Presudu za ubistvo Šćekića srušila izjava zaštićenog svjedoka?

Sestra ubijenog policijskog funkcionera Slavica Šćekić kazala je da je Ustavni sud trebalo da donese odluku da se oduzmu sudijske funkcije svim sudijama koji su učestvovali u postupku, a ne da ukida odluku
18592 pregleda 15 komentar(a)
Preispitaće što je pričao: Vlaović, Foto: Boris Pejović
Preispitaće što je pričao: Vlaović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.06.2019. 07:47h

Ustavni sud (US) utvrdio je da je u postupku vođenom zbog ubistva inspektora Slavoljuba Šćekića bilo mnogo propusta, zbog čega je i ukinuta presuda Vrhovnog suda izrečena 20. oktobra 2015. godine. Taj sud će morati da provjeri dio dokaza na osnovu kojih je izrečena osuđujuća presuda, objasnilo je “Vijestima” više pravnika.

Osim dužine trajanja sudskog procesa, sudijama US je bila sporna izmjena optužnice u više navrata.

“Problematičan je i zaštićeni svjedok”, rekao je izvor “Vijesti”, navodeći da će se na tome po svemu sudeći i bazirati nova odluka redovnog suda.

Zbog izjave zaštitećnog svjedoka, uprkos činjenici da Ustavni sud ne ulazi u meritum odluke, u Vrhovnom sudu moraće ponovo da se provjeravaju dokazi na osnovu kojih su Ljubo Vujadinović, Saša Boreta, Ljubo Bigović i Milan Čila Šćekić osuđeni na po 30 godina zbog ubistva policijskog funkcionera 30. avgusta 2005. godine. Ukinutom presudom Alan Kožar osuđen je na šest godina i dva mjeseca robije zbog bombaških napada na gradilište sadašnjeg hotela “Splendid”.

Na sjednici Ustavnog suda na kojoj se odlučivalo o žalbama osuđenih Bigovića i Borete odlučeno je da se ukine presuda Vrhovnog suda Crne Gore, izrečena 20. oktobra 2015. godine i da se predmet vrati na ponovni postupak.

Pravnici koje su “Vijesti” kontaktirale objasnili su da je nezahvalno komentarisati odluku koja nije objavljena, ali da je jasno da utvrđena povreda prava na pravično i suđenje u razumnom roku nijesu osnov za ponavljanje postupka.

“Po tom osnovu mogli bi da dobiju odštetu, ali ne i da se zbog toga ponovi cijeli postupak. Presuda Vrhovnog suda ne može biti ukinuta samo zbog toga”, objasnili su pravnici.

Sudije Ustavnog suda ocijenile su da je Vujadinoviću, Kožaru, Boreti i Bigoviću povrijeđeno pravo na pravično suđenje, a Bigoviću i Boreti i pravo na suđenje u razumnom roku. Na sajtu US prije dva dana objavljena je samo informacija da je “zbog dužine trajanja krivičnog postupka u predmetu Višeg suda u Podgorici Ks.br.l/12 (raniji predmeti Ks.br.10/14, i K. br.6/06) podnosiocima ustavnih žalbi, Saši Boreti i Ljubu Bigoviću, povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku iz člana 32 Ustava i člana 6 stav 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda”.

Prema saznanjima “Vijesti” u ustavnim žalbama svi branioci optuženih naveli su i obrazložili brojne propuste Višeg, Apelacionog i Vrhovnog suda.

Među propustima na koje su ukazali u žalbama je i zasnivanje odluke na izjavi zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića Bohuma i način na koji je on saslušavan.

Obrazložili su i da je Vlaović saslušavan u suprotnosti sa domaćim zakonima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

U ustavnim žalbama, koje su usvojene, branioci osuđenih istakli su da su njihovi klijenti u svim provostepenim presudama osuđivani na osnovu izjava koje su naknadno izdvojene kao pravno nevaljane, a da je na kraju Vrhovni sud potvrdio presude Apelacionog i Višeg, uprkos tome što je su iste zasnovane upravo na izjavama zaštićenog svjedoka koje su izdvojene kao pravno nevaljane.

Posebno su istaklii činjenicu da je cjelokupan postupak započet, a potom i zasnovan isključivo na njegovom iskazu koji je po njihovom mišljenju pravno nevaljan.

US nije dosudio štetu četvorici osuđenih jer je nijesu ni tražili tužbom, pa se oni sada mogu obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava (ESZLJP) u Strazburu, objašnjeno je prije dva dana “Vijestima” iz tog suda.

Krajem marta sud u Strazburu utvrdio je da je država kada je u pitanju Bigović prekršila prava na zabranu torture zbog uslova u kojima je boravio u pritvoru, kao i na slobodu ličnosti, jer mu je po nalaženju tog suda pet godina i pet mjeseci pritvor neosnovano produžavan. Njemu je dosuđeno 7.500 eura nematerijalne štete.

Suđenje za ubistvo Šćekića trajalo je deceniju, a postupci su se selili od Višeg do Vrhovnog suda koji je 30. decembra 2015. godine konstatovao da su prvostepeni Viši i drugostepeni Apelacioni sud pouzdano zaključili da je Kožar, podstreknut od Borete i Bigovića, učestvovao u podmetanju eksploziva na gradilištu hotela.

U toj, ukinutoj odluci, napisali su i da je iz iskaza tadašnjeg zaštićenog svjedoka Vlaovića dokazano da su Čila Šćekić i Vujadinović ubili načelnika Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta MUP-a, a da su Boreta i Bigović podstrekači.

Zaštićeni svjedok tvrdio je da mu se Boreta o tome povjeravao u zatvorskoj ćeliji.

Šćekićeva: Trebalo je da oduzmu sudijama funkcije, a ne da ukidaju odluku

Sestra ubijenog policijskog funkcionera Slavica Šćekić kazala je da je Ustavni sud trebalo da donese odluku da se oduzmu sudijske funkcije svim sudijama koji su učestvovali u postupku, a ne da ukida odluku.

“Svima, počev od sudija Višeg suda, pa do Apelacionog i Vrhovnog suda, zbog grešaka koje su pravili tokom sudskog postupka”, rekla je Šćekić.

Istakla je da je tokom desetogodišnjeg postupka bilo dosta opstrukcija:

“Presude su ukidane, izgubljen je CD sa dokazima, to je sve, već tada, upućivalo na pokušaj da se ubice mog brata oslobode optužbe”.

Šćekićeva je rekla da su i ranije pokušavali da spasu osuđene za ubistvo njenog brata predlaganjem izmjene Zakona o amnestiji:

“To je predlagano da bi se ubicama mog brata umanjile kazne i da ih odmah puste iz zatvora. Reagovala sam dva puta i na neki način spriječila donošenje tog nebuloznog zakona. Kada im to nije uspjelo, povampirili su se i dosjetli da treba ići preko Ustavnog suda kako bi ostvarili svoje kriminalno-zločinačke namjere”.

Dodala je da Ustavni sud nije imao pravo da ukida presudu zbog dužine trajanja postupka, već isključivo ako su dokazi dovedeni u pitanje:

“Ja ću da se žalim na odluku Ustavnog suda, a istovremeno ću da podnesem žalbu sudu u Strazburu”.

Bonus video: