Pošta znala za dug od 12 miliona eura

Senić je rekao da je Pošti priznao potraživanja od 329 metara kvadratnih poslovnog prostora i pravno - novčano potraživanje od 2.222.000 eura i da ih je svrstao u treći isplatni red
3112 pregleda 1 komentar(a)
Pavićević i advokat Dušan Lukšić juče ispred suda, Foto: Savo Prelević
Pavićević i advokat Dušan Lukšić juče ispred suda, Foto: Savo Prelević

Nekadašnji stečajni upravnik Zavoda za izgradnju Bara (ZIB) Zoran Senić juče je u podgoričkom Višem sudu kazao da je stečaj u toj kompaniji otvoren 2013. godine i da su potraživanja tada prijavili povjerioci i fizička lica.

To je rekao svjedočeći u nastavku suđenja Žarku Pavićeviću, bivšem predsjedniku Opštine Bar i vlasniku preduzeća ZIB, optuženom da je počinio krivično djelo - zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Osim Pavićevića, optuženi su i nekadašnja izvršna direktorica ZIB-a Danijela Krković i procjenitelj Rafail Vreteničić zbog zloupotrebe položaja.

Terete se da su u poslovima izgradnje stambeno - poslovnog prostora oštetili Poštu Crne Gore za 2.247.882,40 eura.

Senić je rekao da je Pošti priznao potraživanja od 329 metara kvadratnih poslovnog prostora i pravno - novčano potraživanje od 2.222.000 eura i da ih je svrstao u treći isplatni red.

“Kroz taj postupak ja sam imao uvid u sporni ugovor koji je Pošta zaključila sa ZIB-om, kao i aneks tog ugovora. Pored Pošte i USEFA je prijavila potraživanja i ja sam njima priznao 40 stanova i devet poslovnih prostora, a odbijena su im potraživanja koja su proizilazila iz posljednjeg aneksa koji je USEFA zaključila sa ZIB-om jer je zaključen par mjeseci prije stečaja”, izjavio je Senić u tužilačkoj istrazi.

On je juče kazao i da je u spornom periodu 2010. godine Pošta znala za finansijsko stanje ZIB-a, jer su tražili bilans i izvještaj solventnosti.

“Na osnovu dostavljene dokumentacije vidjelo se da je ZIB dugovao 11 ili 12 miliona eura, kao i da u 2010. godini nije bilo prihoda od njihove osnovne djelatnosti - prodaje stambenih i poslovnih prostora. To je sve bilo prije zaključenja aneksa osnovnog ugovora. Dakle Pošta je znala za finansijsku situaciju u ZIB-u, odnosno za njihove dugove”, naveo je Senić.

Rukovodilac projektnog biroa u ZIB-u Aleksandar Brajović kazao da mu je poznato da su Pošta i ZIB zaključili ugovor, ali da nije učestvovao u zaključenju.

“Znam da je zaključen ugovor jer ne bismo mogli da radimo sa Poštom. Vreteničića poznajem, ali se ne sjećam ko je naložio procjenu”, dodao je svjedok.

Bonus video: