Optužbe padaju, milionske odštete rastu

Safet Kalić, njegova supruga Amina i brat Mersudin, poslije odbijanja Ministarstva pravde da se nagode, podnijeli su više tužbi pred crnogorskim sudovima
3993 pregleda 7 komentar(a)
Šteta po državu sve veća: Sud/novac (ilustracija), Foto: Shutterstock
Šteta po državu sve veća: Sud/novac (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.04.2019. 21:29h

Rožajska porodica Kalić, optužena za pranje novca od droge, nakon oslobađajuće presude, ali i zbog preuveličane procjene imovine prilikom privremenog oduzimanja, pred crnogorskim sudovima mogla bi da dobije milionske odštete.

Safet Kalić, njegova supruga Amina i brat Mersudin, poslije odbijanja Ministarstva pravde da se nagode, podnijeli su više tužbi pred crnogorskim sudovima. Prvostepenim presudama već su im dosuđene nadoknade od oko tri miliona eura.

Ali, to je samo dio tužbi, pa bi konačna suma, kako procjenjuju stručnjaci upućeni u te procese, mogla da dosegne deset miliona eura.

Država je u ljeto 2011. godine privremeno oduzela imovinu Kalićima. Podgorička firma “Geotech”, na zahtjev Uprave za imovinu, procijenila je da ona vrijedi 28.667.161 eura.

Upravo takva procjena, prema nalazima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN-CG), glavni je adut Kalićima u dobijanju milionske sume. Polazeći od nje, vještaci u velikom broju sudskih postupaka utvrđuju odštetu, kao posljedicu petogodišnjeg državnog upravljanja njihovom imovinom.

Uprava za imovinu je, prema izvorima CIN-CG, prilično traljavo uradila i posao privremenog oduzimanja imovine, pa za pojedine objekte nedostaju zapisnici o primopredaji, nema preciznih podataka o inventaru...

Više stručnjaka je za CIN-CG potvrdilo da je procjena bila nerealna, posebno u 2011. godini, kada je prestao investicioni bum u Crnoj Gori.

“Ta imovina ne vrijedi ni osam, a ne 28 miliona. Sve je zapušteno, ruinirano”, rekao je izvor dobro obaviješten o postupcima koji se vode.

Kalićevi advokati, pred crnogorskim sudovima, prema saznanjima CIN-CG, kada su zastupnici države iznosili primjedbe na nalaze vještaka, više puta su isticali da nijesu oni radili procjenu imovine, već upravo ovi koji prigovaraju.

Procjena u trenutku preuzimanja ima posebnu važnost kada se računa šteta na objektima ili vozilima.

Tako bi im za hotel Rožaje, procijenjen na 6,5 miliona, pripadala odšteta od 1,5 miliona eura. Stručnjaci, sagovornici CIN-CG, pojašnjavaju da se prema važećem pravilniku amortizacija za objekte obračunava kao pet odsto vrijednosti godišnje. Polazeći od ovakve procjene amortizacija je zaista 1,5 milion eura.

Procijenjeno - precijenjeno

U procjeni “Geotecha”, do koje je došao CIN CG, između ostalog, zemljište u centru Rožaja, u septembru 2011. godine, vrijedjelo je 500 eura po kvadratu.

Tri mjeseca ranije, u junu 2011. godine, rožajska opština je donijela Odluku o građevinskom zemljištu, prema kojoj isto zemljište ustvari vrijedi 120 eura.

Zemljište u Rožajama lokalna uprava je tada procijenila od jednog do 120 eura po kvadratu.

Prema toj odluci, zemljište Kalića na kom se nalazi fabrika “Kristal”, na izlazu iz Rožaja u industrijskoj zoni, koju je Geotech procijenio na 320 eura po kvadratu, vrijedjelo je - devet eura. “Geotech” je procijenio da objekti fabrike vrijede gotovo dva miliona eura.

Rožajski hotel “Turjak”, koji nije ni bio u funkciji, procijenjen je na 2,5 miliona eura. U procjeni nema podataka o tome kako su došli do milionskih cifara za hotele koji su radili sa gubicima.

Poslovni prostor u centru Rožaja od 380 kvadrata tada je procijenjen na više od pola miliona eura, odnosno 1.400 eura po kvadratu, koliko danas vrijedi i u elitnim djelovima Podgorice.

Zemljište na kom se nalazi benzinska stanica, na izlazu iz Rožaja prema Srbiji, procijenjeno je na 1,3 miliona, odnosno 140 eura po kvadratu. Samo stanica je procijenjena na više od dva miliona eura. Prema opštinskoj odluci i ovo zemljište vrijedi devet eura po kvadratu.

Geotech je procijenio oduzeti stan na Svetom Stefanu 3.500 eura po kvadratu, a tri stana u Podgorici od 192,150 i 86 kvadrata, iako na različitim lokacijama, po 2.500 eura.

Zemljište u Ulcinju procijenjeno je na gotovo 2,5 miliona eura, odnosno 380 eura po kvadratu. Ni parcele na obali, pored hotela Albatros, prema istraživanju CIN-CG, danas ne vrijede više od 230 eura po kvadratu, dok se placevi s pogledom na Veliku plažu, u istom dijelu grada u kom se nalazi i zemljište Kalića prodaju od 30 do najviše 90 eura.

Po sadašnjim cijenama, kvadrat zemljišta u Podgorici u prvoj zoni grada, na primjer, vrijedi maksimalno 380 eura, a u Budvi ne više od 400 eura.

Vozni park Kalića Geotech je procijenio na 46.500 eura, a akcije, uglavnom sopstvenih firmi, na berzi oko pola miliona.

Uprava zadovoljna

Uprava za imovinu, nakon više insistiranja, jedina je odgovorila na pitanja CIN-CG-a, navodeći da su zadovoljni procjenom Geotecha i da je sve rađeno po zakonu. Nijesu odgovorili koliko su “Geotechu” platili da uradi ovu procjenu. Ministarstvo pravde i “Geotech” nijesu odgovorili na pitanja CIN-CG.

Iz Uprave za imovinu objašnjavaju da su, na osnovu javnog poziva, angažovali “Geotech” da izvrši procjenu vrijednosti imovine Kalića, kako bi njome upravljali (prodaja, izdavanje u zakup).

“Procjena je rađena na osnovu trenutnih tržišnih vrijednosti i zadovoljila je potrebe Uprave za imovinu u cilju upravljanja predmetnom imovinom”, tvrde iz Uprave.

“Od prodaje imovine zaradili su 48.000 eura, koje su vratili Kalićima. Novac od zakupa korišćen je za održavanje imovine.

Izdata u zakup je bila M petrol, benzinska pumpa u Rožajama sa pratećim sadržajem: kafe bar, prodavnica, restoran, autoperionica i parking, hotel Rožaje i kafe bar Tajson sa Gradskom kafanom”, navode iz Uprave, ne precizirajući koliko je novca uzeto od zakupa.

Uz pravdanje, da ne mogu da komentarišu sudske odluke, a posebno ne postupke koji su još u toku, Uprava je ocijenila da se “za celokupni period upravljanja nad predmetnom imovinom u potpunosti ophodila u skladu sa zakonom”.

Prema Vladinoj informaciji o statusu privatizacije hotelsko turističkih preduzeća iz januara 2014. godine, Uprava je u februaru 2013. godine nudila hotel “Rožaje” u zakup po mjesečnoj cijeni 9.900 eura. Ugovorila je da ga za 1.500 eura izda firmi R&D Šped iz Rožaja, ali je zakupac tražio da ni to ne plaća, zato što firma posluje sa gubicima.

Osnivač, direktor i zastupnik firme R&D Šped je Zufer Šutković, koji je svojevremeno nudio i svoju kuću u zalog za puštanje Mersudina Kalića iz pritvora.

Uprava za imovinu je ranije Vijestima saopštila da je upravo njemu izdavala benzinsku stanicu za 2.000 eura, hotel “Rožaje” za 1.500 eura i kafić “Tajson” za 500 eura mjesečno.

U Vladinoj informaciji tvrdili su da nijesu izdati objekti koji nijesu mogli biti stavljeni u funkciju - hotel “Turjak”, na kojem su završeni samo grubi građevinski radovi, kao i fabrika za preradu kristala, jer su mašine zastarjele. To ih nije spriječilo da prihvate visoke procjene vrijednosti za ove objekte.

U Informaciji se dodaje da je hotel “Rožaje”, tek u junu 2013. godine dobio odobrenje za rad, da ima 58 kreveta u 32 sobe i dva apartmana.

Napominje se i da je sva imovina preduzeća “Tajson”, “Turjak”, “Kristal”, “Daut Daut” i “M Petrol” založena kod poslovnih banaka za kredit od oko 10 miliona eura.

“Preduzeća imaju ogromne dugove prema dobavljačima, u dugom periodu nijesu izmirene plate radnicima, a obaveze prema državi po osnovu PDV, poreza na dobit i poreza i doprinosa na plate iznose 648. 377 eura”, piše u Informaciji.

Tužba tužbu stiže

Rožajskom Osnovnom sudu Kalići su prošle godine predali osam tužbi tražeći oko osam miliona eura odštete. Ove godine podnijeli su još dvije tužbe, zahtijevajući više od milion eura. Predmeti u kojima im je prvostepeno u pet postupaka u Rožajama dosuđeno oko tri miliona, zbog žalbi nalaze se u Višem sudu u Bijelom Polju.

U postupku M Petrola protiv države radi izgubljene dobiti, tražili su 831.342 eura, a prvostepeno je dosuđeno 434.877 eura. U postupku Tajson protiv države radi izgubljene dobiti traženo je 704.671 euro, a nepravosnažno je dosuđeno 462.899,80 eura.

Nepravosnažno je dosuđeno i 1.154.479 eura u postupku AD Kristal protiv države, kao i 789.024 eura M Petrolu za stvarnu štetu. U postupku Safeta Kalića protiv države radi naknade stvarne štete traženo je 206.736,80 eura, a prvostepeno je dosuđeno 6.819 eura.

U toku su postupci AD Turjak i Hotel Rožaje u kojima Kalići potražuju još 1,8 miliona eura, zatim zbog izgubljene dobiti za Turjak još 743.916 eura. Još nijesu prvostepeno završeni postupci po tužbama AD Kristal i DOO Daut Daut, gdje za izgubljenu dobit Kalići traže milionske iznose.

U podgoričkom Osnovnom sudu rožajska porodica vodi još dva postupka tražeći odštetu zbog,,amortizovanog” stana od 192 kvadrata i “hamera” koji je Uprava za imovinu poklonila Specijalnoj antiterorističkoj jedinici policije. U kotorskom Osnovnom sudu u toku je postupak zbog stana na Svetom Stefanu, a u ulcinjskom zbog zemljišta i objekata koji se tamo nalaze.

Šarići po sličnom receptu

Postoji realna opasnost da su tužbe Kalića tek početak pražnjenja državne kase po ovom osnovu, koje bi, po istom scenariju, moglo biti nastavljeno nakon pada optužbi protiv pljevaljske porodice povezivane sa pranjem novca i drogom – Šarićima.

Pljevljaku Dušku Šariću, takođe, pravosnažno oslobođenom za pranje para, prema izvještaju Uprave za imovinu, prošle godine je vraćeno zemljište u Pljevljima površine 6.203 kvadrata, poslovne zgrade u kojima je diskoteka “Municipium S”, kafić “4 sobe” i benzinska stanica “Mat petrol”.

Iz Uprave su za CIN-CG rekli da su, dok je bila privremeno oduzeta, izdali u zakup Mat Petrol u Pljevljima sa pratećim sadržajem, kafeom, prodavnicom, autoperionicom i parkingom zakupcu “Elcom” iz Pljevljalja, po ugovoru iz januara 2013. godine, za 4.000 eura mjesečno. U novembru iste godine zakup je smanjen na 2.500 eura.

Za radne mašine preduzeća Mat Company, noćni klub Municipijum i dvije fabrike betona. zakupac je bio Tim Company iz Pljevalja, koji je, prema ugovoru iz avgusta 2014. godine plaćao mjesečno 3.500 eura. Ova se kompanija u javnosti, slično zakupcima iz Rožaja, povezuje sa porodicom Šarić.

“Uprava za imovinu je kroz model upravljanja uposlila radnike i eliminisala troškove čuvanja i održavanja objekata koji su privremeno oduzeti. Zakupci su preuzeli obavezu da uposle radnike koji su radili u tim objektima”, odgovorili su uz Uprave.

Duško Šarić, brat Darka Šarića kome se za šverc droge sudi u Beogradu, za sada je za pritvor tražio 200 hiljada eura odštete, a prvostepeno dobio 103 hiljade. Jovica Lončar, takođe pravosnažno oslobođen u istom postupku, za pritvor je tražio 170 hiljada i dobio 106 hiljada, a za materijalnu štetu od traženih 136.500 eura, dosuđeno mu je 126 hiljada.

Oni su oslobođeni optužbi za pranje 19,2 miliona eura stečenih švercom droge.

Njihova imovina je prilikom privremenog oduzimanja procijenjena na oko 12,5 miliona eura.

Niko ne odgovara za štetu

Država je u posljednje tri godine od prodaje imovine koja je trajno oduzeta pravosnažnim odlukama zaradila svega 16.500 eura. Samo u slučajevima “Kalić” i “Šarić” morala je da vrati privremeno oduzetu imovinu procijenjenu na više od 40 miliona eura i da se suoči sa zahtjevima za milionsku odštetu.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, nakon imenovanja na tu funkciju, obećao je da će ispitati rad tužilaca čije postupanje košta građane. Njemu ove godine ističe mandat, a to se nije desilo. Niko zbog toga nije odgovarao u pravosuđu, pa ni u Upravi za imovinu.

Advokat Branislav Lutovac ocijenio je da bi zbog enormne materijalne štete po budžet i građane, nastale u predmetima gdje je došlo do oslobađajućih presuda - neko morao da snosi posljedice. Pored slučajeva Kalić i Šarić, podsjeća i na predmete ratnih zločina, gdje je država isplatila, ili bi tek trebalo da plati nekoliko desetina miliona eura zbog neosnovanih pritvora, stvarne i izgubljene dobiti.

“Niko od postupajućih tužilaca do sada nije snosio odgovornost zbog podizanja nekvalitetnih optužnica, koje nijesu potkrijepljene relevantnom dokaznom građom. Naprotiv, pojedini su čak i napredovali u službi”, istakao je Lutovac.

Kako to funkcioniše u zemljama sa dugom demokratskom tradicijom, ističe on, najbolje pokazuje slučaj poznatog američkog sportiste O.J. Simpsona koji je bio optužen za ubistvo supruge.

“Tužilaštvo je tvrdilo da će u sudskom postupku sigurno dokazati krivicu. Na kraju suđenja, koje je izazvalo ogromnu pažnju javnosti, optuženi je oslobođen.Tužioce niko nije imao potrebe da poziva na odgovornost. Sjutradan, svi su podnijeli ostavke. Princip odgovornosti trebalo bi maksimalno afirmisati i u crnogorskom pravosuđu. Na taj način ispunjavamo i standarde iz poglavlja 23 i 24 Evropske unije, koji se odnose na vladavinu prava”, kaže Lutovac.

Na osnovu preuveličanih procjena vrijednosti imovine i oslobađajuće presude, rožajskoj porodici Kalić za odštetu bi moglo biti isplaćeno gotovo deset miliona eura. Uprava za imovinu nakon pravosnažnih presuda zaradila je 16.500 eura, a samo u dva slučaja vratila imovinu procijenjenu na više od 40miliona eura"...

Od svadbe do zatvora i nazad

Safet Kalić, njegova supruga Amina i brat Mersudin bili su optuženi da su se od 2005. do juna 2011. godine udružili da, putem bankarskog i finansijskog poslovanja, prikriju način pribavljanja novca, za koji su znali da je zarađen od poslova sa drogom u Njemačkoj. Viši državni tužilac u Bijelom Polju Hasan Lukač tvrdio je da su oprali oko 7,5 miliona eura. Apelacioni sud je u julu 2016. godine donio konačnu oslobađajuću presudu, a u oktobru iste godine vraćena im je oduzeta imovina. Kalići su, prije svega toga, dospjeli u žižu javnosti, kada je procurio video snimak sa glamurozne svadbe Safeta i Amine, na kojem se, pored članova Zemunskog klana, nalazio i visoki funkcioner crnogorske Agencije za nacionalnu bezbjednost Zoran Lazović.

Mersudin i Amina uhapšeni su 27. jula 2011. godine, a Safet se godinama skrivao. Krajem oktobra 2014. godine je uhapšen u Beču i izručen Njemačkoj, koja ga je tražila zbog šverca heroina. Tamo je osuđen na četiri godine robije, u zatvoru je proveo tri i vratio se u Crnu Goru.

I pritvor u milionima

Crna Gora je, u posljednjih devet godina, isplatila i oko 11,5 miliona zbog neosnovanog lišenja slobode. Advokat Lutovac kaže da veliki doprinos ogromnim isplatama naknada štete zbog neosnovanog pritvora, daju sudije koje često koriste ovu izuzetnu mjeru obezbjeđenja prisustva okrivljenog u krivičnom postupku. “Nedavno sam na jednom stručnom skupu saznao podatak o tome da smo po broju pritvorenih lica u odnosu na broj stanovnika pri samom vrhu u Evropi. U Zakoniku o krivičnom postupku imamo široku lepezu mjera nadzora kojima bi trebalo dati prednost u odnosu na pritvor. Na taj način zaštitićemo budžet od nepotrebnih izdataka”, ističe Lutovac.

Zemlja Marovića ne vrijedi ni trećinu

I bivši predsjednik DPS-a Svetozar Marović, pravosnažno osuđen da je šef organizovane kriminalne grupe koja je gradskoj kasi Budve nanijela višemilionsku štetu, za novčani dio kazne od milion eura koju je trebalo da plati prema pravosnažnoj presudi, založio je zemljište koje su vještaci u tom trenutku procijenili da vrijedi toliko. Opština ga ne može prodati ni za trećinu te cijene.

Osim toga, on i njegov sin Miloš Marović još su nedostupni crnogorskim organima kako bi odležali zatvorske kazne na koje su osuđeni.

Bonus video: