Od Kneževićevog do saradnika tužilaštva

Rašović je tužiocima navodno detaljno ispričao o malverzacijama Kneževića, o kojima mnogo zna jer je, po sopstvenom priznanju, i sam u njima učestvovao
16797 pregleda 37 komentar(a)
Katnić u "Živoj istini", Foto: Printscreen
Katnić u "Živoj istini", Foto: Printscreen

Bivšem vozaču i šefu kurirske službe Atlas grupe, Vlatku Rašoviću, potvrđen je status svjedoka saradnika u još jednom postupku koji se vodi protiv odbeglog bankara Duška Kneževića.

Odluku da Rašović svjedoči protiv doskorašnjeg šefa potvrdilo je vijeće sutkinje podgoričkog Višeg suda Vesne Pean.

Sagovornik "Vijesti" uključen u istragu kazao je da je neizvjesno da li će Rašovićevoj saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom tu biti kraj, ili će dobiti isti status u još nekom slučaju koji se vodi protiv kriminalne organizacije koji je prema tvrdnjama SDT-a formirao bankar sa potjernice.

Rašoviću je nedavno potvrđen status svjedoka saradnika u postupku u kom je Kneževićeva kriminalna organizacija osumnjičena za malverzacije teške oko 8.000.000 eura.

Vlatko Rašović
Vlatko Rašović(Foto: Savo Prelević)

Rašović je tužiocima navodno detaljno ispričao o malverzacijama Kneževića, o kojima mnogo zna jer je, po sopstvenom priznanju, i sam u njima učestvovao.

Nakon tog iskaza, Specijalno tužilaštvo je nedavno predložilo Višem sudu da mu dodijeli status svjedoka - saradnika u dva predmeta.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sinoć je, gostujući u emisiji "Živa istina", kazao da su svjedoci saradnici u postupku protiv Kneževića njegovi najbliži saradnici.

Prema saznanjima "Vijesti", na osnovu Rašovićevog priznanja istražitelji su navodno došli do brojnih materijalnih dokaza, među kojima je i notes u kojem je Knežević vodio evidenciju - kome je dao i kome namjeravao dati novac. Knežević je ranije negirao da je u bilo kakvom notesu vodio evidenciju o datom novcu.

Rašovićev iskaz potvrdio je navodno i ostale dokaze SDT-a, naročito u dijelu kako je, kada i kojim kanalima iznošen novac stečen kriminalnim aktivnostima.

Istražitelji ne sumnjaju u Rašovićev iskaz jer je upravo on, kako priznaje, bio zadužen za dostavljanje keša članovima kriminalne grupe.

Rašović je hapšen krajem septembra 2017. godine, kada je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo istragu o pranju novca.

U istoj akciji, uhapšeno je još pet vozača "Atlas grupe“. U nastavku istrage, za pomaganje u pranju tog novca osumnjičen je i bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, nakon što je Knežević objavio snimak koji je pokrenuo aferu Koverta.

Gostujući u emisiji Darka Šukovića, Katnić je potvrdio informacije TV Vijesti o Kneževićevim "knjigama" u kojima je novac prenošen.

GST je pokazao knjigu, zaplijenjenu pretresom Kneževićevih kuća, u kojoj su namjenski izrezane stranice, i u njih postavljen novac u apoenima od 500 eura.

Na taj način je, tvrdi on, iz Crne Gore iznijeto stotine miliona eura.

Bonus video: