Od "srećne" televizije do političkog azila

Svjedok saradnik Saša Sinđelić navodno ilegalno ušao u Crnu Goru zbog “političkog progona u Srbiji”
17859 pregleda 39 komentar(a)
Opet u Podgorici: Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Opet u Podgorici: Sinđelić, Foto: Savo Prelević

Tri mjeseca nakon gostovanja na beogradskoj televiziji Happy i objavljivanja tajnih snimaka na kojima takođe priča o policijsko-tužilačkoj torturi koju je preživio u Podgorici, Saša Sinđelićprebjegao je iz Srbije u Crnu Goru i zatražio politički azil.

Svjedok saradnik u krivičnom postupku za pokušaj terorizma, ilegalno je prešao granicu između dvije države u ponedjeljak.

Tu informaciju juče je saopštio i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Na konferenciji za novinare rekao je da je Sinđelić u Odjeljenju bezbjednosti Rožaje dao izjavu u kojoj traži politički azil, “zbog ozbiljnog progona određenih struktura u Srbiji”.

“Nažalost, desilo se da je svjedok saradnik, što je nezabilježeno u svijetu, preko staza i mimo graničnih prelaza bježao u Crnu Goru... Mora da bježi, isključivo jer je svjedočio u Crnoj Gori”, zaključio je Katnić.

Dodao je i da je sud utvrdio da je njegova izjava u postupku pred Višim sudom kredibilna.

Naveo je i da ne zna proceduru dobijanja azila u Crnoj Gori.

Katnić je potvrdio da je Sinđelić tražio da razgovara sa predstavnicima Specijalnog tužilaštva.

“Vidjećemo da li se radi o krivičnim djelima određenih osoba i nakon toga postupiti u skladu sa propisima”, rekao je Katnić.

Tužilac je dan ranije, tokom skupštinske polemike sa poslanicima Demokratskog fronta, rekao da je “danas u Crnu Goru prvi put od Srbina prebjegao Srbin”.

“To je ovaj Sinđelić. Prebjegao je pod kuršumom. Eto ga u Crnoj Gori. Nisam ga ja gonio. Vi ga gonite i za to postoje dokazi. Molim vas da stanete”, rekao je Katnić obraćajući se poslanicima DF-a.

Najviše zahvaljujući njegovom svjedočenju, optuženi u slučaju “državni udar” prvostepeno su osuđeni na zatvorske kazne, a među njima i opozicioni poslanici Milan Knežević i Andrija Mandić - na po pet godina robije.

Snimci

Na snimcima objavljenim sredinom marta Sinđelić za kafanskim stolom sagovorniku priča da bi bio doživotno zatvoren u Crnoj Gori da je istrajavao na istini tokom istrage i kasnije na suđenju u slučaju za navodni pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine u Podgorici.

On je tada rekao da je uspio da sa porodicom pobjegne iz Crne Gore.

Konstatovao da je crnogorskim specijalnim tužiocima pod pritiskom ispričao ono što su željeli da čuju samo da bi utekao.

Svjedok saradnik u sudskom procesu nazvanom “državni udar” tada je objasnio da je bio primoran da radi kako mu tužioci govore, jer njih nije zanimala istina.

“Dođu svaki dan, pokupe te iz samice, vežu te maksimalno, lupaju te po kombiju, nabijaju glavu dolje i te gluposti... Znaš ono, klasična iživljavanja. Onda te bace tamo...”, govori Sinđelić.

Svjedok saradnik potom objašnjava kako i zbog čega je pristao na igru tužilaštva i policije:

“I onda ti ‘oćeš da daš izjavu i onda kad kažeš šta ‘oćeš da kažeš, vrate te nazad.

Razumiješ? I vrte te ukrug. To je bukvalno vrsta pritiska. Nije, ali jeste. Znači sad nemaš nikakvo pravo... Dok ti ne potvrdiš ono njihovo ‘mi znamo’, nema ništa. Ne postoji način da dokažeš istinu. Onda uradiš ovako kažeš ono što oni žele, da bi izašao, da bi se sklonio, da bi posle mogao da stekneš uslove da kažeš istinu”, rekao je Sinđelić.

On govori da je u jednom trenutku popustio i prihvatio da potvrdi priču tužilaštva.

Sagovornik ga pita zašto je to učinio ako nije tačno, a Sinđelić odgovara:

“Pa moraš čovječe, neće da te puste. Znači to ti je bukvalno prisilno. Ja ako tjeram ovo moje, oni mene neće da puste napolje da kažem istinu, nego će da me drže zatvorenog tamo doživotno”.

Rekao je da razmišlja da preseli porodicu na drugu adresu i da ode u neku emisiju i ispriča sve o slučaju “državni udar”. Konstatovao je i da je svjestan da bi to značilo njegov kraj: “Tog trenutka oni će odma’ da mi raspišu potjernicu i tad bukvalno može da mi se desi da me Srbija isporuči tamo i ja sam ga ugasio... Bar će ljudi da znaju šta je bilo... Batice, ovi bi poslali ko zna koga da mi pravi probleme. Čekam da se završi to suđenje”.

Kod Marića

Gostujući u emisiji kod srpskog novinara Milomira Marića 11. marta, par dana uoči završnih riječi na suđenju u Podgorici, rekao je da je status svjedoka saradnika u slučaju državni udar “zaradio” govoreći neistine, ali su iz suda sjutradan poručili da su za njih relevantni samo dokazi iz spisa predmeta.

Na “srećnoj” televiziji rekao ono što je pričao i na početku slučaja “državni udar”, najprije pred srpskim obavještajcima a potom i pred crnogorskim pravosuđem - da je pristao na zahtjev dvojice Rusa da organizuje nenasilnu podršku Srbima iz Crne Gore i da je o svemu obavještavao službenike srpske Bezbjednosno informativne agencije (BIA)... Nakon što je uhapšen u Crnoj Gori, promijenio je iskaz pa je kazao da su ga ruski nacionalisti angažovali da pronađe ljude koji će na dan parlamentarnih izbora 2016. godine nasilno upasti u Skupštinu Crne Gore, proglasiti pobjedu opozicije i uhapsiti, odnosno ubiti tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Pošto je u emisiji opovrgao sve što je kazao u podgoričkom Višem sudu, na pitanje voditelja zašto je promijenio priču i zašto je u Crnoj Gori pričao drugačije, odgovorio je: “Da sam rekao bilo šta drugo, ja ne bih stigao do emisije”. “Poslije ove emisije opet ću postati terorista... Opet će me baciti na potjernicu... Nadam se da neće doći do toga (hapšenja) tokom emisije, mada me ne bi iznenadilo... Svjestan sam da poslije ove emisije mogu da idem samo u šumu da sječem drva, ali vjerovatno će poći i tamo da me pronađu”, rekao je tada.

Azil - ako ga proganjaju zbog političkog mišljenja

Prema Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, azil se odobrava osobi koja u svojoj zemlji osnovano strahuje od progona zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja.

Sinđelić politički azil može tražiti ukoliko ga proganjaju zbog političkog mišljenja, stava ili uvjerenja o stvarima povezanim sa mogućim učiniocima progona - državnim organima, strankama, međunarodnim organizacijama.

Iz MUP-a nijesu odgovorili da li su i šta odlučili o njegovom zahtjevu.

Neće odgovarati zbog ilegalnog prelaska granice

Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, predviđa i da se zbog nezakonitog prelaska granice neće kazniti onaj ko je u Crnu Goru došao direktno sa područja na kojem strahuje od progona:

“Ako bez odlaganja izrazi namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu i opravda razloge nezakonitog ulaska ili boravka u Crnoj Gori”.

Uprava policije nije odgovorila kada je, kako i kuda Saša Sinđelić ušao u Crnu Goru, ali ni zašto ga službenici rožajske policije nijesu uhapsili kada je ušao u to Odjeljenje bezbjednosti da traži azil.

DF: Tu je već 10 dana i spremaju ga za novinare

Navodi o spektakularnom bjekstvu Sinđelića iz Srbije u Crnu Goru apsolutno su netačni, jer se on u Podgorici nalazi skoro desetak dana, gdje ga Katnić danima priprema za konferenciju za medije.

To su juče saopštili iz DF-a.

“Istina je sljedeća, pošto Srbija ne želi da isporuči svog državljanina Hrvatskoj zbog ubistva za koje je osuđen na 21 godinu zatvora, prećutno mu je omogućila da pređe u Crnu Goru, jer je više nego očigledno da čovjek s njegovom mentalnom dijagnozom bolesti više nikom nije potreban, osim Milivoju Katniću. A pošto je portparolka Višeg suda Aida Muzurović najavila da će Saši Sinđeliću biti određen ekstradicioni pritvor na osnovu crvene Interpolove potjernice čim bude dostupan crnogorskim pravosudnim organima, očekujemo jasno izjašnjenje predsjednika Višeg suda da li će se to dogoditi”.

MUP Srbije: Sinđeliću kod nas niko nije prijetio

Iz srbijanskog MUP-a rekli su da je izmišljotina da je Sindjeliću neko prijetio:

“Ta osoba nije politički aktivna u Srbiji, pa ne može biti politički progonjena. Dvije osobe koje su nedavno protjerane iz Srbije su pokušale da mu nedavno pomognu u prebacivanju u Crnu Goru. Očigledno je da se sa pomenutom osobom planiraju neke aktivnosti, a MUP Srbije sa time nema nikakve veze”, objavio je portal Borba, pozivajući se na MUP Srbije.

Bonus video: