Odloženo suđenje Zmajeviću

Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. kao dobrovoljac u selu Žegra kod Gnjilana učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti
1506 pregleda 0 komentar(a)
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević

Suđenje Vladu Zmajeviću, zbog sumnje da je kao vojnik dobrovoljac počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva za vrijeme rata između OVK-a i Vojske Jugoslavije 1999. odloženo je za osmi mart u podgoričkom Višem sudu.

Predsjednik specijalnog vijeća sudija Dragoje Jović kazao je da komisija ljekara vještaka još nije uradila nalaz i mišljenje, te da nije dostavljen sudu.

Zmajević je, prem navodima optužnice izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav 1 KZ SRJ.

Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. kao dobrovoljac u selu Žegra kod Gnjilana učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti.

On je za vrijeme oružanih sukoba između naoružanih pripadnika naoružane vojne organizacije takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i pripadnika Vojske Jugoslavije, kršeći pravila međunarodnog prava IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kao vojnih dobrovoljac - pripadnik III pješadijaskog bataljona Vojske Jugoslavije, prema licima koja nijesu neposredno učestvovala u neprijateljstvma – pripadnicima albanske nacionalnosti, nije postupao u svakoj prilici čovječno i bez ikakve diskriminacije zasnovane na nacionalnom porijeklu, vjeri i ubjeđenju, već je vršio ubistva civilnog stanovništva albanske nacionalnosti i pljačkanje njihove imovine.

Bonus video: