O švercu cigareta opet raspravljaju 25. aprila

Dopunjena optužnica SDT-a stigla u podgorički Viši sud. Prema navodima optužnice, okrivljeni oštetili državnu kasu za 44 miliona eura
2321 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za 25. april u podgoričkom Višem sudu zakazano je ročište za ispitivanje zakonitosti i opravdanosti dopunjene optužnice protiv 23 osobe okrivljene za stvaranje kriminalne organizacije i šverca cigareta, saopšteno je iz tog suda.

Prema navodima optužnice, okrivljeni su oštetili državnu kasu za 44 miliona eura.

O optužnici se raspravljalo početkom mjeseca, ali ju je vanraspravno vijeće Višeg suda vratilo je Specijalnom tužilaštvu na dopunu, uz ocjenu da nije prikupljeno dovoljno dokaza koji potvrđuju navode optužnice, odnosno protiv kriminalne grupe na čelu sa Petrom Milutinovićem i carinikom Gojkom Lekovićem.

Branilac optuženih, advokat Dragoljub Đukanović istakao je ranije da u tužilačkoj istrazi nije utvrđeno da li su cigarete koje su predmet optužnice, prodate na teritoriji Crne Gore ili u inostranstvu.

“Ako su prodate van Crne Gore, postavlja se pitanje opravdanosti obračuna carinskih i poreskih taksi, za koji je iznos, kako tvrdi tužilac, oštećena državna kasa”, naveo je advokat Đukanović.

Dodao je i da količinu od 40.000 paketa cigareta nije bilo moguće prodati za vrijeme koje se navodi u optužnici.

Zbog optužbi za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebe službenog položaja, davanje mita, primanje mita i krijumčarenje, optuženi su Petar Milutinović, Gojko Leković, Radovan Bajković, Stefan Vujačić, Vojin Leković, Ivan Niković, Đorđije Đurašković, Nikola Masoničić, Saša Čelebić, Andrija Matanović, Marko Ševaljević, Dragan Ševaljević, Mileta Mićović, Elvis Nišić, Boško Čelebić, Nebojša Čelebić, Milutin Šoškić, Irena Jovanović, Anđelka Dabanović, Vesna Kovač, Staniša Ivanović i pravno lice “Conrad Atlantis ltd” iz Delavera koje zastupa Mileta Mićović, srpski državljanin.

U tužilačkom aktu navodi se da je Milutinović, zajedno sa Lekovićem, formirao kriminalnu organizaciju koja je do početka avgusta prošle godine nazakonito izvozila cigarete iz skladišta Slobodne carinske zone Luke Bar radi prodaje na sivom tržištu, uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora i neplaćanja fiskalnih obaveza.

Bonus video: