Potvrđena presuda za prijetnje novinarki “Vijesti”: Nauk za one koji prijete i vrijeđaju

5323 pregleda 1 komentar(a)
Ugrozio sigurnost novinarke: Gojković, Foto: Boris Pejović
Ugrozio sigurnost novinarke: Gojković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.04.2019. 09:13h

Podgoričanin Zdravko Gojković pravosnažno je osuđen na tri mjeseca zatvora, zato što je u martu prošle godine prijetio novinarki “Vijesti” Jeleni Jovanović.

Tako je Viši sud potvrdio odluku sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Larise Mijušković Stamatović, koja ga je osudila zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke.

Za to djelo predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do godinu.

Jovanovićeva je ocijenila da je Viši sud potvrdio ono što ona tvrdi od prvog dana - da je Gojković ugrozio njenu sigurnost. Dodala je da je raduje da je sud bio efikasan, jer bi odugovlačenjem, kako je rekla, omogućili nastavak hajke koju su njegova porodica i prijatelji vodili protiv nje i “Vijesti” na društvenim mrežama, ali i pojedinim portalima.

“Svakako taj dio sam i u postupku zanemarila i fokusirala se na to da dokažem istinu - da višestruko osuđivani kriminalac nije tog jutra dobronamjerno došao u redakciju, naprotiv. Zbog mene, kolega iz redakcije, ali i svih koji rade ovaj posao bitno je da je potvrđena presuda, jer se nadam da će iz nje izvući nauk oni koji gotovo svakodnevno na razne načine prijete i vrijeđaju one koji u interesu javnosti tragaju za istinom”, navela je novinarka.

U obrazloženju odluke koju je prihvatio Viši sud, sutkinja Mijušković Stamatović ocijenila je da se riječi optuženog upućene novinarki: “Drugačije ću ja sa vama, znam kako ću”, ne mogu posmatrati kao izolovane - već da se mora u obzir uzeti kompletan događaj, pa i osjećaj ugroženosti koji je tom prilikom imala Jovanovićeva.

Sutkinja je istakla i da posebnu prijetnju predstavlja to što je optuženi povišenim tonom novinarki poručio da se pazi.

Dodaje se da su navodi optužnice dokazani i iskazima Jovanovićeve i njene koleginice Tine Popović.

Govoreći o visini kazne, sud je kao olakšavajuću okolnost cijenio to što je Gojković otac jednog djeteta, a kao otežavajuću - njegovu višestruku osuđivanost.

Na suđenju je ranije pročitana kaznena evidencija optuženog iz koje se vidi da je on ranije više puta osuđivan, između ostalog, i za krivična djela nasilničko ponašanje, napada na službeno lice, izazivanje opasnosti...

On je optužen da je 22. marta 2018. godine, nakon što mu je novinarka Jovanović rekla da ne može da skloni tekst sa portala, već da ima pravo da reaguje ili demantuje tvrdnje iz teksta, gurnuo novine sa stola i rekao joj:

“Drugačije ću ja sa vama, znam ja kako ću”, a potom joj i poručio da se pazi.

U odbrani pred sudom tvrdio je da nije htio da ugrozi sigurnost novinarke, dok je ranije, pokušavajući da se nagodi sa tužilaštvom, priznao izvršenje krivičnog djela. Kako nagodba nije uspjela, slučaj je završio na sudu.

Sud je obavezan zakonom da ne uzima u obzir neuspjeli pokušaj sklapanja sporazuma o priznanju krivice.

Advokat: Sud utvrdio da je ugrožena zbog posla

Advokat Damir Lekić, punomoćnik Jovanovićeve, rekao je da je Viši sud odbio žalbu odbrane Gojkovića i pravilno ocijenio da je odluka Osnovnog suda zakonita.

“Nesumnjivo je utvrđeno da je Gojković ugrozio sigurnost oštećene u vezi s obavljanjem njenog novinarskog posla. Ovakva odluka je bila i više nego očekivana, jer je sud pravilno i potpuno utvrdio sve činjenice u zakonito sprovedenom postupku”, dodao je Lekić.

Bonus video: