Nastavljeno suđenje suspendovanom sudiji Osnovnog suda u Podgorici: Jegdić je potpisivao zapisnike

Na jučerašnjem ročištu pravni zastupnici optuženog, advokati Jelena Strahinja Mijović i Srđan Vuković, nastavili su sa postavljanjem pitanja Nikčevićevoj
3336 pregleda 0 komentar(a)
Danilo Jegdić juče dolazi na suđenje, Foto: Svetlana Mandić
Danilo Jegdić juče dolazi na suđenje, Foto: Svetlana Mandić

Vještak grafolog Veselinka Nikčević saopštila je juče da je Danilo Jegdić potpisao zapisnike koje je vještačila.

“Iako postoje određene varijacije između spornih i nesporih potpisa, utvrđeno je da se radi o potpisima iste osobe”, saopštila je ona u nastavku suđenja suspendovanom sudiji Osnovnog suda u Podgorici Jegdiću.

Protiv njega je pokrenut krivični postupak zbog produženog krivičnog djela - falsifikovanje službene isprave, odnosno lažiranja ročišta.

Na jučerašnjem ročištu pravni zastupnici optuženog, advokati Jelena Strahinja Mijović i Srđan Vuković, nastavili su sa postavljanjem pitanja Nikčevićevoj.

Oni su tražili da vještakinja objasni na koji način je Nikčević odredila koji su potpisi sporni a koji nesporni i šta je bilo presudno za selekciju potpisa.

Ona je odgovorila da je analizirala sve potpise, a da je u nalazu navele samo neke od njih.

Rekla je da u tom dokumentu nije konstatovala iz kog su predmeta i zapisnika izvedeni, jer je smatrala da za tim nema potrebe.

Ukoliko bude potrebno, najavila je, ponovo će izvršiti uvid u dostavljeni materijal i ukazati iz kog je koji potpis.

Nikčevićeva je objasnila da su nesporni svi predmeti dostavljeni iz tužilaštva, a da je izdvojila one Jegdićeve potpise koji su po kriterijumu individualnih karakteristika bitni za ročište.

Vukovića je interesovalo koje karakteristike je Nikčevićeva procjenjivala prilikom izrade grafološkog nalaza, kakav je kalibar spornih i nespornih potpisa, kao i šta je po struci.

Objasnila je da se prilikom izrade grafološkog nalaza mišljenja koriste opšte i individualne karakteristike, sa posebnim akcentom na individualne. Nikčević je, kako je kazala, diplomirala neorgansku tehnologiju

Jegdiću se stavlja na teret da je u slučaju tužbe Ljubomira Markovića protiv Organizacije za zaštitu prava autora muzike (PAM) falsifikovao šest službenih zabilješki o navodno održanim ročištima u periodu od 16. septembra 2014. do 12. aprila 2016. godine.

Jegdić je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret negirao.

Optužnicu protiv Jegdića podiglo je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nakon što su vještaci utvrdili da su potpisi navodne stranke u sporu falsifikovani, a predmet je Viši sud delegirao u Nikšić zbog nepristrasnosti.

Sudski savjet je 15. novembra 2017. godine Jegdića suspendovao dok ne bude poznat ishod postupka

Novo ročište sudija Igor Đuričković zakazao je za 21. februar, kada će odbrana nastaviti sa postavljanjem pitanja sudskom grafologu.

Bonus video: