Odloženo suđenje za "Karbon" i "Aerodrome": Odbrana traži izuzeće Katnića, Vukčević, Stankovića i Rutovića

Knežević je, u slučaju Global karbon, označen kao organizator četvoročlane kriminalne grupe
2516 pregleda 1 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.11.2019. 15:28h

U Višem sudu u Podgorici danas su trebala da se održe dva ročišta za ispitivanje zakonitosti i opravdanosti podignutih optužnica protiv Duška Kneževića i ostalih, zbog više krivičnih djela, ali su oba odložena jer je Kneževićev branilac advokat Nemanja Jolović, zatražio izuzeće postupajućeg specijalnog tužioca Veljka Rutovića, specijalne tužiteljke Lidije Vukčević koja je posigla optužnicu, te glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i v.d. vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivice Stankovića.

Predsjednica specijalnog vijeća sudija Evica Durutović oba ročišta je odložila i zakazala za 12. 12. u 12 i 13 časova. Dodala je da će spise predmeta dostaviti vrhovnom državnom tužilaštvu i specijalnom tužilaštvu radi odlučivanja po predlozima advokata za izuzeće tužilaca.

Advokat Jolović je kazao da mu profeionalna dužnost nalaže da ukaže na nezakonitosti koje se provlače, i smatra da se nisu stekli uslovi da se ročište održi.

"Odbrana je prinuđena da koristi nepopularna sredstva u cilju zaštite prava Duška Kneževića. Tražim izuzeće specijalnog tužioca Veljka Rutovića, specijalne tužiteljke Lidije Vukčević koja je posigla optužnicu, te glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i v.d. vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivice Stankovića, jer postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u njihovu nepristrasnost. Izuzeće Rutovića tražim jer je prihvatio da zastupa na ročištu optužnicu koja na zakonu nije zasnovana, a čiji autor je Lidija Vukčević, koja je tokom tužilačke istrage nezakonito postupala. Suprotno Zakoniko o krivičnom postupku je podigla optužnicu, iako je postojao predlog odbrane da se istraga prekine. Duško Knežević nikada nije ispitan, niti mu je poziv upućen, iako je tužilaštvu bila poznata njegova adresa u Londonu. Odbraani, i pored dostavljenog punomoćja, nikada nisam pozvan u istrazi da prisustvujem saslušanju svjedoka. Za takva ročišta sam saznao na posredan način. Ročišta u tužilaštvu su održavana neradnim danima, a svjedocima nijesu poslati pozivi, već su pozivani telefonom. Svjedoci su ovo doživjeli kao pritisak. Lidija Vukčević je vršila pritisak na svjedoke tokom saslušanja, a kada bi oni odgovorili da im neka činjenica nije poznata, ona je insistirala da daju odgovor makar i na bazi pretpostavki, što se može utvrditi iz uvida sa video zapisa sa tih ročišta", istakao je advokat Jolović. Dodao je da se specijalna tužiteljka oglušila na ukazivanje odbrane na kršenje zakona, te da nije davala nikakve odgovore na zahtjeve odbrane.

"Što se time ilustruje njeno pristrasno postupanje na štetu Duška Kneževića. Nadređeni tužioci Katnić i Stanković nisu preduzeli ni jednu radnju na koju su ovlašćeni da bi spriječili njeno pristrasno postupanje. Katnić i Stanković su medijima davali izjave u vezi predmeta okrivljenog Duška Kneževića, prejudicirajući odluke. Tome treba dodati i afere o sumnjivim radnjama navedenih tužilaca na koruptivne radnje, čime su ispunjeni uslovi za izuzeće Katnića i Stankovića", naveo je Jolović. Danas je bilo planirano da se ispituje optužnica protiv Duška Kneževića, Marka Nikolića i Dijane Zečević, funkcionera Atlas banke. Okrivljeni su, prema optužnici, oštetili Aerodrome Crne Gore za tri miliona eura, a korist pribavili Atlas banci u istom iznosu. Knežević i Nikolić terete se za krivično djelo: zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, dok se Zečević tereti za krivično djelo: zloupotreba polažaja u privrednom poslovanju. “Atlas banka” se kao pravno lice tereti za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja.

I ročište za ispitivanje opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice protiv Duška Kneževića, Predraga Dašića, Zorana Nikolića, Brankice Bašović i Biljane Bašović, koje je za juče bilo zakazano, takođe je odloženo

Prema navodima optužnice Lidije Vukčević, specijalnog tužioca, Duško Knežević, Predrag Dašić, Zoran Nikolić, Brankica Bašović i Biljana Bašović, su na štetu pravnog lica “Global Karbon” DOO Podgorica, a pravnim licima “Fin Invest”, “Atlas Grupa”, RTV “Atlas”, “RT Mimoza”, “Atlas Sistem” i “Mega Gulf Investments Holdings Limited” pribavili korist protiv pravnu u iznosu od 1. 942.000, 00 eura.

Bonus video: