"Priznali smo jer su nas tukli, prijetili su da će mi napakovati ubistvo"

Tri optužena člana kriminalne grupe koja je navodno planirala ubistva Baranina Jova Đurovića i boksera Nikole Sjekloće tvrde da su priznali ta djela pod prisilom policije i tužilaštva
14982 pregleda 6 komentar(a)
Policija oko zgrade Višeg suda (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević
Policija oko zgrade Višeg suda (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.04.2019. 20:51h

Enzan Ciriković rekao je u podgoričkom Višem sudu da nije tačno da mu je Adnan Osmanagić obećao 20.000 eura i automobil “audi A-8” ukoliko ubije Baranina Jova Đurovića.

Tokom razmatranja valjanosti optužnice protiv njih, Ciriković je takođe negirao i da mu je Budvanin Đorđije Cicmil ponudio 50.000 eura za ubistvo boksera Nikole Sjekloće i još dvije osobe.

Njegovo navodno priznanje navodi se u obrazloženju optužnice specijalnog tužioca Saše Čađenovića.

Prvooptuženi je tvrdio da je izjavu pred tužiocem dao pod prislilom i da mu je prijećeno.

“Na tu izjavu su me nagovorili inspektori u Podgorici, s tim što su me maltretirali fizički o čemu imam izvještaj ljekara. Takođe, gospodin tužilac mi je obećao, ukoliko budem potvrdio izjavu koju su mi rekli, da će i odrediti pritvor do 72 sata i pustiti me na slobodu. Inspektori su mi rekli - ne budem li rekao ono što su oni rekli da kažem, da će mi napakovati ubistvo za koje ću ležati 40 godina. Optužene Adnana Osmanagića i Almira Jahovića ne poznajem, niti sam ih ikada u životu vidio”, kazao je Ciriković.

Iz tužilaštva tvrde da on nije jedini koji je tokom istrage priznao krivicu - to su, piše u optužnici, učinili i optuženi Darko Milić i Eldar Nurković.

I oni su, međutim, juče rekli da su to uradili pod prijetnjom policajaca.

“Zato što sam maltretiran, biven, mučen od strane policije i pod velikom prijetnjom policije po život moj i moje porodice. Oni su mi prijetlili, a što je poslije prešlo u realizaciju. Dvadeset dana poslije mog hapšenja, u Baru je nepoznata osoba napala mog brata, a meni su u zatvoru teško povrijedili glavu i to baš na mjestu gdje nema video nadzora.

Nijesam ništa kriv sem za oružje koje je pronađeno kod mene i koje je bilo namijenjeno za lov”.

Eldar Nurković je rekao da je prvi iskaz kod tužioca “uzet pod pritiskom od strane policije”, dok je njegov brat Mirzet dodao da se nikada nije bavio kriminalnim djelima.

Bonus video: