Pune ruke posla za nikšićke vatrogasce

Veliki požar u Gornjem Morakovu, koji je bio danima aktivan, stavljen pod kontrolu
3465 pregleda 0 komentar(a)
Izgorjela šuma u Župi, Foto: Svetlana Mandić
Izgorjela šuma u Župi, Foto: Svetlana Mandić

Požar u Gornjem Morakovu, u nikšićkoj Župi, koji je danima aktivan i širih je razmjera, stavljen je pod kontrolu.

„Uspjeli smo da zaustavimo požar koji je prijetio da ugrozi kuće Marojevića i Ćorovića. Trenutno je aktivan požar u Zabranu kralja Nikole, ali je riječ o nepristupačnom terenu i kuće nijesu ugrožene. Očekujemo u toku dana tri dromadera iz Podgorice koji bi trebalo da presjeku i taj dio, tako da će i tom dijelu sve biti pod kontrolom“, kazao je „Vijestima“, komandir Službe zaštite i spasavanja u Nikšiću Veselin Gardašević.

Zbog promjene pravca i jačine vjetra požar je prije dva dana ugrozio veći kompleks šume i domaćinstava, pa su u njegovom gašenju bili uključeni su avioni avio-helikopterske jedinice MUP-a.

“U stalnom smo kontaktu sa mještanima i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, a naše ekipe su pripravne”, kazao je Gardašević.

Kako su “Vijestima” rekli mještani Župe, požar koji je izbio u Morakovu proširen je u nekoliko krakova tako da pored kraka koji ugrožava Zabran kralja Nikole i onoga koji je prijetio kućama Marojevića i Ćorovića, vatra je proširena i na Skorinu Gredu ka Štitovu gdje je 2012. godine uništio kompleks munike.

„Moram da istaknem da smo požar koji je prijetio kućama i koji se prostirao dužinom od oko dva kilometra uspjeli da ugasimo zajedno sa mještanima“, kazao je vatrogasac Zoran Dragnić.

Nikšićki vatrogasci su tokom januara, kada su požari u pitanju, imali pune ruke posla. Prema riječima Gardaševića u januaru su imali oko 80 požara, od kojih je 15 na stambenim objektima.

Bonus video: