Pažin: Država će uskoro saopštiti da li će Sinđelić dobiti azil

Aleksandar Sinđelić, koji je srpski državljanin, je početkom jula predao zahtjev za dobijanje azila
2626 pregleda 15 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Screenshot
Zoran Pažin, Foto: Screenshot

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin kazao je u Skupštini da će država uskoro saopštiti svoj stav da li će svjedok saradnik u slučaju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine, Aleksandar Saša Sinđelić dobiti azil u Crnoj Gori.

Sinđelić, koji je srpski državljanin, je početkom jula predao zahtjev za dobijanje azila.

Pažin je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Miluna Zogovića da li će i kada izručiti Hrvatskoj Sašu Sinđelića, kazao da prvo treba sačekati odluku Ministarstva unutrašnjih poslova.

"I nemojmo da spekulišemo o tome kako navodno postoje različiti stavovi između ministra unutrašnjih poslova i ministra pravde. Ti stavovi su veoma harmonični. Bićete veoma brzo u prilici da vidite što će biti stav države u ovom slučaju. Bilo bi neprofesionalno da ga ja ovdje prejudiciram, ali vas uvjeravam da će stav biti zasnovan na zakonu i veoma principijelan", rekao je Pažin.

On je poručio da nema bilo kakav drugačiji stav u odnosu na slučaj koji se odnosi na molbu za izručenje Saše Sinđelića i sve druge predmete koji se odnose na ekstradiciju.

Pažin je istakao da o ispunjenosti uslova za izručenje odlučuje sud.

Zogović je kazao da je Sinđelić pravosnažnom presudom Županijskog suda u Vukovaru, osuđen na 21 godinu zatvora zbog krivičnog djela teškog ubistva i krađe, počinjene na teritoriji Hrvatske.

"Igra sa politčkim azilom ne može spasiti Sinđelića od izručenja...Ako ga ne izručite, svima će biti jasno da vas je toliko zadužio, da nijeste smjeli da ga izručite", rekao je Zogović.

Bonus video: