Popovića čeka sudbina Kuljače i Rađenovića?

Opštinska administracija prije dvije godine je procesuirala slučaj, optužujući Popovića da je svjesno dozvolio naplatu novca, jer je bio dio organizacije kada je sarajevska NVO 2007. godine dodijelila nagradu lideru DPS-a Milu Đukanoviću i Svetozaru Maroviću, za ”doprinos mirnom osamostaljivanju Crne Gore i izdvajanju iz državne zajednice sa Srbijom”
19162 pregleda 9 komentar(a)
Popović (desno) predao vlast Krapoviću, Foto: Vuk Lajović
Popović (desno) predao vlast Krapoviću, Foto: Vuk Lajović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i dalje ispituje da li je nekadašnji gradonačelnik Budve Srđa Popović zloupotrijebio službeni položaj, kada nije spriječio da sarajevska Internacionalna liga humanista sa opštinskog računa prije tri godine skine 82 hiljada eura.

Na pitanje poslanika i odbornika Demokrata Mijomira Pejovića u kojoj fazi je postupak i da li će biti podgnuta optužnica, iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića odgovoreno je da su, između ostalog, tražili da Specijalno policijsko odjeljenje uzme izjave od “određenog broja lica”.

“U SDT-u je formiran predmet zbog krivičnog djela zaloupotreba službenog položaja. U postupku izviđaja je ovo tužilaštvo izuzelo poslovnu i drugu dokumentaciju, a u vezi s isplatom novčanih sredstava iz budžeta Opštine Budva pravnom licu Internacionalna liga humanista, te je od Uprave policije – Specijalnog policijskog odjeljenja zahtijevano uzimanje izjava u svojstvu građana određenog broja lica, kao i izuzimanja statusne dokumentacije Opštine Budva i navedenog pravnog lica. Postupak izviđaja je i dalje u toku”, navodi se u odgovoru iz Stankovićevog kabineta.

Opštinska administracija, na čijem je čelu tada bio Dragan Krapović, prije dvije godine je procesuirala slučaj, optužujući Popovića da je svjesno dozvolio naplatu novca, jer je bio dio organizacije kada je sarajevska NVO, uprkos oštrom protivljenju javnosti, 2007. godine dodijelila nagradu lideru i tadašnjem potpredsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću i Svetozaru Maroviću, za ”doprinos mirnom osamostaljivanju Crne Gore i izdvajanju iz državne zajednice sa Srbijom”.

Eventualnim podizanjem optužnice, Popović bi, nakon Rajka Kuljače i Lazara Rađenovića, bio treći gradonačelnik Budve, iz redova DPS-a, kojeg bi procesuirao tim na čijem je čelu Milivoje Katnić.

Rukovodilac Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić prije godinu je zatražio od tadašnjeg gradonačelnika Krapovića da mu opštinska administracija hitno dostavi Statut Opštine Budva koji je bio na snazi 2006.

Prethodno su pripadnici Specijalnog policijskog tima ispitali nekadašnjeg gradonačelnika Popovića, predstavnika sarajevske NVO Slavka Dašića, te tadašnje sekretarke za finansije i zaštitu imovine - Jelenu Baštricu i Milenu Antović, kako bi utvrdili da li postoje elementi krivičnog djela na koje je ukazala Krapovićeva administracija. Gradska uprava je krajem jula 2017. Specijalnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv Popovića, Dašića, te odgovornih osoba u Opštini Budva, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i omogućili da se sa opštinskog računa nezakonito naplati 82 hiljade eura, navodnog duga prema NVO.

Sarajevska Internacionalna liga humanista, odnosno njena kancelarija u Budvi, na čijem je čelu bio Dašić, prinudnim putem je sa računa Opštine “skinula“ 82.188 eura, na ime navodno neisplaćenih obaveze Opštine za rad njihove kancelarije od 2010. do 2016. godine Ugovorom koji je prije 13 godina zaključio tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača sa predstavnikom Lige humanista, lokalna uprava se obavezala da predstavništvu te NVO u Budvi mjesečno plaća hiljadu eura za rad i zakup kancalerije u zgradi “Zeta filma”.

Prinudna naplata dogodila se u vrijeme kada je gradom upravljao Popović, a čije se ime vezivalo za tu NVO 2007. godine. Nakon što je opozicija preuzela vlast u Budvi, Krapović je sredinom februara 2017. godine sačinio službenu zabilješku o prinudnoj naplati i zadužio Sekretarijat za zaštitu imovine da preduzme „sve procesne radnje u cilju zaštite interesa Opštine i da zbog učinjenih propusta predmet proslijedi nadležnom tužilaštvu“.

Nakon usmene konsultacije sa specijalnom državnom tužiteljkom Lidijom Vukčević, Krapović je zadužio Sekretarijat za zaštitu imovine da preduzme “sve procesne radnje u cilju zaštite interesa Opštine i da zbog učinjenih propusta predmet proslijedi nadležnom tužilaštvu“.

Opštinski istražitelji utvrdili su da je Popović zloupotrijebio službeni položaj, jer navodno nije proslijedio prigovor na rješenje javnog izvršitelja za prinudnu naplatu.

“Popović se izjasnio da je utvrđeno da nije isplaćen dug Opštine kao i da je ugovor još uvijek na snazi“, navodi se u krivičnoj prijavi.

Dan nakon što je novac isplaćen, kako se pojašnjava u krivičnoj prijavi, Popović je poslao dopis sarajevskoj NVO o jednostranom raskidu ugovora od strane Opštine.

Popović i Dašić su u više navrata odbacili optužbe da su zloupotrijebili službeni položaj i prinudnom naplatom sebi omogućili nezakonito bogaćenje.

“Kada je kod mene došla informacija da će se preko izvršitelja naplatiti potraživanje, jednostrano sam raskinuo ugovor, smatrajući da je štetan”, kazao je ranije Popović.

Bonus video: