Novo finansijsko vještačenje na suđenju Miomiru Mugoši

Specijalno vijeće sudije Vesne Pean prihvatilo je predlog advokata odbrane Mitra Mugoše i Predraga Đolevića bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, da se izvrši novo ekonomsko finansijsko vješačenje koje će biti povjereno Institutu za vještačenja Univerziteta Crne Gore
4684 pregleda 13 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 14.11.2019. 13:37h

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno je suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, optuženom da je u prodaji gradskog građevinskog zemljišta kompaniji “Carine”, oštećen budžet Opštine Podgorica za 6,7 miliona eura.

Specijalno vijeće sudije Vesne Pean prihvatilo je predlog advokata odbrane bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, da se izvrši novo ekonomsko finansijsko vješačenje koje će biti povjereno Institutu za vještačenja Univerziteta Crne Gore. Sudija Pean je rekla da će sud naknadno napisati naredbu za vještačenje.

Sud je prihvatio predlog odbrane i kao dokaz proveo čitanjem tri odluke nadležnog tužioca o odbačaju tri krivične prijave MANS-a protiv Miomira Mugoše, za ista krivično djelo za koje mu se i sada sudi i sa istim dokazima.

“Tri puta su podnošene krivične prijave protiv okrivljenog Miomira Mugoše, i to od MANS-a, za isto krivično djelo i sa istim dokazima i sva tri puta su krivične prijave odbacivane. U obrazloženju takvih odluka tužilaštvo je navelo da u radnjama Miomira Mugoše nema elemenata krivičnog dljela. Zato je potpuno irelevantno koliko su vještaci procijenili vrijednost nekretnina – zemljišta. Mogli su da navedu i 100 milijardi eura, jer nema krivičnog djela u njegovim radnjama”, istakao je advokat Mitar Mugoša.

Sud je pročitao rješenje kts 16/12 od 30. marta 2012. kojim se odbacuje krivična prijava MANS-a protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, da nema bića krivičnog djela iz člana 416., niti onog koje se goni po službenoj dužnosti.

Vještaci građevinske i ekonomsko finansijske struke Vukašin Đuričković i Milenko Popović na suđenju održanom u septembru, ostali su kod dopunskog nalaza i mišljenja u kojem su naveli da je prilikom prodaje gradskog građevinskog zemljišta kompaniji “Carine”, oštećen gradski budžet za 6,7 miliona eura.

Vještak Đuričković je kazao da je prvim - osnovnim nalazom navedeno da je pričinjena šteta Glavnom gradu od 10.955.000 eura, ali da je po nalogu specijalnog tužilaštva uradio dopunski nalaz. Izradili su dopunu nalaza prema kojem je došlo do razlike, i sada iznosi da šteta budžetu Opštine Podgorice iznosi 6.723.194, 85 eura, kazao je Đuričković.

Advokati Đolević i Mugoša su u cjelosti tada osporili njihov nalaz, smatraju da je neprihvatljiv i predložili sudu da odredi novo vještačenje koje će obaviti Institut za vještačenja Univerziteta Crne Gore, radi utvrđivanja cijene metra kvadratnog zemljišta na Starom aerodromu, koje je glavni grad prodao “Carinama” po cijeni od 165 eura.

Bonus video: