Policija: TE Pljevlja i ranije izazivala ekološke incidente?

"S obzirom da postoji sumnja da su zaposleni u EPCG – TE Pljevlja radnje opisane u krivičnoj prijavi sprovodili i ranije, policija i tužilaštvo preduzimaju dalje mjere i radnje u okviru ovog predmeta"
4735 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2019. 19:45h

Policija je podnijela krivičnu prijavu protiv TE Pljevlja i četiri odgovorna fizička lica zbog ekološkog incidenta i pomora ribe u rijekama Vezišnica i Ćehotina.

Krivčna prijava podnijeta je protiv EPCG - TE Pljevlja, izvršnog direktora Termoelektrane Pljevlja Vladimira Šestovića, rukovodioca Sektora za operativnu kontrolu i planiranje u TE Pljevlja D.B., smjenskog inžinjera u TE Plejvlja R.D. i S.V. stručnog lica za zaštitu životne sredine u TE Pljevlja

"Policijski službenici Sektora kriminalističke policije – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su u sadejstvu sa službenicima CB Pljevlja, a u koordinaciji i po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevaljima, preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti i prikupili dokaze koji ukazuju na sumnju da su preduzeće EPCG – TE Pljevlja i odgovorna lica u navedenom privrednom društvu počinili krivična djela zagađenje životne sredine i krivična djela nepreduzimanje mjera zaštite životne sredine", saopšteno je iz Uprav e policije.

Protiv Elektroprivrede– Termoelektrana Pljevlja krivična prijava je podnijeta zbog sumnje da je izvršila krivično djelo zagađenje životne sredine.

Protiv Šestovića krivična prijava je podnijeta zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zagađenje životne sredine i krivično djelo nepreduzimanje mjera zaštite životne sredine.

Protiv D.B. prijava je podnijeta zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zagađenje životne sredine, a protiv R.D. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zagađenje životne sredine.

Krivičnom prijavom S.V. se tereti da je izvršio krivično djelo nepreduzimanje mjera zaštite životne sredine.

"Policijski službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, u sadejstvu sa službenicima CB Pljevlja, su došli do činjenica koje ukazuju na sumnju da su navedena lica počinila krivična djela koja im se stavljaju na teret na način što je rukovalac bager stanice, po prethodno dobijenom usmenom nalogu od R.D – smjenskog inžinjera, a u skladu sa usmenim instrukcijama rukovodioca D.B, sa kojima je bio upoznat izvršni direktor TE Pljevlja V.Š, otvorio drenažni ventil koji se nalazi van kruga TE Pljevlja u cilju izlivanja otpadnih voda iz sistema TE Pljevlja u rijeku Vezišnica, što je izazvalo ekološki incident i pomor ribe u pomenutoj rijeci i rijeci Ćehotina. S obzirom da postoji sumnja da su zaposleni u EPCG – TE Pljevlja radnje opisane u krivičnoj prijavi sprovodili i ranije, policija i tužilaštvo preduzimaju dalje mjere i radnje u okviru ovog predmeta", zaklljučuje se u saopštenju policije.

Bonus video: