Pažin: Moramo pokazati partnerstvo na djelu i onemogućiti da kriminalci nađu utočište u regionu

„Svaki kriminalac koji se u nekoj od naših država teško ogriješio o zakon, a u nekoj susjednoj državi uspije da nađe utočište podriva upravo te najdublje temelje našeg prijateljstva, solidarnosti i saradnje na kojima je sazdana i sama ideja ujedinjene Evrope“
2498 pregleda 3 komentar(a)
Pažin u Beogradu, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade
Pažin u Beogradu, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade

Za efikasnu borbu protiv korupcije u zemljama Jugistočne Evrope, osim dobrih zakona i njihovog dosljednog sprovođenja, neophodna je i puna međusobna saradnja država regiona, ocijenio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin učestvujući na regionalnoj konferenciji o korupciji danas u Beogradu.

"Ako želimo da na efikasan i pouzdan način zaštitimo sopstveno društvo od korupcije i organizovanog kriminala, moramo pokazati naše partnerstvo na djelu u situacijama kada počinioci teških krivičnih dijela iz našeg susjedstva pokušavaju naći utočište u nekoj od naših država,“ saopštio je Pažin.

Pažin je ukazao da, kao što kriminal ne poznaje granice, tako ih ne smije poznavati ni prijateljstvo, solidarnost i saradnja među državama regiona.

„Svaki kriminalac koji se u nekoj od naših država teško ogriješio o zakon, a u nekoj susjednoj državi uspije da nađe utočište podriva upravo te najdublje temelje našeg prijateljstva, solidarnosti i saradnje na kojima je sazdana i sama ideja ujedinjene Evrope,“ kazao je.

Potpredsjednik je podsjetio da je Crna Gora, gradeći pravni okvir koji garantuje visoke standarde vladavine prava, od početka pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom usvojila oko 70 zakona, koji po svom kvalitetu, kako je ocijenio, ne zaostaju za najboljim evropskim zakonima.

Zoran Pažin
Sa konferencije(Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade)

Saopštio je da sve objektivne analize ostvarenih rezultata, uključujući i izvještaje Evropske unije, konstatuju da su državne institucije zadužene za sprečavanje i suzbijanje korupcije ostvarile značajne rezultate u susret potrebama crnogorskog društva, ali i očekivanjima evropskih partnera.

„Na planu prevencije, usljed mišljenja i odluka Agencije za sprječavanje korupcije, ukupno 267 javnih funkcionera podnijelo je ostavku ili su razriješeni funkcije (230 ostavki i 37 razrješenja), dok je zbog kršenja antikorupcijskih zakona podnijeto skoro 2000 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, u ukupnom iznosu novčanih kazni od skoro pola miliona eura.“

Govoreći o rezultatima u oblasti represije, rekao je da su samo rezultati rada Specijalnog državnog tužilaštva doveli do toga da je od osnivanja tog tužilaštva do danas podignuto optužnica za koruptivna krivična djela u kojima imovinska šteta iznosi preko 100 miliona eura.

„Dio tih i drugih slučajeva rezultirao je presudama protiv jedne četvrtine od ukupnog broja predsjednika crnogorskih opština, kao i drugih visokih zvaničnika, poput bivšeg predsjednika Državne zajednice Srbija i Crna Gora i bivšeg visokog funkcionera na crnogorskoj političkoj sceni, koji je pravosnažno osuđen i čije izručenje očekujemo od Republike Srbije,“ precizirao je potpredsjednik.

Crna Gora je, kako je ocijenio, na bazi ostvarenih rezultata danas opravdano primjer kako visoki evropski standardi mogu biti sprovedeni i proizvesti jasne i vidljive rezultate. Dodao je, međutim, da liderska pozicija u evropskom integracijama obavezuje Crnu Goru da takvu ulogu opravda nastavkom dobrih rezultata i u periodu koji slijedi.

„Naši građani i privrednici danas sa pravom očekuju da ovi dobri rezultati budu nastavljeni, na način da se oni sami u svom svakodnevnom životu i radu uvjere da smo izgradili društvo sposobno da se efikasno obračuna sa svima onima koji nezakonito prisvajaju ono što im u društvu ne pripada,“ naglasio je potpredsjednik Pažin.

Bonus video: