Borović: Vujoševiću pokušavaju da se približe neki zatvorenici, neće biti svjedok saradnik - Vijesti.me
TRAŽIO DA MU SE OMOGUĆI BOLNIČKO LIJEČENJE

Borović: Vujoševiću pokušavaju da se približe neki zatvorenici, neće biti svjedok saradnik

Borović je saopštio da je Apelacioni sud donio pravosnažno rješenje kojim je ispravio prethodno rješenje Višeg suda

Nenad Vujošević
Nenad Vujošević (Foto: Zoran Đurić)

Nenad Vujošević nije danas dopunio svoju odbranu ped specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević, ali je od nje tražio da mu omogući bolničko liječenje.

To je nakon saslušanja Vujoševića kazao jedan od njegovih branilaca, advokat Borivoje Borović, objašanjavajući da je Vujošević mimo njegovog znanja tražio dopunsko saslušanje.

"Onda je povodom toga tužiteljka zakazala danas njegovo dopunsko saslušanje. Vujošević je izjavio da povlači taj svoj zahtjev, da više neće davati bilo kakve dopune izjave i da neće bilo kada davati, bilo koju izjavu bez mog i prisustva advokata Danila Mićovića, kojeg je takođe angažovao. On je danas molio tužilju da da saglasnost da mu se omogući liječenje u bolnici, pošto je teško bolestan ima psihičke smetenje i boji se da će umrijeti u zatvoru. To su njegove rečenice koje je danas iznio pred tužiocem", rekao je Borović.

Objasnio je da je na zahtjev tužioca obavljeno medicinsko vještačenje dokumentacije koju je Vujošević dostavio "na račun teške bolesti koju je isticao tokom ovog postupka."

Borović je kazao i da je tužiteljka Vukčević u petak saslušala jednog svjedoka, ali da on nije prisustvovao tom saslušanju: "To je jedan od svjedoka čije ime mi tužilja danas nije htjela saopštiti, tako da sam ubuduće zahtjevao da obavezno budem pozivan na svaku istražnju radnju".

Borović je saopštio da je danas Apelacioni sud donio pravosnažno rješenje kojim je ispravio prethodno rješenje Višeg suda:

"Po kome je Vujoševiću bio određen pritvor i po tački 2 to jeste da ne utiče na Kneževića i neke NN svjedoke. Danas je preinačeno rješenje i Vujošević više nije u pritvoru po tački 2. već samo po tački 1 povodom koje ćemo ponovo iznjeti zahtjev za jemstvo - stan koji je u njegovom vlasništvu biće predložen kao mjera obezbjeđenja njegovog prisustva", rekao je Borović.

Advokat je potvrdio da su na Vujoševića pokušavali da utiču iza spuških zidina, ali i da nema govora o sporazumnom priznaju krivice.

„Saopštio mi je da u zatvoru pokušavaju da mu se približe neki zatvorenici, ne bi li ga natjerali da bilo šta progovori ili zluopotrebili, kao što je bilo u nekim predmetima Ljube Bigovića i ostalih okrivljenih, kada je cimer iz sobe postao važan zaštićeni svjedok“, dodao je Borović.

Kazao je  i da je istraga neutemeljena i da se ne zasniva ni na jednom zakonitom dokazu.

On smatra da je Vujošević vrlo uznemiren, uplašen i da ga stalno pritiskaju.

Borović je kazao da je teret dokazivanja na Tužilaštvu.

„Neka pruže dokaze“, poručio je Borović.

On je rekao da njegov klijent neće sarađivati sa Tužilaštvom.

„Sa Tužilaštvom praviti dilove protiv drugih okrivljenih, to je vrlo nemoralno i protiv kodeksa advokatske etike“, kazao je Borović.

Kako je naveo, dok je on branilac, Vujošević neće biti svjedok saradnik, niti će sarađivati sa Tužilaštvom.

„Ako ćemo se u ovom predmetu voditi kao u mnogim predmetima, gdje su zaštićeni svjedoci i svjedoci saradnici glavno dokazno sredstvo, onda tu nešto je vrlo problematično i u samom postupku i sa pravnom državom“, rekao je Borović.

Na pitanje da li je bilo pokušaja da Vujošević bude svjedok saradnik, on je odgovorio da procjenjuje da je bilo.

Borović je ponovio da snimci telefonskih razgovora koje je objavljivao odbjegli biznismen Duško Knežević ne mogu biti zakonit dokaz u postupku koji se vodi protiv njegovog klijenta.

„Telefonski razgovori nijesu zakonit dokaz i nema saglasnosti Vujoševića da se izvede kao dokaz, niti samog Kneževića, koji mora da bude dostupan Tužilaštvu“, naveo je Borović.

Kako je rekao, pošto nijedan konkretno svjedok nije predložen i nikakva druga vještačenja ne postoje, ovo je predmet koji će zapasti sigurno u ćorskokak.


Vidi sve komentare