Politički prognanik ili bjegunac od pravde?

Nakon hapšenja Sinđelića i njegovog zahtjeva da dobije azil...
7797 pregleda 19 komentar(a)
Saša Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Saša Sinđelić, Foto: Savo Prelević

Saša Sinđelić nije političar, niti se proganja zbog uvjerenja i slobode misli. On je isključivo bjegunac od pravde. Ne može nikako da traži i dobije azil.

To je “Vijestima” juče saopštio advokat Jugoslav Krpović. On je pravni zastupnik Branke Milić, optužene u slučaju “državni udar”. U istom predmetu, Sinđelić ima status svjedoka saradnika.

Taj srpski državljanin uhapšen je juče po međunarodnoj potjernici Hrvatske, zbog izdržavanja robije nakon pravosnažne presude za ubistvo i tešku krađu u toj državi. Njemu je istovremeno određen ekstradicioni pritvor.

Istog dana, iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da je Sinđelić 1. jula podnio zahtjev za dobijanje međunarodne zaštite u Crnoj Gori i da će se taj slučaj procesuirati u skladu sa zakonom.

Advokat Krpović naglasio je da Sinđelić svakako ne može dobiti međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori, budući da je pravosnažno osuđen za dva teška krivična djela u Hrvatskoj.

“Azil traže politički prognanici. Sinđelić nije političar, niti se proganja zbog uvjerenja i slobode misli. On je isključivo bjegunac od pravde. Ne može nikako da traži azil. Radi se o klasičnom zločinu koji je izvršio u Hrvatskoj. Crna Gora i njeni državni organi bez dileme bi trebalo da ga izruče. Ovakav čovjek nije ni mogao da se nađe kao svjedok saradnik u ovom predrmetu. Sinđelić može da se brani i ima pravo na izgovor, ali naš sud to ne bi trebalo da uvaži. Ovdje je politika umiješana. Zakon je jasan i on bi trebalo da bude izručen, jer uslovi za azil nijesu ispunjeni”, kazao je Krpović.

Članom 30 Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca precizno je definisano ko može da dobije azil - objašnjeno je da se to neće odobriti strancu koji traži međunarodnu zaštitu, ukoliko postoje ozbiljni razlozi na osnovu kojih se smatra da je učinio, podstrekavao ili na drugi način učestvovao u izvršenju zločina protiv mira, ratnog zločina ili zločina protiv čovječnosti utvrđenog međunarodnim dokumentima, teškog krivičnog djela, djela koja su u suprotnosti sa ciljevima i načelima Ujedinjenih nacija, predstavlja opasnost za nacionalnu bezbjednost i javni poredak Crne Gore.

Teškim krivičnim djelom smatra se ono za koje se u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore može izreći kazna zatvora u trajanju od pet godina ili teža kazna.

Sinđelić je pritvoren desetak dana nakon što su iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske saopštili “Vijestima” da im crnogorske vlasti dvije godine ne odgovaraju na zahtjev za izručenje čovjeka koji je u toj državi pravosnažno osuđen i zbog ubistva.

Taj srpski državljanin nedavno je ilegalno stigao u Crnu Goru, navodno zbog progona određenih struktura u Srbiji.

“Nažalost, desilo se da je svjedok saradnik, što je nezabilježeno u svijetu, preko staza i mimo graničnih prelaza bježao u Crnu Gora...Mora da bježi isključivo jer je svjedočio u Crnoj Gori”, rekao je tada specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

Sinđelić je prethodno u Beogradu javno govorio da je pobjegao iz Crne Gore, kako bi sačuvao živu glavu od tužilačko-policijskog progona.

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda prvobitno je odbilo zahtjev Hrvatske za izračenje Sinđelića, a tu odluku potvrdio je i Apelacioni sud.

Obrazložili su da je zahtjev odbijen jer je taj srpski državljanin bio nedostupan crnogorskim pravosudnim organima, pa mu nije mogao biti određen ekstradicioni pritvor. Naveli su da se Sinđelićevo prisustvo nije moglo obezbijediti zbog toga što se u vrijeme donošenja prvostepene i drugostepene odluke 22. aprila, odnosno 10. juna 2019. godine, nije nalazio u Crnoj Gori.

Bonus video: