Opština Milošu Maroviću uzima zemlju ako nema kupca

Skupština namjerava da donese odluku kojom će ovlastiti gradonačelnika da na Opštinu uknjiži zemlju Miloša Marovića, kojom je garantovao za svog oca Svetozara
3202 pregleda 4 komentar(a)
Zemljište na Jazu, Foto: Vuk Lajović
Zemljište na Jazu, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.12.2018. 21:12h

Zemlja Miloša Marovića postaće vlasništvo Opštine Budva, ukoliko se ne nađe kupac za parcelu od 10.000 metara kvadratnih u zaleđu plaže Jaz.

Odlukom koja će se pred odbornicima lokalne Skupštine naći 27. decembra, predviđeno je da se gradonačelnik Dragan Krapović, ili njegov nasljednik na toj funkciji, ovlasti da Marovićevu zemlju uknjiži na Opštinu, ako se u međuvremenu ne proda.

Opština je ranije počela postupak prodaje imovine Svetozara Marovića i njegovog brata Dragana, ali je sporna procijenjena vrijednost.

Postupak prodaje zemlje Miloša Marovića vodi javni izvršitelj Darko Rajković, a prvo ročište u novembru je propalo, jer nije bilo zainteresovanih.

Opština Budva pokušava da proda zemlju kako bi namirila milionsku štetu koju je Svetozar Marović načinio u brojnim korupcionaškim aferama.

Do pomaka nije došlo ni na ročištu održanom krajem prošle sedmice jer je Opština zatražila da se ono odloži, zbog odluke o davanju ovlašćenja gradonačelniku o kojoj će raspravljati na sjednici koju je šef parlamenta Đorđije Vujović zakazao za 27. decembar.

“Ovlašćuje se predsjednik da u ime Opštine Budva u postupku prinudne naplate koji se vodi pred javnim izvršiteljem Darkom Rajkovićem, ukoliko ne dođe do prodaje nepokretnosti, predloži da Opština Budva iste preuzme. Ovo punomoćje može se prenijeti i na treća lica“, piše u odluci u koju su “Vijesti“ imale uvid.

Opštinu je na ovakav potez - da se Miloševa parcela preuzme, a ne odugovlači postupak prodaje za koji nema zainteresovanih, navodno savjetovala advokatska kancelarija.

Parcela od 10.600 kvadrata zemlje u Mrčevom polju procijenjena je na 456.000 eura. Miloš je njom garantovao da će otac izmiriti 1,1 milion eura, a sudskom presudom se obavezao da će to učiniti najkasnije do oktobra 2017.

Stariji Marović nije namirio štetu, pa je Opština pokrenula postupak prinudne naplate.

Rješenje o izvršenju javni izvršitelj Rajković donio je u julu na zahtjev lokalne samouprave.

U postupku prodaje imovine Svetozara i Dragana Marovića, sudski vještak kojeg je angažovalo Specijalno tužilaštvo procijenio je da vrijedi 570.000 eura, dok je sudski vještak kojeg je angažovala javna izvršiteljka Snežana Pavličić procijenio parcelu na 285.000 eura.

Starijem Maroviću blokirane su dvije parcele na Jazu od ukupno 1.600 kvadrata, koje su kategorisane kao šume, od čega je polovina u njegovom vlasništvu. Izvršenje se odnosi i na livadu od 1.274 kvadrata, 615 kvadrata pašnjaka i 2.190 kvadrata šume u Krimovici, od čega je četvrtina u vlasništvu Marovića.

Nakon procjene, na prodaju će i osmina vlasništva Marovića na lokalitetu Dubraljevina, gdje sa svojim rođacima ima ukupno 5.357 kvadrata šuma i pašnjaka i četiri vikendice, od 51, 68, 89 i 107 kvadrata.

Otac i sin već više od godinu nalaze se u Beogradu, iako ih Crna Gora potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni.

Miloš je priznao da je bio dio kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27.000 kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinsku kasu za 1,4 miliona eura. Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385.000 eura, koju je prije godinu izmirio.

Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i podnio zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u toj državi.

Svetozar se navodno liječi u Beogradu, a u Crnoj Gori ga čeka zatvorska kazna od četiri godine i devet mjeseci.

Pozvavši se na diplomatske izvore, “Vijesti” su nedavno objavile da je hapšenje starijeg Marovića i njegovo izrušenje Crnoj Gori - političko pitanje.

Nekretnine ne mogu nadoknaditi svu štetu

Javna izvršiteljka Snežana Pavličić je prije skoro pola godine na predlog Opštine donijela rješenje za naplatu 1.096.481 euro, kojom je blokirana imovina Svetozara Marovića.

Izvršiteljka je blokirala sve bankovne račune starijeg Marovića u Crnoj Gori, sa kojih se Opština uspjela naplatiti samo 460 eura.

Nakon procjene, biće naložena i prodaja automobila i njegove đedovine na Jazu i grbaljskom selu Krimovica.

Specijalno tužilaštvo procesuiralo je osam korupcionaških afera u kojima je Marović, po sopstvenom priznanju, bio na čelu organizovane grupe, koja je oštetila opštinsku kasu za nekoliko desetina miliona eura.

Kroz nekoliko sporazuma o priznanju krivice, Opštini su pripale brojne nekretnine, od zemlje u Tudorovićima, do poslovnih prostora u TQ Plazi, kao i parcele u Bečićima.

Opština je praktično dobila brojne nekretnine koje su, po ocjeni aktulne vlasti, daleko manje vrijednosti od pričinjene štete.

Bonus video: