Uhapšen Baranin: Pola tone kokaina zaplijenjeno na brodu "Budva" u Njemačkoj

Iz Uprave policije kazali su da je presječena još jedna međunarodna ruta krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike ka Evropi
116636 pregleda 187 komentar(a)
Kokain, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Kokain, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2020. 17:15h

Pola tone kokaina zaplijenjeno je na brodu "Budva", u njemačkoj luci.

Iz Uprave policije kazali su da je presječena još jedna međunarodna ruta krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike ka Evropi.

Crnogorska policija ovu akciju sprovela je sa kolegama iz američke agencije DEA, Velike Britanije, Portugalije, Španije, Njemačke i Holandije.

Prema dostupnim podacima, brod "Budva" sinoć nešto poslije 22 sata uplovio je u Luku Hamburg, gdje je policija i realizovala akciju.

Iz Uprave policije nijesu precizirali koliko je osoba uhapšeno, ali su najavili da će to saopštiti tokom dana.

"Budva" je 19. aprila isplovila iz Kazablanke u Maroku za Hamburg, gdje je stigla kasno sinoć.

Brod je u Hamburgu trebalo da krca teret žitarica i vozi ih za neku od luka u zapadnoj Africi.

Brod "Budva" plovi pod crnogorskom zastavom i na njemu je crnogorska posada.

Izgrađen je 2014. u kineskom brodogradilištu Jinling za kompaniju Barska plovidba.

Njemačka policija, koja je pretresla brod Budva, na njemu je zatekla 23 člana crnogorske posade, a navodno je samo uhapšen Baranin Mladen Radulović.

Kokain je pronađen u "teretnom prostoru".

Iz Uprave policije je saopšteno da je kokain u Njemačkoj zaplijenjen na osnovu informacija crnogorske policije:

"Kao rezultat kontinuiranog rada službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u borbi protiv krijumčarenja droge na međunarodnom nivou".

Kazali su da je crnogorska policija u saradnji sa partnerskim službama Velike Britanije, Portugalije, Španije, Holandije, Savezne Republike Njemačke i američke Agencije DEA, realizovala je još jednu međunarodna policijska akcija, koja je rezultirala presjecanjem rute krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike ka Evropi.

"U njemačkoj luci na brodu „Budva”, koji plovi pod crnogorskom zastavom, zaplijenjeno je oko pola tone kokaina. Fokus crnogorske policije je posebno usmjeren na državljane Crne Gore, koji, najčešće kao mornari angažovani na inostranim brodovima, vrše kriminalnu aktivnost krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu, zarad sticanja velike finasijske dobiti, te time narušavaju ugled crnogorskih pomoraca, koji na savjestan i profesionalan način obavljaju svoj posao i koji su decenijama bili prepoznati u svijetu kao visokoobrazovan i rukovodeći kadar na brodovima u mnogim pomorskim kompanijama širom svijeta",piše u saopštenju.

Istakli su da je zaplijena kokaina u Njemačkoj još jedan pokazatelj konkretne saradnje Uprave policije Crne Gore sa međunarodnim partnerima i njihove spremnosti i odlučnosti da se stane na put organizovanom kriminalu.

"Realizaciji policijske akcije je prethodila opsežna međunarodna istraga, kroz razmijenu informacija i opservaciju broda u Portugaliji, Španiji, Holandiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Crnogorska policija će, kao pouzdan partner, nastaviti punim kapacitetima da pruža doprinos u iniciranju i sprovođenju međunarodnih istraga, koje će dovesti do razotkrivanja pojedinaca i kriminlanih grupa, koje na ovaj način urušavaju ugled ove profesije, kao i same države.

Zbog daljeg nesmetanog toka istrage i aktivnosti koje se sprovode u SR Njemačkoj, trenutno nijesmo u mogućnosti saopštavati više detalja u vezi konkretnog predmeta".

Bonus video: