Pažin odlučuje o sudbini Sinđelića

Viši sud donio rješenje da su utvrđene zakonske pretpostavke za izručenje svjedoka saradnika Hrvatskoj
5417 pregleda 2 komentar(a)
Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Sinđelić, Foto: Savo Prelević

Viši sud u Podgorici donio je juče rješenje u kojem se navodi da su utvrđene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Srbije Saše Sinđelića Hrvatskoj.

Svjedoka saradnika u predmetu “državni udar” Hrvatska traži zbog izdržavanja zatvorske kazne od 21 godinu, izrečene presudom Županijskog suda za teško ubistvo i krađu. U odluci o izručenju Sinđelića piše i što je vanraspravno krivično vijeće Višeg suda utvrdilo postupajući po zamolnici za izručenje Ministarstva pravosuđa Hrvatske toj državi: “Nakon saslušanja Sinđelića i prikupljanja potrebne dokumentacije, sud je utvrdio da Saša Sinđelić nije državljanin Crne Gore, da se protiv njega u Crnoj Gori ne vodi postupak za djelo koje je predmet zahtjeva za izručenje, da krivična djela za koja se izručenje traži nijesu izvršena na teritoriji Crne Gore, protiv nje ili njenog državljanina, da su ova krivična djela, kako po važećem u vrijeme izvršenja tako i po aktuelnom krivičnom zakonodavstvu Crne Gore propisana kao krivična djela, i to kao krivično djelo - teško ubistvo iz čl. 144 st.1 tač.4 KZ CG i kao produženo krivično djelo – teška krađa, te da za ista nije nastupila apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja. Takođe, sud je utvrdio da Sinđelić nije u Crnoj Gori već pravosnažno osuđen ili oslobođen, protiv njega krivični postupak nije pravosnažno obustavljen, niti je optužba protiv njega pravosnažno odbijena, niti je za predmetna djela pravosnažno osuđen ili oslobođen u trećoj državi, te da je djelo za koje se izručenje traži propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje jedne godine. Protiv ovog rješenja može se izjaviti žalba Apelacionom sudu Crne Gore u roku od tri dana od dana prijema prepisa rješenja, preko Višeg suda u Podgorici”, piše u saopštenju savjetnice za odnose sa javnošću Aide Muzurović.

Sinđelić može da se žali Apelacionom sudu i ukoliko taj sud potvrdi odluku kolega iz Višeg suda, po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, predmet se dostavlja ministru pravde Zoranu Pažinu radi odlučivanja o dozvoli izručenja. Iz Višeg suda u Podgorici je saopšteno da je Sinđeliću određen ekstradicioni pritvor, nakon što je uhapšen na osnovu međunarodne potjernice NCB Interpol Zagreb. Svjedok saradnik u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine 1. jula podnio je zahtjev za dobijanje međunarodne zaštite u Crnoj Gori.

Javnost je o tome prvi obavijestio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić tokom rasprave sa opozicijom u državnom parlamentu, navodeći tada da je ovaj na to bio primoran zbog progona određenih struktura u Srbiji.

Sinđelić je pritvoren desetak dana nakon što su iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske saopštili “Vijestima” da im crnogorske vlasti dvije godine ne odgovaraju na zahtjev za izručenje čovjeka koji je u toj državi pravosnažno osuđen i zbog ubistva.

Istog dana, iz MUP-a su saopštili da je od vlasti u Podgorici tražio međunarodnu zaštitu. Sinđelić je prethodno u Beogradu javno govorio da je pobjegao iz Crne Gore, kako bi sačuvao živu glavu od tužilačko-policijskog progona i da je status svjedoka saradnika stekao lažima.

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda prvobitno je odbilo zahtjev Hrvatske za izračenje Sinđelića, a tu odluku potvrdio je i Apelacioni sud.

Odgovore na pitanja “Vijesti” objavili na sajtu

“Vijesti” su portparolu Višeg suda poslale mejl sa pitanjima u vezi s predmetom Sinđelić - da li su ispunjeni zakonski uslovi za njegovo izručenje.

Umjesto da odgovore, juče je od portparolke tog suda novinar dobio mejl u kojem piše da se odgovori na pitanja “Vijesti” nalaze na sajtu Višeg suda.

Bonus video: