Oduzeli kamione, vino, 650 kilograma morske ribe... - Vijesti.me
IZVJEŠTAJ O RADU UPRAVE ZA IMOVINU

Oduzeli kamione, vino, 650 kilograma morske ribe...

U periodu od jula 1. jula do 31. decembra 2018. privremeno je oduzeto ili zabranjeno upravljanje sa 180 objekata, 113 automobila, 2.900 eura, 80 dolara, 3.650 šteka cigareta, tri mobilna telefona, tablet i sokove

Oduzeli i dva kamiona (ilustracija)
Oduzeli i dva kamiona (ilustracija) (Foto: Shutterstock)

Crnogorski pravosudni organi u drugoj polovini prošle godine trajno su oduzeli kamion “scania”, dva automobila, 44 šteke švercovanih cigareta, 736 litara “koka-kole”, 80 litara “fante”, 480 litara crnog vina i 650 kilograma morske ribe.

To pokazuju podaci iz Izvještaja o radu Uprave za imovinu od 1. jula do 31. decembra 2018. godine.

U tom periodu privremeno je oduzeto ili zabranjeno upravljanje sa 180 objekata, 113 automobila, 2.900 eura, 80 dolara, 3.650 šteka cigareta, tri mobilna telefona, tablet i sokove.

Najviše imovine privremeno je oduzeto osmorici uhapšenih polovinom oktobra u međunarodnoj policijskoj akciji “Vardar”, a zbog sumnje da su kao dio kriminalne organizacije utajili 1,2 miliona eura poreza.

Prijavom su obuhvaćeni Dejan Milojević, Eldin Ramović, Mladen Đukić, Drago Gavrilović, Muamer Avdović, Amer Dervišević, Milorad Lalović i Dejan Radović, koje će Specijalno državno tužilaštvo goniti zajedno sa ranije uhapšenim članovima.

U predmetu, formiranom protiv njih, zabranjeno je upravljanje sa 170 nepokrentosti (stanova, poslovnih prostora, zemljišta) širom Crne Gore - u Podgorici, Budvi, Petrovcu, Herceg Novom, Nikšiću, Ulcinju, Kotoru, Danilovgradu, na Cetinju i Žabljaku.

Takođe im je privremeno oduzeto 47 automobila.

Specijalni policijski tim je u okviru akcije “Vardar” do sada podnio krivične prijave protiv 55 pravnih i 67 fizičkih lica zbog sumnje da su stvaranjem kriminalne organizacije u produženom trajanju i utajom poreza i doprinosa uspjeli da izvuku 16 miliona eura i oštete budžet Crne Gore za 3,7 miliona eura.

Analizom poslovne dokumentacije tužilaštvo je došlo do sumnje da su Podgoričani Avdović, Ramović i Đukić, kao i Budvani Radović i Gavrilović, u svojstvu ovlašćenih lica iz firmi “Ibograd”, “DIL Commerce”, “Benny P”, “AM Siga”, “Bečići propertis” i “Zeta beton grup” izvlačili stečenu dobit preko fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i fiktivno prikazanih troškova, koja se vlasnicima preduzeća vraćala u gotovini.

Nakon njih - najviše imovine oduzeto je navodnim članovima takozvanog “kavačkog klana”, kojima se u Podgorici sudi za više krivičnih djela - zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja, prodaja droge, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti i pranje novca.

U optužnici piše da je na čelu grupe bio Slobodan Kašćelan, a pored njega optuženi su i Igor Božović, njegov sin Vladimir, Nikola i Igor Andrić, Tripo Moškov, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar i Igor Đurišić i Davor Prelević, Goran Ljubatović, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Ilija Dedović, i policijski inspektor Zlatko Samardžić.

Prema izvještaju Uprave za imovinu i podacima iz katastra nepokretnosti, Kašćelanu su privremeno blokirana dva stana u Tivtu, površine po 69 kvadratanih metara. Andriću je zabranjeno upravljanje sa četiri poslovna prostora (po 40 kvadrata) u Podgorici. Moškovu je blokiran stan u Podgorici, površine od 77 kvadratnih metara.

Uprava za imovinu je u drugoj polovini 2018. godine od Ministarstva unutrašnjih poslova preuzela 54 privremeno oduzeta vozila, dok je vratila njih 25, kao i tri čamca sa vanbrodskim motorima. Iz Uprave za imovinu tvrde da je još u toku procjena vrijednosti pokretne i nepokretne imovine kojom upravljaju.

Uništili oduzete cigarete, alkohol, med...

Uprava za imovinu je dio oduzete imovine tokom avgusta uništila u postrojenju podgoričkog gradskog preduzeća “Deponije”.

Tamo su uništene velike količine zaplijenjenih cigareta, ronilačke opreme, alkohola, sokova, parfema, a uništeno je i pet litara sirćeta i 25 paketa tegli borovog meda, 142 paketa, 353 šteke i 579 paklica cigareta raznih marki, 251 kilogram rezanog duvana, 624 litra “koka-kole” i “fante”, 900 litara piva “haineken”, 65 litara lozove rakije, 18 flaša šljivovice, 20 litara bijelog vina i deset litara crnog vina.

Uništena je i znatna količina ribolovne opreme - dva ronilačka odijela, dvije podvodne puške, harpuni, dva para peraja, jedan par čizama, dva noža i jedna kapa. Uprava je 600 kilograma oduzete morske ribe ustupila socijalnim ustanovama u Glavnom gradu, dok je 50 kilograma ribe predala podgoričkom studentskom domu.

Čuvaju novac, cigarete, telefone

Uprava za imovnu upravlja značajnom količinom novca, robe i vrijednih predmeta privremeno oduzetim u slučajevima osumnjičenih za šverc i trgovinu psihoaktivnim supstancama - drogama. Tom organu je na čuvanje predato 2.900 eura, 80 dolara, 3650 šteka cigareta bez akciznih markica, dva automobila - “polo” i “ ford galaxy”, tri mobilna telefona, tablet, 2.070 flaša “fante” i “koka-kole”...


Vidi sve komentare