Obradović i Ivanović imali saglasnost Upravnog odbora da zaključe ugovor

Advokat Zoran Piperović je novinarima kazao da je ovakvim svjedočenjem samo potvrđena odbrana okrivljenih Obradovića i Ivanovića
3800 pregleda 6 komentar(a)
Obradović izlazi iz suda, Foto: Komnen Radević
Obradović izlazi iz suda, Foto: Komnen Radević
Ažurirano: 03.10.2019. 19:11h

U nastavku suđenja bivšim čelnicima “Telekoma” Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću, optuženi da su zloupotrebom službenog položaja pribavili korist od 2,3miliona eura kompaniji "Rawleigh Trading“ iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija u Jugoistočnoj Evropi, u Višem sudu u Podgorici, danas su pročitani iskazi predstavnika "Mađar telekoma", koji su bili članovi Upravnog odbora Telekoma Crna Gora.

Suština njihovih iskaza koje su dali pred policijskim organima u Budumpešti, je da su okrivljeni Obradović i Ivanović imali saglasnost Upravnog odbora Telekoma da zaključe i potpišu ugovor i da sa račna "Moneta" plate usluge kompaniji "Rawleigh Trading“ - Rouling, te da prenos novca nije bila obaveza saznanja Upravnog odbora. Na pročitane iskaze niko nije imao primjedbi, specijalni tužilac Saša Čađenović i advokati odbrane. Advokat Zoran Piperović je novinarima kazao da je ovakvim svjedočenjem samo potvrđena odbrana okrivljenih Obradovića i Ivanovića.

Predsjednica specijalnog vijeća Evica Durutović pročitala je iskaz svjedoka dr Pal Mark Kustra, koji je, kako je izjavio bio menadžer “Mađar Telekoma”. Naveo je da je 15. marta 2005. Mađar Telekom kupio “Telekom Crna Gora”, te da je on bio član Upravnog odbora crnogorskog Telekoma, čija je ćerka firma bila “Monet” koja je bavila mobilnom telefonijom.

“Upravni odbor Telekoma Crna Gora je imao ovlašćenje da zaključi ugovor. Ugovor je bio pripremljen, nacrt ugovora je prošao kroz cijenu kompaniju Mađar Telekoma i najvjerovatnije njemačku matičnu firmu, znači da je bio poznat njegov sadržaj. Ugovor sa kompanijom "Rawleigh Trading“ nakon odobravanja bio je potpisan na osnovu dokumenata. Na sjednici Upravnog odbora već je svako poznavao sadržaj ugovora, a kod glasanja jeasno je da je bila spremna konačna verzija. Na sjednicama Upravnog odbora nije bilo riječi o izvršenim zadacima od strane "Rawleigh Trading“. Ja sam kasnije vidio studiju koju je izradio "Rawleigh Trading“, u tome su na primjer bili su makro i telekomunikacioni podaci vezani za privatizacioni proces koj je krenuo u Bosni. Prema mom mišljenju, studija je predstavljala takve vrijednosti koje bi u slučaju nastavka programa akvizicije bile korisno upotrebljive. Ovu studiju sanm dobio nakon unutrašnje kontrole američke kompanije “White and Case”. Nadležnost Upravnog odbora je bila odobravanje zaključivanje ugovora... Želim da dodam jedno pismo od 1. februara 2007. godine od strane Vrhovnog tužilaštva Crne Gore, koje je utvrdilo da zaključivanjem pomenutog ugovora I isplatom, nije se desila nepravilnost”, piše u izjavi dr Pal Marka.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Obradovića i Ivanovića, koji se terete za zloupotrebu položaja, odnosno da su tokom privatizacije Telekoma iz te kompanije izvukli 2,3 miliona eura kroz fiktivni ugovor sa kompanijom Rawleing o analizi regionalnog tržišta telekomunikacija. U optužnici se dodaje da su oni 27. oktobra 2005. godine, sa preduzećem Rawleing Trading iz Londona zaključili ugovor o pružanju konsultantskih usluga, kojim je navodno to preduzeće obavezano da izvrši procjenu trenutne situacije u sektoru telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi.

Bonus video: