Policija još čeka snimak iz Dobrote

Iz kotorskog Osnovnog državnog tužilaštva juče su saopštili da zbog istrage ne mogu da odgovore da li su tačne informacije da je neko od zaposlenih uzeo novac od pacijenta Đ. P. kako bi mu dozvolio da organizuje proslavu krajem oktobra, kojoj su prisustvovale i dvije ženske osobe sa fotografije”...
4127 pregleda 3 komentar(a)
Kuda su gošće ušle u objekat: Ulaz u bolnicu (arhiva), Foto: Boris Pejović
Kuda su gošće ušle u objekat: Ulaz u bolnicu (arhiva), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.11.2019. 08:30h

Upravi policije još nisu dostavljeni snimci sa nadzornih kamera Specijalne psihijatrijske bolnice u Dobroti, kako bi utvrdili ko je omogućio osuđeniku Đ. P. da se u jednoj od soba te zdravstvene ustanove fotografiše sa dvije ženske osobe, a potom eksplicitne zajedničke snimke objavi na društvenoj mreži Fejsbuk.

To je “Vijestima” saopštio vršilac dužnosti direktora te bolnice dr Aleksandar Tomčuk, odgovarajući na pitanja poslata elektronskom poštom.

“S obzirom na to da je je ‘Vector security system’ po zahtjevu Uprave bolnice započeo postupak izuzimanja snimaka video–nadzora svih kamera na Sudskom odjeljenju (memorija postojećeg sistema za video nadzor obuhvata period 15-20 dana), kada isti budu dobijeni na hard disku biće proslijeđeni Upravi policije, kako bi nadležni državni organi utvrdili da li je bilo propusta”, odgovorio je Tomčuk.

On je podsjetio da je Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru naložilo preduzimanje radnji kako bi se utvrdilo da li je tokom aktuelnog hospitalnog liječenja pacijenta Đ. P. u postupanju bilo kog lica zaposlenog u toj ustanovi bilo elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Stigle u posjetu: Zatvorenik sa “koleginicama”
Stigle u posjetu: Zatvorenik sa “koleginicama”(Foto: Facebook)

“Vijestima” je prije dva dana nezvanično rečeno da su iz kompanije Vector security system, koja obezbjeđuje zatvorenike smještene u bolnici u Dobroti, saopštili nadležnima da odgovorno tvrde da gošće osuđenika nisu ušle na glavni ulaz Sudskog odjeljenja i da nijedna od 16 kamera kojima rukovode, nije zabilježila njihov dolazak u tu ustanovu.

Prema nezvaničnim informacijama, policija je saslušala nekoliko osoba tim povodom, a među njima i pacijenta koji je mimo protokola ugostio dvije djevojke.

Iz kotorskog Osnovnog državnog tužilaštva juče su saopštili da zbog istrage ne mogu da odgovore - da li su tačne informacije da je neko od zaposlenih uzeo novac od pacijenta Đ.P. kako bi mu dozvolio da organizuje proslavu krajem oktobra, kojoj su prisustvovale i dvije ženske osobe sa fotografije.

“Radi zaštite od objelodanjivanja podataka koji se odnose na sadržinu preduzetih radnji u pretkrivičnom postupku i dokaza prikupljenih izviđajem, nijesmo u mogućnosti da Vam odgovorimo do kojih smo sazanja došli, koje su radnje preduzete, te o sadržini prikupljenih dokaza”, piše u odgovoru kotorskog tužilaštva, koji potpisuje tužiteljka Tijana Čelanović.

Iz tog tužilaštva ranije su odgovorili “Vijestima” da ispituju zbivanja u Specijalnoj bolnici za psihijatriju, kako bi utvrdili da li je neko počinio krivično djelo, omogućavajući posjete zatvoreniku.

Jedan od sagovornika “Vijesti” nezvanično je kazao da djevojke sa kojima se Đ. P. fotografisao nisu jedine koje su ga posjećivale, kao i da ga tog dana nisu prvi put posjetile.

Tužioci, međutim, nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” - da li su utvrdili identitet gostiju osuđenika.

Tomčuk je u ranijem odgovoru “Vijestima” kazao da će bolnica hitno preduzeti sve neophodne korake na ispitivanju okolnosti, mjesta i vremena nastanka fotografije.

On je tada rekao da odgovorno tvrdi da ženske osobe sa fotografije nisu zaposlene u Specijalnoj bolnici, kao i da nisu pacijentkinje te ustanove:

“P. Đ. se aktuelno nalazi na hospitalnom liječenju u našoj ustanovi, na Sudskom (forenzičkom) odjeljenju naše bolnice. Odjeljenje je zatvorenog tipa sa prisutnim video-nadzorom i uposlenicima privatne firme obezbjeđenja, pored redovno zaposlenog medicinskog osoblja. Sama specifičnost odjeljenja i činjenica da se radi o sudskim (forenzičkim) pacijentima, često počiniocima najtežih krivičnih djela, diktira i drugačiji sistem nadzora ove kategorije pacijenata, što podrazumijeva: 24-časovni video-nadzor odjeljenja; restriktivni režim posjete pacijentima uz evidenciju svih posjeta od strane ovlašćene firme obezbjeđenja u posebnoj knjizi”.

Đ. P. koji je osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina i sedam mjeseci, jula 2018. pobjegao je iz psihijatrijske bolnice u Kotoru, gdje je boravio po naredbi Višeg suda u Podgorici.

Desetak dana kasnije uhapšen je na Kosovu, sa Mariom Miloševićem.

Početkom te godine pravosnažno je osuđen kao organizator otmice Predraga Mirkovića i pokušaja iznude 100.000 eura. Za to djelo pravosnažno su osuđeni i njegovi sugrađani Marko Perović i Vladan Mijušković.

Bonus video: