Otpustila pogrešnu bebu: Medicinska sestra traži da je oslobode optužbi za krivično djelo

U žalbi se ističe da je presuda nejasna, nerazumljiva i protivrečna dokazima.
10139 pregleda 1 komentar(a)
Sud zaključio da je djelo učinjeno iz nehata (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Sud zaključio da je djelo učinjeno iz nehata (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Medicinska sestra Žana Radović tražila je da je Viši sud oslobodi optužbi da je maja prošle godine počinila krivično djelo - kada je otpustila pogrešnu bebu iz Kliničkog centra.

To se, između ostalog, navodi u žalbi koju je njen branilac advokat Nebojša Asanović podnio na presudu Osnovnog suda, kojom je uslovno osuđena za nesavjestan rad u službi.

U žalbi se ističe da je presuda nejasna, nerazumljiva i protivrečna dokazima.

“Po mišljenju odbrane, okrivljena se za predmetno krivično djelo ne može oglasiti krivom zbog toga što nije postupala shodno usmenoj, ustaljenoj proceduri, a ovo iz razloga što je ovo krivično djelo blanketne prirode i ista procedura mora biti pismena i kodifikovana, jer Crna Gora pripada pravnim sistemima kodifikovanog prava”, navodi se u žalbi.

Pojašnjava se da je upavo takva usmena procedura, zbog nedostatka i manjkavosti, posle ovog događaja potpuno promijenjena i sada umjesto jednog zaposlenog, tri zaposlena lica prisustvuju primopredaji i otpustu novorođenčeta od kojih jedno mora biti obavezno doktor.

“Pa tako, po ovoj presudi ispada da sud kažnjava i oglašava okrivljenu krivom zbog usmene procedure koja nije bila dobra, koja je opet usmeno promijenjena sa drugom i u vrijeme izricanja kazne okrivljenoj, koja više ne važi i ne primjenjuje se jer je bila pogrešna i loša”, navodi se u žalbi.

Piše i da Radović ne negira da je prilikom primopredaje novorođenčeta pričinila nenamjernu grešku usljed premora i iscrpljenosti, jer je radila više poslova duže vrijeme zbog manjka kadra u ustanovi i žao joj je zbog toga: “Ali svaka greška nije nužno i obavezno i krivično djelo”.

Prvostepenom presudom sudije podgoričkog Osnovnog suda Rada Ćetkovića, Radović je osuđena da robija tri mjeseca ukoliko u sljedećih godinu dana počini novo krivično djelo.

On je, obrazlažući presudu, rekao da je sud utvrdio da je Radović djelo počinila iz svjesnog nehata, za razliku od tužilaštva koje joj je stavljalo na teret da je krivično djelo počinila sa umišljajem.

Radović je optužena za nesavjestan rad u službi, za koji je zaprijećena novčana ili kazna zatvora do tri godine.

Bonus video: