Rasvijetlili ubistvo Kruščića, ali nema optužnice

Miodrag Kruščić je ubijen za stolom jednog podgoričkog lokala, 21. maja 2018. godine. Uprava policije i podgoričko Više tužilaštvo, 19. februara 2019. pred novinarima su saopštili da su ravijetlili ubistvo tog Podgoričanina i rekli da je ista ekipa od devet osumnjičenih kriva i za ranjavanje novinarke Vijesti Olivere Lakić
18401 pregleda 2 komentar(a)
Miloševića privode na saslušanje, Foto: Savo Prelević
Miloševića privode na saslušanje, Foto: Savo Prelević

Ni petnaest mjeseci od kada su predstavnici policije i tužilaštva saopštili da je Mario Milošević osumnjičen za ubistvo Miodraga Kruščića, nema optužnice protiv njega i ekipe Filipa Bešovića čijoj kriminalnoj grupi je navodno pripadao.

Kruščić je ubijen za stolom jednog podgoričkog lokala, 21. maja 2018. godine. Uprava policije i podgoričko Više tužilaštvo, 19. februara 2019. godine pred novinarima su saopštili da su ravijetlili ubistvo tog Podgoričanina i rekli da je ista ekipa od devet osumnjičenih kriva i za ranjavanje novinarke Vijesti Olivere Lakić.

Iz tužilaštva, međutim, danas tvrde da je istraga u tom predmetu u toku i da je posljednji put donijeta naredba za dopunu vještačenja po vještaku za digitalne dokaze, kompjutersku, mobilnu i video forenziku...

“U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, u predmetu formiranom protiv više lica, povodom ubistva M. K. i ranjavanja novinarke ‘Vijesti’ O. L., istraga je u toku, tokom koje istrage su preduzete brojne mjere i radnje, a posljednji put donijeta je naredba za dopunu vještačenja po vještaku za digitalne dokaze, kompjutersku, mobilnu i video forenziku, koji nalaz je u međuvremenu dostavljen ovom tužilaštvu, dok u odnosu na okrivljenog M. M., u ovom predmetu nije traženo produženje pritvora, imajući u vidu da se isti nalazi u pritvoru koji mu je određen od strane sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, po predlogu ovog tužilaštva u predmetu formiranom protiv M. M., I. M. i V. V., zbog krivičnog djela ubistvo izvršeno na štetu R. Đ”, saopšteno je “Vijestima”.

Detalj sa snimka ubistva Kruščića
Detalj sa snimka ubistva Kruščića(Foto: Printscreen)

U naredbi za sprovođenje istrage o ubistvu Kruščića, piše da je hice u tog podgoričkog ugostitelja ispalio Milošević.

Navodi se da se neposredno pred likvidaciju, Cetinjanin Filip Knežević vozilom “pasat” kretao po planiranoj maršruti za bijeg, kako bi utvrdio ima li nepredviđenih prepreka na putu i bio je prethodnica za bjekstvo nakon izvršenog krivičnog djela.

Dok je Knežević kružio “pasatom”, objašnjava se da su za to vrijeme, ukradenim “golfom” Mario Milošević i Goran Rakočević došli iza zgrade u Ulici doktora Ibrahima Koristovića, a u kojoj je u lokalu Palata, sjedio Kruščić: “Gdje je okrivljeni Milošević izašao iz vozila noseći silikonsku masku na glavi kako bi se osigurao da ne bude prepoznat, a zatim prošao kroz prolaz zgrade, te je tako neopaženo s leđa prišao Kruščiću i... iz pištolja ‘glock 17’ ispalio više projektila, nanoseći mu teške i po život opasne povrede”, piše u spisima Višeg državnog tužilaštva.

Navodi se da je potom otrčao do automobila i dao se u bjekstvo.

Filip Bešović se, kako piše u dokumentima tužilaštva, sumnjiči da je organizovao kriminalno udruženje radi realizacije kriminalnog plana ubistva Kruščića i napada na Oliveru Lakić.

Milošević je tokom saslušanja negirao da je ubio Kruščića i učestvovao u ranjavanju novinarke Lakić

To je “Vijestima” ranije rekao nekadašnji pravni zastupnik porodice Kruščić, advokat Damir Lekić, nakon saslušanja osumnjičenog u Višem državnom tužilaštvu.

Prema istim informacijama, kazao je da ne poznaje nikoga od navodnih članova kriminalne grupe na čijem je čelu Bešović.

“Rekao je da Kruščića poznaje kao dobrog ugostitelja, a da Oliveru Lakić zna samo po dobru. Nije htio da odgovara ni na čija pitanja, čak ni na pitanja svog branioca... iako su mu tužioci predočili konkretne dokaze koji ga kompromituju, tvrdio je da nema veze ni sa jednim od ta dva krivična djela”, rekao je Lekić.

Milošević je 5. novembra 2019. godine izručen Crnoj Gori sa Kosova, gdje je uhapšen 18. jula prošle godine.

Lekić je kazao da je osumnjičeni na saslušanju objasnio da se krio zbog zatvorske kazne na koju je osuđen zbog nelegalnog držanja oružja.

Kruščić je ubijen dok je sjedio u bašti jednog podgoričkog restorana.

Bio je formalni vlasnik diskoteke “Beagle”, ali upućeni tvrde da iza tog posla zapravo stoje neki od vođa kriminalnog škaljarskog klana.

Zbog bliskosti sa tim osobama, navodno je i ubijen.

5. novembra 2019. godine Mario Milošević izručen je Crnoj Gori sa Kosova, gdje je uhapšen 18. jula 2018. Tokom saslušanja tvrdio je da se krio zbog zatvorske kazne na koju je osuđen zbog nelegalnog držanja oružja

Kruščić nije imao obezbjeđenje, prijateljima je govorio da mu život nije u opasnosti i slobodno se kretao, uprkos činjenici što je od nadležnih službi tražio procjenu svoje bezbjednosti.

Zvaničan odgovor nikada nije dobio.

Dopuna istrage za ubistvo Đuričkovića

Milošević je osumnjičen i za saučesništvo u ubistvu Radomira Đuričkovića na Cetinju 10. oktobra 2016. godine, ali i u tom predmetu još traje istraga jer je optužnica nekoliko puta vraćana na doradu.

“Predmet formiran u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, protiv M. M., I. M. i V. V., zbog krivičnog djela ubistvo izvršeno na štetu R. Đ., nalazi se u fazi dopune istrage, tokom koje dopune je upućena zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći za saslušanje okrivljenih, po kojoj zamolnici još nije postupljeno i po istoj nijesu saslušani okrivljeni I. M. i V. V., tako da se predmet i dalje nalazi u fazi dopune istrage”, saopšteno je “Vijestima” iz Višeg državnog tužilaštva.

U optužnici za ubistvo Đuričkovića na Cetinju, navodi se da je smrtonosne hice ispalio Igor Mašanović, a da je Milošević dao novac za kupovinu automobila, kojim je u noći ubistva upravljao Vukan Vujačić.

Prema tom dokumentu, Mašanović je 10. oktobra 2016. s umišljajem ubio Đuričkovića i doveo u opasnost život Milorada Radulovića, koristeći ilegalno oružje.

“Sačekali su da Đuričković uđe u svoje vozilo ‘tiguan’, a Radulović na mjesto suvozača... Kada je Đuričković krenuo vozilom u pravcu Bajove ulice, Vujačić je ‘reno meganom’ ušao u suprotnu kolovoznu traku. Đuričković je bio prinuđen da zaustavi svoje vozilo nakon čega je Mašanović s mjesta suvozača iz automatske puške ispalio više hitaca u njegovom pravcu”, navodi se u tužilačkom aktu.

Bonus video: