Policija ispituje kako se izdaju papiri graditeljima u Budvi

Budvanska policija od nadležnosti Sekretarijata u Budvi zatražila kompletnu dokumentaciju o izdavanju urbanističko-tehničkih uslova
11062 pregleda 8 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović

Budvanska policija zatražila je od Sekretarijata za urbanizam da joj dostavi kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na izdavanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU) graditeljima tokom ove godine.

Dopis je u resorni sekretarijat kojim upravlja Stevo Davidović, kadar Demokrata, stigao krajem prošle sedmice, a službenici će morati kopirati i proslijediti policijskim inspektorima oko 40 UTU, koji su izdati u proteklih osam mjeseci, od kada je Opštini Budva ponovo vraćeno pravo da može izdavati taj prvi dokument u proceduri dobijanja saglasnosti za gradnju.

Urbanističko-tehničkim uslovima praktično se tumači šta je planskim dokumentom za određenu lokaciju, za koju je investitor, bilo građevinski biznismen, kompanija ili građanin, dostavio zahtjev da im se izda.

Upravo taj dokument i određuje koliko se može graditi na nekoj parceli i na osnovu koga se radi idejno rješenje, te je zato i ključni za svakoga graditelja.

Nalog da se dostavi dokumentacija policija može insistirati, na osnovu zahtjeva koji joj je stigao od tužilaštva.

Opština Budva je pred kraj prošle godine vratila Ministarstvu održivog razvoja ingerencije da ono izdaje urbanističko-tehničke uslove. Međutim, iz lokalne uprave je u januaru ponovo inicirano kod tog vladinog resora da se Budvi vrate ingerencije, što je prihvatio ministar Pavle Radulović.

Na koji način je radio Sekretarijat proteklih mjeseci znaće se nakon što se prekontroliše dokumentacija, koja je tražena da se istražiteljima proslijedi.

Pod lupom tužilaštva i ranije je bilo interesovanja za rad budvanskog Sekretarijata za urbanizam, te su pojedini slučajevi procesuirani, upravo zbog načina izdavanja urbanističko-tehničkih uslova.

Građevinski biznis godinama unazad je jedan od najunosnijih. Nakon što je prije nekoliko godina bilo zatišje, sada je ponovo građevinski biznis doživio eskalaciju, a opštinski sekretarijat i služba glavnog gradskog arhitekte su zatrpani zahtjevima. Sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj u toku 2018. godine podneseno je ukupno 569 zahtjeva za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju objekata, dogradnju ili rekonstrukciju postojećih objekata.

Od ukupnog broja zahtjeva izdato je 357 urbanističko-tehničkih uslova. Takođe je izdato i 80 urbanističko-tehničkih uslova po zahtjevima podnijetim tokom 2017. godine. Tokom prošle godine izdate su 62 građevinske dozvole po zahtjevima investitora koji su podneseni do stupanja na snagu novog Zakona.

Opština je, primjera radi, 2016. dok je gradom upravljao DPS izdala 67 građevinskih dozvola tokom 2015, 2014. ih je bilo 85, a 2013. izdato je 92 građevinske dozvole. Mnogo bolja situacija je bila 2012. i 2011. kada je opštinski Sekretarijat za urbanizam izdao godišnje po 118 građevinskih dozvola.

Bonus video: