Odbijen predlog za ukidanje pritvora Vukčeviću

Policija je u avgustu uhapsila Vukčevića i Kažića zbog sumnje da su učestvovali u četiri slučaja podmetanja požara, a na teret im se stavljalo šest krivičnih djela
2788 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

Sudija Osnovnog suda Nenad Vujanović odbio je danas da ukine pritvor Podgoričaninu Marku Vukčeviću, koji je osumnjičen da je zapalio vozilo i ulazna vrata od stana porodice Lačević.

To su sudiji predložili Vukčevićevi pravni zastupnici Vladimir Čejović i Damir Lekić, a nakon svjedočenja Zvezdana Lačevića, njegove supruge Valentine, njihove kćerke Jovane i Podgoričanina Marka Kažića. Čejović je obrazložio predlog za ukidanje pritvora činjenicom da je Kažić promijenio iskaz u odnosu na onaj koji je dao kod osnovnog tužioca Vukasa Radonjića u istražnom postupku.

Kažić je na današnjem ročištu kazao da je oba puta - u julu ove godine kada su Lačevićima zapaljena ulazna vrata, i mjesec kasnije, kada im je izgorio automobil, čekao Vukčevića na ulici "dok završi nešto".

Kod tužioca je ranije kazao da mi je Vukčević oba puta nakon što se vratio kazao da je "nešto zapalio". Danas je potvrdio taj iskaz, ali je kazao da je to tada shvatio "kao sprdnju", zato ga ništa dodatno nije pitao o tome, dok ga ni u jednom trenutku nije vidio da nešto pali. Radonjić je prigovorio na njegov iskaz kazavši da u tadašnjem iskazu nije to pominjao "kao sprdnju", već da je očigledno da mijenjanjem iskaza pokušava olakšati Vukčeviću.

Čejović je nakon toga istakao da je Vukčeviću sud odredio pritvor zbog opasnosti da ne ponovi krivično djelo. Pojasnio je da je jedino svjedok Stefan Pivljanin pred tužiocem ranije kazao da se plaši da mu "ne zapale auto".

Pivljanin se danas nije pojavio na suđenju, a Vujanović je kazao da je od njegove majke dobio informaciju da je u inostranstvu.

Čejović je kazao da iz spisa činjenično jedino postoji opasnost da prema Pivljaninu može ponoviti krivično djelo, dok je on u inostranstvu i "neizvjesno je kada će se ovdje pojaviti kao svjedok". Zbog tih činjenica je, uz saglasnost kolege Lekića, predložio da mu se ukine pritvor.

Radonjić se usprotivio tom predlogu jer "nije tražio da se okrivljenom odredi pritvor da ne bi ponovio krivično djelo prema Pivljaninu", već da Vukčevićeva kompletna istorija osuđivanosti ukazuje na to da bi mogao ponoviti krivično djelo ukoliko se nađe na slobodi.

Iz istog razloga je Vujanović i odbio predlog odbrane.

Policija je u avgustu uhapsila Vukčevića i Kažića zbog sumnje da su učestvovali u četiri slučaja podmetanja požara, a na teret im se stavljalo šest krivičnih djela.

Tada su iz Uprave policije saopštili da se Vukčeviću na teret stavljaju četiri krivična djela i to dva krivična djela uništenje i oštećenje tuđe stvari i po jedno krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i ekplozivnih materija i krivično djelo izazivanje opšte opasnosti. Vukčević je odlučio da se u toku sudskog postupka brani ćutanjem. Naredno ročište, kada će pokušati da obezbijede svjedočenje Pivljanina, zakazano je za 27. novembar.

Bonus video: