Odbijen zahtjev za izuzeće vještaka Boljevića

Suđenje prekinuto jer je optuženom Draganu Maksiću pozlilo. Novo ročište zakazano za 17. januara
1450 pregleda 2 komentar(a)
Predrag Boljević, Foto: Printscreen
Predrag Boljević, Foto: Printscreen

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. godine, nastavljeno je danas u Višem sudu.

Advokat Miroje Jovanović tražio je izuzeće vještaka za telekomunikacije, Predraga Boljevića, ali je njegov zahtjev odbijen.

Odbacujući predlog sutkinja Suzana Mugoša je kazala da razlozi koji se odnose na stručnost vještaka ne mogu biti razlozi koji utiču na njegovu objektivnost i njegovo eventualno izuzeće.

Jovanović smatra da je Boljević "pristrasan prema odbrani".

"Prvo je rekao da nešto nije bilo predmet njegove pažnje, pa je, kada mu je skrenuta pažnja da je braniocu naveo opštepoznatu činjenicu – kao na primjer da je 6 oznaka za prefikse mobilne telefonije u Crnoj Gori, a 7 u Velikoj Britaniji – vještak je u svom nalazu i odgovoru eksplicirao da se radi o specijalnim servisima. On je notornu činjenicu, koja se provjerava Gugl pretragom, prikazao kao specijalan servis. To je pristrasnost prema odbrani. To je pokazao i izjašnjavajući se na činjenice koje su nesporno u spisima predmeta, na takav način kao da te činjenice ne postoje, iako bi ih i prosječan posmatrač uočio", rekao je Jovanović.

Boljević je odbacio tvrdnje Jovanovića navodeći da ne spori činjenicu da se prefiks 7 koristi u Velikoj Britaniji, ali se, kaže, takođe koristi i za specijalne servise.

Današnje suđenje je prekinuto jer je optuženom Draganu Maksiću pozlilo.

Novo ročište zakazano je za 17. januara, u 8.30 časova.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović. Optužnicom su obuhvaćeni i srpska državljanka Kristina Hristić, kao i njeni sunarodnici - Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru.

Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

Bonus video: