Nastavljeno suđenje Obradoviću i Ivanoviću: Kako su došli izvještaji "Moneta"

Branilac advokat Zoran Piperović je istakao da tehnički detalji kakav jeste fakt kada je nešto primljeno, ne mijenja ništa u dokaznom postupku
2292 pregleda 3 komentar(a)
Ivanović i Obradović (arhiva), Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ivanović i Obradović (arhiva), Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Suđenje bivšim čelnicima “Telekoma” Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću, optuženi da su zloupotrebom službenog položaja pribavili korist od 2,3 miliona eura kompaniji "Rawleigh Trading“ iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija u Jugoistočnoj Evropi, održano je danas u Višem sudu u Podgorici.

Na pretresu su pročitani izvještaji "Moneta" LDC Montenegro, za Srbiju, Albaniju i BIH, sa prijemnim pečatom "Mađar Telekoma" od 27. januara 2006. godine.

Branilac advokat Zoran Piperović je istakao da tehnički detalji kakav jeste fakt kada je nešto primljeno, ne mijenja ništa u dokaznom postupku. Svi provedeni dokazi su negacija tvrdnji tužioca navedene u optužnici. Odbrana može da predloži na koji način će se utvrditi, kada i kako su ovi dokazi došli na teritoriju Crne Gore. Došli su do vlasnika Telekoma na vrijeme, sve drugo je tehnička stvar", naveo je Piperović.

Sud će putem međunarodne pravne pomoći, preko ministarstva pravde Crne Gore uputiti akt "Mađar telekomu", ranije "Matav" i zatražiti podatke za prijem izvještaja koje je sud danas izvršio uvid. Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Obradovića i Ivanovića, koji se terete za zloupotrebu položaja, odnosno da su tokom privatizacije Telekoma iz te kompanije izvukli 2,3 miliona eura kroz fiktivni ugovor sa kompanijom Rawleing o analizi regionalnog tržišta telekomunikacija. U optužnici se dodaje da su oni 27. oktobra 2005. godine, sa preduzećem Rawleing Trading iz Londona zaključili ugovor o pružanju konsultantskih usluga, kojim je navodno to preduzeće obavezano da izvrši procjenu trenutne situacije u sektoru telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi.

Suđenje se nastavlja 30. januara.

Bonus video: