Novljanin osumnjičen za gradnju bez prijave i dokumentacije i utaju poreza

"Nadležnom Poreskom ogranu nije podnio obavezne poreske prijave, niti je izvršio plaćanja pripadajućih poreskih obaveza i na taj način pričinio je štetu po Budžet Crne Gore u iznosu od 128.568 eura"
4090 pregleda 2 komentar(a)
Herceg Novi (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Herceg Novi (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Hercegnovska policija podnijela je protiv A.L. (38) iz Herceg Novog krivičnu prijavu zbog postojanja osnovne sumnje da je počinio krivično djelo građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje i krivično djelo utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju.

"On je, kako se sumnja, krivično djelo građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje, počinio na način što je kao investitor, nakon što mu je u februaru 2018. godine donijeta mjera zabrane izvođenja građevinskih radova na izgradnji kolektivnog stambenog objekta za koji nije imao potrebne prijave i dokumentaciju za građenje izdate od nadležnog organa a koji je počeo graditi 2017, godine, nastavio građenje na spornom objektu tokom 2018. i 2019. godine. Tokom izviđajnog postupka službenici Uprave policije i kontrolnim inspekcijskim nadzorom urbanističko – građevinskog inspektora Ministarstva održivog razvoja i turizma, utvrđeno je u maju. 2019. godine da je A.L. suprotno odluci nadležnog organa nastavio sa izvođenjem građevinskih radova", navodi se u saopštenju Uprave policije.

U saopštenju se dodaje da je policija daljom kriminalističkom obradom došla do sumnje da je A.L. počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju.

"On je, kako se sumnja, kao investitor, po osnovu zaključenih predugovora o prodaji stambenih jedinica u izgradnji i aneksa tih ugovora od više pravnih i fizičkih lica kao kupaca tokom 2017, 2018, i 2019. godine primio kupoprodajnu cijenu u gotovom novcu i kroz kompenzaciju, a da nadležnom Poreskom ogranu nije podnio obavezne poreske prijave, niti je izvršio plaćanja pripadajućih poreskih obaveza i na taj način pričinio je štetu po Budžet Crne Gore u iznosu od 128.568 eura", kazali su iz Uprave policije.

Bonus video: