom metru za prvu parcelu, dok je za drugu parcelu dostigla 810 eura. Uslijedio je prigovor D.O.O "Šofranac" na tok nadmetanja, jer smatraju da se devalvira javna licitacija. Direkcija za imovinu glavnog grada poslala je dopis 17. juna 2007. u kojem obavještava gradonačelnika o prenosu prava na gradsko građevinsko zemljište na D.O.O "Carine" za dvije parcele, površine 7.158 i 8.047 kvadrata. Ovaj dopis je potpisao Dragan Đukić", pročitala je sudija pisane dokaze.

Dodala je da je gradonačelnik Miomir Mugoša potpisao odluku o prenosu prava na korišćenje gradsko građevinskog zemljišta na "Carine". Potom je pročitan dopis "Carina" u kojem obavještavaju glavni grad da ne može da ispoštuje odluke vezane za licitaciju i odustaju od kupovine zemljišta. Nakon toga je uslijedio dopis od 12. jula 2007. da se stavi van snage odluka o prenosu prava na gradsko građevinsko zemljište, jer su "Carine" odustale od kupovine.

Potom su na glavnom pretresu pročitani dopisi koje je Direkcija za imovinu glavnog grada uputila gradonačelniku Mugoši da se "Carine" obratile sa zahtjevom da kupe dvje parcele. Služba gradonačelnika je potom dopisom obratila Direkciji da se raspiše javni oglas.

Pročitan je dopis Vlade Crne Gore upućen glavnom gradu da prodaje državno zemljište - glavnom gradu za izgradnju mini zaobilaznice, po cijeni od 165 eura za metar kvadratni. Nova odluka o prenosu prava "Carinama" na gradsko građevinskom zemljištu donijeta je 30. 08. 2007., i Direkcija za imovinu je ovaj dopis poslala gradonačelniku Mugoši. Dodaje se da se dvje parcele površine 7.158 i 8.047 kvadrata, prenose radi realizacije - kompletiranja servisno skladišne zone kod Željezničke stanice u Podgorici, po cijeni od 165 eura po kvadratu. Zatim je i Ugovor zaključen o prenosu prava 04. septembra 2007.

Sekretarijat za finansije je dopisom obavijestila Direkciju za imovinu da su "Carine" uplatile za dvije parcele 1.328,755 eura i 1.181,070 eura, nakon čega je 14. 09. 2007., uslijedilo rješenje Uprave za nekretnne područna jedinica Podgorica, da se "Carine" upisuju kao korisnik, a osnov sticanja je kupovina.

Sudija je potom pročitala revizionu presudu Vrhovnog suda Crne Gore da je ništav ugovor glavnog grada sa "Carinama", te da je neophodno da se dvije parcele vrate u pređašnje stanje odnosno Glavnog gradu. Po toj presudi, postupila je Uprava za nekretnine, koja je donijela rješenje od 02. marta 2011. "Carine" se dopisom 23. marta 2011. traže da im se vrati novac kojim su platili dvije parcele, nešto više od 2,5 miliona eura sa kamatom. Agencija za izgradnju Podgorice je zaključila sporazum sa "Carinama" 09. novembra 2011., u kojem se navodi da je zemjište vraćeno glavnom gradu, a konstatovan da novac nije vraćen "Carinama".

Specijalni tužilac Sanja Jovićević, predstavnik glavnog grada Dragoljub Raspopović i odbrana nisu imali primjedbi na pročitane dokaze.

Advokat Mitar Mugoša, branilac okrivljenog je istakao da je u potpunosti ispoštovana zakonska procedura.

"Odbrana ne prigovara na pročitane dokaze. Apsolutno je ispoštovana zakonska procedura. Akte koji su donijeti i potpisani, nije ih donio Miomir Mugoša lično, već kao gradonačelnik. Ni u jednom segmentu zakon nije povrijeđen. Primjećujem da su svi akti donijeti po zakonskoj proceduri. Odbrana će se detaljnije izjasniti nakon što svi pisani dokazi budu pročitani", naveo je advokat Mugoša.

Predsjednica specijalnog vijeća sudija Vesne Pean, zakazala je sljedeći glavni pretres za 27. jun, kada će se nastaviti sa čitanjem pisanih dokaza.

U optužnici se navodi da je Mugoša “od 25. jula 2007. do 8. maja 2012., kao službeno lice i javni funkcioner - gradonačelnik, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem svog službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu.

“Postupajući suprotno službenim interesima i interesima glavnog grada i to Zakona o građevinskom zemljištu, protivno odluci Skupštine opštine donio je odluku od 30. avgusta 2007. o prenosu prava na zemljište preduzeću “Carine” za 165 eura po metru kvadratnom, neposrednom pogodbom”, piše u optužnici. Na taj način, dodaje se, pribavio je “Carinama” korist od 6.723.194, 85 eura, a Opštini Podgorica štetu u istom iznosu.

Bonus video: