ODT ispituje da li "Niksen Čavor" zagađuje Zetu i Kraljičino oko

"Preduzimaju se sve mjere i radnje u cilju provjere navoda iznijetih na portalu. Nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica u konkretnom slučaju ovo tužilaštvo će, u okviru svoje nadležnosti donijeti odluku i o tome obavijestiti javnost", saopšteno je iz ODT-a
1707 pregleda 0 komentar(a)
Fekalije izlivaju direktno u rijeku Zetu, Foto: Luka Zeković
Fekalije izlivaju direktno u rijeku Zetu, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.10.2019. 14:07h

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo (ODT) ispituje da li firma "Niksen Čavor" zagađuje rijeku Zetu, vodoizvorište Kraljičino oko i neprijatnim mirisima šteti mještanima Grba.

To je saopšteno iz ODT-a koji su objasnili da su formirali predmet povodom objava na portalu "Vijesti" - "KOR pozvao građane Crne Gore: Ne kupujte ništa kod zagađivača rijeke Zete".

"Preduzimaju se sve mjere i radnje u cilju provjere navoda iznijetih na portalu. Nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica u konkretnom slučaju ovo tužilaštvo će, u okviru svoje nadležnosti donijeti odluku i o tome obavijestiti javnost", saopšteno je iz ODT-a.

Aktivisti KOR-a prije par dana pozvali su građane Crne Gore da ne koriste proizvode firme "Niksen Čavor" sve dok ta kompanija ne prestane da uništava zdravlje stanovnika Spuža i zagađuje životnu sredinu ispuštanjem fekalija u rijeku Zetu i vodoizvorište Kraljičino oko.

"Vijesti" su prošle sedmice objavile više tekstova u kojima su prenijeti detalji nalaza mješovite komisije koju je u spušku fabriku poslao potpredsjednik Vlade Milutin Simović, a u kojoj je konstatovano da se otpad iz farme svinja izliva u Zetu i vodoizvorište.

Konstatovali su i da "Niksen Čavor" od 1. juna radi bez vodne dozvole za sistem za sakupljanje, prečiščavanje i ispuštanje otpadnih voda.

Iz KOR-a su prije tri dana kazali da za sve privredne subjekte koji ne žele da posluju po zakonu ili to jednostavno ne mogu da učine, postoji niz alternativnih kaznenih mjera koje građani mogu sami uraditi, ukoliko to ne učine institucije sistema: "Jedna od njih je i poziv na bojkot proizvoda i javna kampanja prema potrošačima, kroz koju bi se javnost upoznala sa svim važnim detaljima i argumentacijom za jednu takvu mjeru. To je uostalom i obaveza svih odgovornih pojedinaca koji shvataju koliko je važno obezbijediti da se zakoni poštuju".

Podnijete krivične prijave

Organizacini odbor protesta protiv zagađenja rijeke Zete i vazduha u Spužu i okolnih naselja, podnio je danas krivičnu prijavu ODT u Podgorici protiv privrednog društva "Niksen Čavor" i odgovornih lica u toj firmi, zbog kako navode, zagađenja životne sredine.

"S obzirom da je izvršenje krivčnog djela u toku apelujemo na nadležno tužilaštvo da hitno preduzme sve mjere i radnje kako bi se spriječilo dalje sa izvršenjem pomenutog krivičnog djela. Takođe organizaioni odbor će u narednom periodu podinejti inicijative za vršenje inspekcijkog nadzora nad ostalim privrednim subjektima u našim naseljima, i ako se ustanovi da postoje sumnje da se vrši zagađenje životne sredine takođe ćemo podijeti i protiv ostalih krivične prijave. Smatramo da imamo pravo na zdravu životnu sredinu i da je neozbiljno da se kolje bik za rad kilo mesa, odnosno da se zbog profita par ljudi uništi nešto što je od nepocjenjive vrijednosti", navodi se u saopštenju.

Bonus video: