Odbijena žalba za ukidanje pritvora Vukotiću, očekuje se izručenje

Jednog od navodnih vođa "škaljarskog "klana, Jovana Vukotića, Tužilaštvo sumnjiči da je sa Igorom Dedovićem i Milićem Minjom Šakovićem pokušao da ubije dvojicu članova suprostavljenog "kavačkog" klana u kotorskom naselju Rakite
9983 pregleda 1 komentar(a)
Vukotić, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva
Vukotić, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva
Ažurirano: 31.12.2019. 16:49h

Podgorički Viši sud odbio je kao neosnovanu žalbu branilaca Jovana Vukotića na rješenje o određivanju pritvora.

To je "Vijestima" saopštiša portparolka Višeg Suda Aida Muzurović.

Vukotiću je pritvor određen 9. februara, zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva Miloša Radonjića i Vojina Stupara 2016. godine u Kotoru.

Vukotićeva pravna zaštitinica, advokatica Zora Dobričanin Nikodinović kazala je da su "apsolutno identični dokazi u ekstradicionim spisima i danas kad je potvrđena odluka Višeg suda u Beogradu o ispunjenosti uslova za ekstradiciju Vukotića i prethodno kad je identična odluka ukinuta od strane Apelacionog suda".

"Ovu najnoviju odluku nisam dobila pa ne znam koji su razlozi navedeni za istu, osim ovo sto čitam u medijima. Danas u14 časova je u Apelacionom sudu smo dobili informaciju da odluka još nije donijeta, a u 15.30 časova na medijskim portalima pojavila se vijest da je odluka Višeg suda potvrđena. Iz medija saznajem da je ekstradicija dozvoljena zbog toga sto Vukotić Jovan nije državljanin Srbije - što nije tačno. Naime, on je upravo u Srbiju doveden iz Turske sa obrazloženjem da je to zbog toga jer je državljanin Srbije... i kao takvom mu je u Srbiji suđeno kao domaćem državljaninu za krivično djelo učinjeno u inostranstvu. Tako je kao Srpski državljanin u Srbiji i osuđen i tako je ovde i izdrzao kaznu. Više puta smo isticali tokom tog krivičnog postupka zbog krivičnog djela falsifikovanja isprave - da nije jasno zašto je on iz Turske doveden baš u Srbiju, a nije ni razmatrana mogućnost da iz Turske ode u Crnu Goru. Nesporno je da je Vukotić državljanin i Crne Gore i Srbije, ali veliko je pitanje zašto ga se Srbija sada odriče posebno kod činjenoca u spisima koji prate njegovo dovođenje iz Turske u Srbiji gdje je vidljivo da je uložen ogroman napor da iz Turske bude doveden baš u Beograd. U ovom postupku ekstradicije ipak posljednja će biti riječ Ministra pravde Srbije", kazala je Dobričanin Nikodinović.

Jednog od navodnih vođa "škaljarskog "klana, Jovana Vukotića, Tužilaštvo sumnjiči da je sa Igorom Dedovićem i Milićem Minjom Šakovićem pokušao da ubije dvojicu članova suprostavljenog "kavačkog" klana u kotorskom naselju Rakite.

Šakoviću je prije nekoliko mjeseci ukinut pritvor u istom predmetu, a Vukotiću koji se kada ga je crnogorsko tužilašto osumnjičilo nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Beogradu određen je ekstradicioni pritvor.

Apelacioni sud u Beogradu, juče je donio odluku da su ispunjeni uslovi za izručenje Vukotića Crnoj Gori.

Za njegovi ekstradiciju čeka se da rješenje potpiše ministarka pravde Srbije Nela Kuburović.

Vukotić je na saslušanju u Beogradu negirao povezanost sa pokušajem ubistva dvojice sugrađana.

Bonus video: