Oboljelima od raka prodaju kao lijek "fekalnu vodu": Tužioci još nisu saslušali članove društva "Ruka ruci"

Da su u vodi fekalne bakterije utvrdili su u Institutu za javno zdravlje, analizirajući vodu koju je ekipa “Vijesti” kupila od Jovanović. Za ljudsku upotrebu nije ni voda sa izvora Borizani, u albanskom selu Kruja, sa kojeg Jovanovićeva navodno toči “lijek”
9452 pregleda 3 komentar(a)
Uzorci vode predati Institutu, Foto: Boris Pejović
Uzorci vode predati Institutu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.03.2019. 09:14h

Barski tužioci do sada nijesu saslušali članove Humanitarnog društva “Ruka ruci” koji oboljelima od raka kao navodni lijek prodaju vodu sa petrolejom koja nije za ljudsku upotrebu i može se negativno odraziti po zdravlje onih koji je piju.

To je “Vijestima” odgovorio rukovodilac Osnovnog tužilaštva Bar Milenko Magdelinić, objašnjavajući da je u toku izviđaj i da čekaju izvještaj o ispitivanju vode od Instituta za javno zdravlje.

“Obavještavamo vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru formiran predmet povodom vaših napisa da se u Sutomoru od strane B. J. prodaje voda ljudima oboljelim od raka, koja nije za ljudsku upotrebu. U toku je izviđaj u ovom predmetu. Od Instituta za javno zdravlje zatražen je izvještaj o ispitivanju vode. Nakon završenog izviđaja tužilaštvo će donijeti odluku o čijem ishodu ćete biti obavješteni”, napisao je Magdelinić.

Na dodatna pitanja odgovorio je da prodavci “fekalne vode” nijesu saslušani.

Da su u vodi fekalne bakterije utvrdili su u Institutu za javno zdravlje, analizirajući vodu koju je ekipa “Vijesti” kupila od Jovanović. Za ljudsku upotrebu nije ni voda sa izvora Borizani, u albanskom selu Kruja, sa kojeg Jovanovićeva navodno toči “lijek”.

“Obavještavamo vas da nijesu saslušani gđa Bojana Jovanović, kao ni njen suprug”, kazao je Magdelinić i ponovio da je u toku izviđaj: “Nakon prispjeća izvještaja o ispitivanju vode od Instituta za javno zdravlje preduzeće se dalji koraci u ovom predmetu”.

Suprug Bojane Jovanović je novinar Milenko - Miško Jovanović, jedan od aktera snimka napravljenog na izvoru Borizani u albanskom selu Kruja, sa kog HD “Ruka ruci” navodno toči vodu, koju za po 100 eura za pet litara prodaje oboljelima od raka.

Rukovodilac barskog tužilaštva rekao je da je predmet formiran “odmah nakon saznanja za objavljeni tekst”, ali nije precizirao kada je za tekst saznao.

“Vijesti” su krajem prošle i početkom ove godine pisale o HD “Ruka ruci” i neispravnoj vodi koju, nakon što joj je dodat petrolej, iz tog udruženja naplaćuju i do 100 eura, a u kojoj su pronađene fekalne bakterije.

Ekipa “Vijesti” je uzela uzorak vode direktno sa izvora i odnijela je na testiranje u Institut za javno zdravlje.

Analizom je utvrđeno da neko u oba uzorka vode dodaje petrolej.

“Prisustvo mirisa na petrolej upućuje na činjenicu da je vodi dodata ova hemikalija koja se ne nalazi u tom obliku u prirodi, već nastaje destilacijom sirove nafte u industriji”, piše u izvještaju o ispitivanju oba uzorka vode.

U vodi sa izvora u Albaniji nema fekalnih bakterija, za razliku od vode koju su “Vijesti” za 100 eura kupile od Jovanovićeve, pokazuje analiza IZJ.

Jovanovićeva nikada nije odgovorila na pitanja “Vjesti”, a nakon što su joj krajem prošle godine poslata, novinare naše redakcije pozivali su njeni prijatelji, tražeći da se priča ne objavljuje.

Stranicu aktivirali kad se “bura” stišala

Nakon serije tekstova o HD “Ruka ruci” to udruženje ugasilo je Fejsbuk stranicu preko koje su oglašavali prodaju vode koju navodno donose sa izvora Borizani u Albaniji. Početkom marta stranicu su opet aktivirali i opet reklamiraju vodu za koju teško bolesnim ljudima uzimaju po stotinu eura.

Rukovodilac barskog tužilaštva nije odgovorio “Vijestima” ni da li su tužioci utvrdili je li HD “Ruka ruci” uopšte registrovano.

Bonus video: