Omogućiti novinarima da rade neometano

“Baković je istakao da su od četiri krivična djela koja su se tokom 2018. godine desila na štetu novinara, tri riješena i pravosnažno okončana"
613 pregleda 3 komentar(a)
Policija tvrdi da je jedan od prioriteta suzbijanje i rješavanje napada na novinare: Jedno od zapaljenih vozila Vijesti, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Policija tvrdi da je jedan od prioriteta suzbijanje i rješavanje napada na novinare: Jedno od zapaljenih vozila Vijesti, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Jedan od prioriteta u radu Uprave policije je suzbijanje i rješavanje napada na novinare i medije i njihovu imovinu kao i preventivno djelovanje u cilju omogućavanja nesmetanog obavljanja novinarskog poziva u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku predstavnika Uprave policije i Sindikata medija Crne Gore (SMCG).

U saopštenju piše da su sastanku prisustvovali pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković, načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije Aleksandar Bošković i policijski službenik visokog ranga kriminalističke policije Miodrag Furtula, kao i predsjednica i potpredsjednik SMCG-a Marijana Camović i Radomir Kračković.

“Baković je istakao da su od četiri krivična djela koja su se tokom 2018. godine desila na štetu novinara, tri riješena i pravosnažno okončana. Naglasio je da je novom sistematizacijom radnih mjesta u sektoru kriminalističke policije, njegov kolega Furtula posebno imenovan da koordinira svim policijsko-tužilačkim aktivnostima u slučajevima napada na novinare na nivou Crne Gore u kontinuitetu”.

Navodi se da je rekao da su i u svim centrima i odjeljenjima bezbjednosti po opštinama imenovana po dva policijska inspektora, koja su zadužena da koordiniraju taj posao na lokalnom nivou.

“Na ovaj način, Uprava policije u svom radu ima preventive i represivne aktivnosti, a sveukupno djelovanje je od strane predstavnika Savjeta Evrope ocijenjeno kao izuzetno pozitivan i jedinstven pristup na prostoru Jugoistočne Evrope. Ovaj način djelovanja je registrovan kao prvi slučaj sveobuhvatnog tretiranja ove problematike od strane policijskih službi u regionu.

Policijski službenici, kojima je povjeren ovaj posao, imaju veliko iskustvo”.

Furtula je, navodi se, kazao da je jedan od njihovih zadataka i analiza slučajeva iz ranijeg perioda i da je zahvaljujući njihovom radu, riješen jedan slučaj krađe na štetu novinara iz 2015. godine.

Piše i da su predstavnici Sindikata istakli značaj neophodnosti rješavanja svih slučajeva napada na novinare i izrazili očekivanje da će novi način tretmana ovih slučajeva u okviru Uprave policije dati željene rezultate u narednom periodu.

Bonus video: