Odložen početak suđenja Uliću: Pregovara se o priznanju krivice

U podnesku se između ostalog navodi da sporazum još nije mogao da se zaključi jer se iz Australije čeka da pristigne određena dokumentacija iz privatne firme
5156 pregleda 2 komentar(a)
Ulić, Foto: Savo Prelević
Ulić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.06.2019. 11:07h

Početak suđenja Vasu Uliću, optuženom za organizovani kriminal i međunarodni šverc droge, predsjednica specijalnog vijeća sudija Biljana Uskoković danas je odložila za 9. septembar u Višem sudu u Podgorici.

Sud je privhvatio predlog odbrane, branioca okrivljenog Ulića, advokata Miloša Vuksanovića, da se odloži glavni pretres jer su u toku pregovori sa specijalnim tužilaštvom oko zaključivanja sporazuma za priznanje krivice.

U podnesku se između ostalog navodi da sporazum još nije mogao da se zaključi jer se iz Australije čeka da pristigne određena dokumentacija iz privatne firme.

Specijalna tužiteljka Mira Samardžić je potvrdila da su u toku pregovori sa tužilaštvom.

“Tačno je da je postupak pregovaranja u toku. Do sada smo razgovarali dva ili tri puta, toliko je ročišta održano, da bi uspjeli sve segmente sporazuma da postignemo, oko visine kazne, imovinsko pravnog zahtjeva. Odbrana treba još da dostavi dokumentaciju", navela je tužiteljka.

Sutkinja Uskoković je dodala da ukoliko se do 9. septembra ne zaključi sporazum o priznanju krivice, sud će otpočeti glavni pretres.

Ulić se brani sa slobode, jer je Viši sud krajem jula prošle godine prihvatio jemstvo od 300.000 eura.

Prema navodima optužnice, Ulić je u drugoj polovini 2004. godine u Crnoj Gori i Australiji organizovao kriminalnu grupu koja je djelovala, a čiji su pripadnici postali A.M., N.Đ., T.D. i drugi, sa ciljem vršenja teških krivičnih djela, radi sticanja nezakonite dobiti, čije djelovanje je planirano i sprovedeno na duže vrijeme u međunarodnim razmjerama, jer se djelatnost odvijala na teritoriji više država.

Optužni Ulić je kao organizator, radi realizacije kriminalnog plana, koji je sačinio krijumčarenje opojne droge MDMA tableta iz drugih zemalja u Australiju radi prodaje na teritoriji Australije, sam ili preko drugih angažovao kao pripadnike, odredio im uloge i zadatke i davao im uputstva, predočavajući im način krijumčarenja droge i mogućnost zarade, a za sebe ostavio da ugovara kupovinu većih količina MDMA tableta.

On je obezbjeđivao novac za finansiranje kupovine droge, a koje radnje je odlučio da vrši sa teritorije Crne Gore, telefonskim putem, i posredstvom drugih lica, dok su A.M. i N.Đ., postali pripadnici prihvatajući kriminalni plan u pravcu vršenja neodređenog broja krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 Krivičnog zakonika Crne Gore.

N.Đ. je prihvatio da kontroliše krijumčarenje MDMA tableta i organizuje njihovo preuzimanje od A.M. radi dalje prodaje kroz Australiju.

Pa je tako optuženi Vaso Ulić sa N.Đ. i A.M., realizujući kriminalni plan u periodu od početka 2004. u Crnoj Gori i Australiji učestvovao u međunarodnom neovlašćenom prometu droge, radi prodaje kupio 803.200 tableta MDMA, ukupne neto mase 161,079.5 grama.

Čime je Ulić izvršio krivično djelo - neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojne droge na organizovan način, navodi se u optužnici specijalne tužiteljke Mire Samardžić.

Bonus video: