Nikoliću određen pritvor do 30 dana

"Predlog specijalne tužiteljke kojim je tražila pritvor zasnivao se na osnovu opasnosti uticaja na svjedoke, takozvana koluziona opasnost"
3481 pregleda 1 komentar(a)
Atlas banka (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Atlas banka (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Vladimir Novović odredio je pritvor do 30 dana doskorašnjem izvršnom direktoru Atlas banke Marku Nikoliću.

To je "Vijestima" potvrdio njegov branilac, advokat Željko Đukanović.

"Nikolić je priveden sudiji za istragu Višeg suda Vladimiru Novoviću, po nalogu specijalne tužiteljke Lidije Vukčević, koja mu stavlja na teret izvršenje krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Predlog specijalne tužiteljke kojim je tražila pritvor zasnivao se na osnovu opasnosti uticaja na svjedoke, takozvana koluziona opasnost. Odbrana je bila kategoričnog stanovišta da ne postoji ni osnov sumnje da je okrivljeni izvršio krivično djelo, a za određivanje pritvora je nužna osnovana sumnja, kao veći stepen sumnje. Ukoliko ne postoji ni osnov sumnje da je izvršio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret, ne može da postoji ni osnovana sumnja po kojoj se određuje pritvor", kazao je Đukanović.

Novović je, međutim, prihvatio predlog tužiteljke Vukčević i Nikolića poslao u Istražni zatvor.

Đukanović je kazao da su izjavili žalbu na rješenje, jer ne postoji ni osnov sumnje da je Nikolić počinio krivično djelo, a kamoli osnovana sumnja, što je preduslov za određivanje pritvora.

"Odbrana je izjavila žalbu vanpretresnom vijeću Višeg suda od kog se očekuje odluka", rekao je Đukanović.

Naglasio je da zbog tajnosti postupka ne može govoriti o detaljima tog postupka.

Nikolić je uhapšen 14. maja po nalogu Vukčević, a i ranije je hapšen u istrazi pokrenutoj u predmetu formiranom protiv grupe na čijem čelu je navodno Duško Knežević, vlasnik Atlas grupe.

Na saslušanju pred tužiteljkom iznio je odbranu, odgovarao na postavljena pitanja i kazao da apsolutno ne priznaje izvršenje krivičnog djela.

Nikolić, Đorđe Đurđić, Brankica Bašović hapšeni su u decembru 2018. godine u istrazi o nezakonitom poslovanju Atlas grupe.

Bonus video: