Nema krivaca za lom glave i pucanje slezine

Surovjecka i Zdjeborski povrijeđeni su 29. juna, tokom vožnje zip–line sajlom, u vlasništvu firme “Zip-Line Montenegro”
13125 pregleda 12 komentar(a)
Turisti povrijeđeni tokom sustizanja na sajli: (Ilustracija), Foto: Zip Line Montenegro
Turisti povrijeđeni tokom sustizanja na sajli: (Ilustracija), Foto: Zip Line Montenegro

Niko nije kriv za nesreću na zip-line sajli, u kojoj su teško povrijeđeni Australijanka Renata Tereza Surovjecka (74) i Poljak Miroslav Marek Zdjeborski (65).

To je septembra odlučilo pljevaljsko Osnovno državno tužilaštvo, koje je postupak okončalo službenom zabilješkom.

“Formirani predmet u vezi s događajem koji se desio dana 29.6.2019. godine, u mjestu Đurđević Tara, Opština Pljevlja, kada je tokom vožnje ‘Zip line’ sajlom došlo do povređivanja Surowiecke Renata Terese iz Australije i Zdieborski Marek Miroslawa iz Poljske, nakon završenog izviđajnog postupka, prikupljenih obavještenja i potrebnih vještačenja, okončan je službenom zabilješkom dana 5. 9. 2019. godine, jer u sprovedenom postupku nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje da u radnji nekog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”, odgovorio je zamjenik rukovodioca ODT-a Pljevlja Milivoje Tomčić.

Surovjecka i Zdjeborski povrijeđeni su 29. juna, tokom vožnje zip–line sajlom, u vlasništvu firme “Zip-Line Montenegro”.

Iz pljevaljske bolnice kazali su da je Surovjecka odmah nakon prijema hitno operisana zbog pucanja slezine i unutrašnjeg krvarenja, a da je zbog povreda grudnog koša prevezena helikopterom u Klinički centar u Podgorici.

“Drugi povrijeđeni je odmah nakon ukazane pomoći u pljevaljskoj bolnici prevezen u Klinički centar na dalje liječenje, s obzirom na to da se radilo o povredama glave”, rekao je tada ortoped Ernes Gadžo.

Iz Uprave policije tada je “Vijestima” odgovoreno da su Australijanka i Poljak sa teškim povredama transportovani u medicinsku ustanovu.

Iz Kliničkog centra u Podgorici tvrdili su da kod njih nijesu liječeni turisti povrijeđeni na sajli Zip-line Montenegra, iako su ih kolege iz Pljevalja tarnsportovale zbog ozbiljnosti povreda”...

“Policija je na licu mjesta izvršila uviđaj. Utvrđeno je da je do povređivanja državljanke Australije i državljanina Poljske došlo kontaktom koji su ova dva lica ostvarila tokom tzv. sustizanja dok su se vozila zip-lineom”, objasnili su iz UP-a.

Tada su istakli i da su uzeli izjave od više osoba i sačinili spise predmeta i dostavili ih državnom tužiocu u ODT-u u Pljevljima:

“On je kazao da će se naknadno izjasniti o kvalifikaciji događaja”.

I predstavnik “Zip-Line Montenegra” Miroslav Tripković tada je, u telefonskom razgovoru “Vijestima”, rekao da tužilaštvo ispituje kako je došlo do nezgode i objasnio da se Surovjecka spuštala prva:

“Imamo motorole kojima javljamo da su sajle slobodne i svaki čas se čujemo. Javlja se da je sajla slobodna tek kada onaj čija je vožnja u toku dođe na drugu stranu. Ovdje na Tari ima mnogo planinara i raftera koji koriste motorole i miješaju nam se frekvencije. U jednom momentu, kad se ona spuštala, neko je rekao - ‘može’, i spustili su čovjeka na istu sajlu, a onda je došlo do sustizanja i povređivanja”, rekao je tada Tripković. Istakao je da strogo vode računa da ne dođe do greške i da je nezgoda u kojoj su stranci povrijeđeni jedina za sedam godina koliko rade.

Iako su iz pljevaljske bolnice tada saopštili da su povrijeđene helikopterom transportovali u podgorički Klinički centar.

Iz te zdravstvene ustanove, međutim, zvanično su odgovorili da kod njih nijesu liječeni. Na tome se priča zvanično završila.

Bonus video: